Brusinkové mlsky
- Na těsto: 250 g tekutého medu, 125 g cukru, 100 g sušených amerických brusinek, 50 g vlašských ořechů, 1 čajová lžička potaše (uhličitan draselný, draslo), 2 polévkové lžíce vody, 2 čajové lžičky perníkového koření, 300 g mouky; Dále: 100 g moučkového cukru, 100 ml vody, 30 g sušených brusinek
Za stálého míchání rozehřejeme v hrnci med a cukr, až se cukr rozpustí. Poté necháme trochu vychladnout. Brusinky a vlašské ořechy (pár odložíme na zdobení) nasekáme nadrobno. Potaš rozpustíme ve vodě. Perníkové koření smícháme s moukou. Polovinu mouky, brusinky, vlašské ořechy a rozpuštěný potaš přidáme k medu a promícháme. Hmotu se zbytkem mouky uhněteme do hladka. Těsto vyválíme na plechu vyloženém papírem na pečení. Pravý růžek (asi 5 x 6 cm) si označíme nožem. Plech odložíme na asi jednu hodinu do chladna. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C (plynová: stupeň 2-3, horkovzdušná: 160 °C) asi 20-25 minut. Moučkový cukr lehce svaříme s vodou do mírného sirupu. Horké pečivo touto směsí lehce potřeme a ozdobíme zbylými brusinkami a vlašskými ořechy. Poté krájíme podle označení v pravém rohu.
Jednohubky ze štoly
- Na těsto: 500 g mouky, 150 ml mléka, 1 kostka čerstvých kvasnic, 100 g cukru, 225 g měkkého másla, 150 g nízkotučného tvarohu, 100 g sušených amerických brusinek
- Na ozdobu: 250 g moučkového cukru (prosít přes sítko), 2–3 lžíce citrónové šťávy, 40 g sušených amerických brusinek, moučkový cukr na posypání
Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme ďolíček. Mléko zahřejeme do vlažna. Nadrobíme kvasnice, zamícháme s mlékem a jednou lžičkou cukru a promícháme s moukou. Těsto zakryjeme a necháme kynout 10–15 minut na teple. Poté přidáme zbývající cukr, 175 g másla a tvaroh a vše zpraceme do hladkého těsta ručním hnětačem. Zakryté těsto necháme jednu hodinu kynout. Pak lehce vmícháme americké brusinky. Těsto vyválíme po pracovní ploše mírně posypané moukou na 2–3 cm. Z těsta vykrojíme čtverečky (cca 6×6 cm) a položíme je na plech vyložený pečícím papírem (mezi čtverečky nechte mezery). Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních (plynová: stupeň 2–3, horkovzdušná: 160 stupňů) cca 15–20 minut. Roztopíme zbývající máslo a jednohubky potřeme štětečkem. Necháme vychladnout. Citrónovou šťávu rozmícháme s práškovým cukrem a 2–3 lžícemi vody. Jednohubky ze štoly touto směsí potřeme a ozdobíme americkými brusinkami. Lehce posypeme moučkovým cukrem.
Husarské koblížky
- Na těsto: 50 g vlašských ořechů, 170 g mouky, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka nového (mletého) koření , 100 g másla, 1 žloutek; Dále pak: 100 g cranberry želé, 30 g sušených cranberries, moučkový cukr na posypání
Vlašské ořechy pomeleme na jemno. V misce smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, novým kořením a ořechy. Přidáme po kouskách máslo a žloutek. Vše dobře rozdělíme nožem na malé kousky, aby se suché a mokré části spojily. Pak vše rychle prohněteme rukama do hladkého těsta. Z těsta vytvarujeme kuličky ve velikosti vlašského ořechu a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou stranou lžíce dolíček. Plech odložíme asi na 1 hodinu do ledničky. Želé zahřejeme a kápneme do každého dolíčku. Dáme péct na cca 12–15 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů (plynová: stupeň 3–4, horkovzdušná: 180 stupňů). Posekáme cranberries a smícháme je se zbytkem želé. Želé jednou svaříme a naplníme jím dolíčky. Před podáváním koblížky pocukrujeme.
Připravila redakce :: Foto Isifa/Shutterstock