RECEPT NA CHLEBÍČEK S HRUŠKAMI
- Příprava: 50 minut, pro 8 -10 osob, náročnost: snadné
- polohrubá mouka, 1 a 2/3 hrnku
- třtinový cukr, 3 hrnku
- smetana (nebo bílý jogurt řeckého typu), 1 kelímek
- olej, 3 hrnku
- prášek do pečiva, 1 ks
- sůl, špetka
- neslazený kakaový prášek, 1/2 hrnku
- vejce, 3 ks
- nastrouhaná citronová kůra, z 1 citronu
- buclaté hrušky, asi 6–8 ks, perfektně umytých a osušených plodů – počet závisí na velikosti formy a plodů
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr a čerstvé lístky máty na ozdobení
Jak na to:
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. Přimíchejte smetanu (nebo jogurt), olej, citronovou kůru a celá vejce.
Do vymazané formy s vysokým okrajem (např. dortové formy) nalijte těsto a rozetřete je. Hrušky zapíchněte do těsta tak, aby byly rozložené rovnoměrně a těsto dosahovalo nad polovinu výše plodů.
Formu opatrně dejte do trouby předehřáté na 180 °C (elektrická) nebo 200 °C (horkovzdušná) a pečte asi 45 minut. Při zkoušce špejlí by se těsto nemělo lepit.
Upečený koláč nechte zchladnout a poté ho pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvými lístky máty. Nakrájejte na porce – v každém kousku by měla být alespoň půlka hrušky.
Dobré RADY
- Na moučník použijte buclaté hrušky, které mají těžší těžiště a budou v těstu lépe stát. Také je můžete v nejširší části maličko seříznout, budou stabilnější.
- Hrušky můžete i oloupat, rozpůlit a zbavit jadřinců.
- Po vychladnutí přelijte moučník čokoládovou polevou a do ní – ještě než ztuhne – nasypte nasekané vlašské ořechy nebo plátky mandlí. Podávejte s ušlehanou šlehačkou.