VEGETARIÁNSKÝ BURGER S CIZRNOU
Zdravá alternativa!
60 minut ¦ 4 osoby ¦ středně těžké
- cizrna v nálevu, 400 g (konzerva)
- česnek, 1 stroužek
- hladkolistá petrželová nať, 1 hrst
- mletý kmín, 1 lžička
- mletý koriandr, 1 lžička
- sušené čili vločky, 1/2 lžičky
- hladká mouka, 2 lžíce
- sůl
- slunečnicová nebo sezamová semínka, 55 g (nemusí být)
- olivový olej
Na podávání:
- celozrnné housky, 4 ks
- tvarohové tzatziki
- listy ledového salátu
- ředkvičky, 6 až 8 ks
- okurka, 1 ks
Scezenou cizrnu necháme důkladně okapat (vodu z cizrny odložíme bokem). Cizrnu s česnekem, petrželovou natí, kořením a moukou rozmixujeme v kuchyňském robotu, podle potřeby přilejeme vodu z cizrny a osolíme. Ze směsi vytvoříme čtyři burgry – silnější placky.
Semínka přesypeme do mělké misky a burgry v nich obalíme, svrchu jemně rukou přitlačíme a dáme na 20 minut chladit. Potom burgry dáme na pekáč vyložený papírem na pečení, postříkáme olejem a pečeme 15–20 minut dozlatova.
Housky rozřežeme, spodní díly potřeme tzatziki, navrch dáme listy salátu, upečené burgry, kolečka okurek, znova dáme tzatziki a svrchu posypeme nastrouhanou ředkvičkou. Přiklopíme houskou a hned podáváme.
TVAROHOVÉ TZATZIKI
- Jednu až dvě okurky důkladně umyjeme, odřežeme konce, přeřízneme na polovinu a střed s jadérky odstraníme. Dužinu i se slupkou nahrubo nastrouháme. Osolíme a necháme “vypotit”. Potom z okurek slejeme vodu a smícháme je s 250 g tvarohu, přidáme 2 lžíce bílého jogurtu, ochutíme lisovaným česnekem, dvěma lžícemi nasekané máty a solí.
Tvarohové tzatziki jsou skvělé na celozrnný chléb. Zasypte ho zdravými klíčky, ozdobte plátky okurky a na talíři máte vitamínovou bombu.
BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI
40 minut + chlazení ¦ 4 osoby ¦ lehké
- nové nebo malé salátové brambory, 500 g
- olivový olej, 3 lžíce
- jablečný ocet, 2 lžíce
- celozrnná hořčice, 2 lžičky
- med, 1 lžička
- ředkvička, 6–8 ks
- nasekaná pažitka nebo kopr, 2 lžíce
- sůl, mletý černý pepř
Brambory i se slupkou očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Vložíme do vařící osolené vody a 10–15 minut vaříme doměkka. Slijeme a necháme mírně vychladnout. Větší brambory rozkrojíme na polovinu, menší necháme vcelku a vložíme je do velké mísy.
Příprava zálivky: Hořčici smícháme s octem, medem, solí a pepřem. Za stálého šlehání metličkou přiléváme olivový olej. Zálivku nalejeme na ještě teplé brambory a asi hodinu necháme odstát, aby se chutě dobře propojily.
Mezitím na kolečka pokrájíme očištěné a umyté ředkvičky a vmícháme je k bramborům. Salát přikryjeme a odložíme do lednice. Před podáváním salát zlehka promícháme a posypeme nasekanou pažitkou nebo koprem. Podáváme jako přílohu nebo samostatně.
TIP!
Salát můžete servírovat na talířích vyložených salátovými listy a vajíčkem uvařeným natvrdo.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock