Vaření

Odlehčete svůj jídelníček: JDE TO I BEZ MASA…

Hlavně nyní na jaře! Obchody a tržiště jsou plné čerstvé zeleniny. Nic tedy nebrání tomu, pustit se s chutí do jarního vaření.

VEGETARIÁNSKÝ BURGER S CIZRNOU

Zdravá alternativa!

60 minut  ¦  4 osoby ¦ středně těžké

  • cizrna v nálevu, 400 g (konzerva)
  • česnek, 1 stroužek
  • hladkolistá petrželová nať, 1 hrst
  • mletý kmín, 1 lžička
  • mletý koriandr, 1 lžička
  • sušené čili vločky, 1/2 lžičky
  • hladká mouka, 2 lžíce
  • sůl
  • slunečnicová nebo sezamová semínka, 55 g (nemusí být)
  • olivový olej

Na podávání:

  • celozrnné housky, 4 ks
  • tvarohové tzatziki
  • listy ledového salátu
  • ředkvičky, 6 až 8 ks
  • okurka, 1 ks

Scezenou cizrnu necháme důkladně okapat (vodu z cizrny odložíme bokem). Cizrnu s česnekem, petrželovou natí, kořením a moukou rozmixujeme v kuchyňském robotu, podle potřeby přilejeme vodu z cizrny a osolíme. Ze směsi vytvoříme čtyři burgry – silnější placky.

Semínka přesypeme do mělké misky a burgry v nich obalíme, svrchu jemně rukou přitlačíme a dáme na 20 minut chladit. Potom burgry dáme na pekáč vyložený papírem na pečení, postříkáme olejem a pečeme 15–20 minut dozlatova.

Housky rozřežeme, spodní díly potřeme tzatziki, navrch dáme listy salátu, upečené burgry, kolečka okurek, znova dáme tzatziki a svrchu posypeme nastrouhanou ředkvičkou. Přiklopíme houskou a hned podáváme.

TVAROHOVÉ TZATZIKI

  • Jednu až dvě okurky důkladně umyjeme, odřežeme konce, přeřízneme na polovinu a střed s jadérky odstraníme. Dužinu i se slupkou nahrubo nastrouháme. Osolíme a necháme “vypotit”. Potom z okurek slejeme vodu a smícháme je s 250 g tvarohu, přidáme 2 lžíce bílého jogurtu, ochutíme lisovaným česnekem, dvěma lžícemi nasekané máty a solí.

Tvarohové tzatziki jsou skvělé na celozrnný chléb. Zasypte ho zdravými klíčky, ozdobte plátky okurky a na talíři máte vitamínovou bombu.

 

 

BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI

 

40 minut + chlazení  ¦  4 osoby ¦ lehké

 

  • nové nebo malé salátové brambory, 500 g
  • olivový olej, 3 lžíce
  • jablečný ocet, 2 lžíce
  • celozrnná hořčice, 2 lžičky
  • med, 1 lžička
  • ředkvička, 6–8 ks
  • nasekaná pažitka nebo kopr, 2 lžíce
  • sůl, mletý černý pepř


Brambory i se slupkou očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Vložíme do vařící osolené vody a 10–15 minut vaříme doměkka. Slijeme a necháme mírně vychladnout. Větší brambory rozkrojíme na polovinu, menší necháme vcelku a vložíme je do velké mísy.

Příprava zálivky: Hořčici smícháme s octem, medem, solí a pepřem. Za stálého šlehání metličkou přiléváme olivový olej. Zálivku nalejeme na ještě teplé brambory a asi hodinu necháme odstát, aby se chutě dobře propojily.

Mezitím na kolečka pokrájíme očištěné a umyté ředkvičky a vmícháme je k bramborům. Salát přikryjeme a odložíme do lednice. Před podáváním salát zlehka promícháme a posypeme nasekanou pažitkou nebo koprem. Podáváme jako přílohu nebo samostatně.

TIP!

Salát můžete servírovat na talířích vyložených salátovými listy a vajíčkem uvařeným natvrdo.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock