Vaření

Patříte mezi ty „polívkové“?

Pokud ano, pak by vám dnešní recepty mohly přijít opravdu vhod. Jde přitom buď o polévky známé, ovšdem pojaté poněkud netradičně, anebo rovnou o polévky neobvyklé…

Boršč s ořechy a brusinkami

1 kg libového masa (žebírka), 1,5 l masového vývaru (bujón), 1-2 bobkové listy, 500 g červené řepy, 1 pórek, 250 g brambor, převážně na vaření, 250 g bílého hlávkového zelí, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 100 g sušených cranberries, 40 g kalifornských vlašských ořechů, sůl, pepř, 2 lžíce nasekané petrželky

Žebírka opláchněte a dejte do velkého hrnce. Přidejte masový vývar a bobkový list a nechte převařit. Poté odeberte pěnu a nechte přikryté 90 minut vařit. Červenou řepu oloupejte a po uplynutí poloviny času vaření přidejte do hrnce. Očistěte pórek, opláchněte ho a nakrájejte na kolečka. Oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na kostky. Bílé hlávkové zelí očistěte a nakrájejte jej na kousky přiměřené velikosti. Zeleninu a brambory přidejte do polévky na posledních 30 minut. Vyberte červenou řepu z polévky, nechte ji krátce vychladnout a nakrájejte ji na proužky anebo ji nahrubo nastrouhejte. Poté na ní nakapejte citronovou šťávu. Nechte krátce odstát a spolu s brusinkami a nasekanými vlašskými ořechy ji přidejte do polévky. Maso vyberte, odkostěte ho, odstraňte z něj tučné kousky a nakrájejte na kostičky. Vraťte ho zpátky do polévky a tu dochuťte solí a pepřem. Polévku servírujte posypanou petrželkou. Lze podávat i s kyselou smetanou anebo s Creme fraîche.

hubHoubová polévka s cranberries

2 brambory, spíše varný typ B (na obalu červená), 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 bobkový list, 500 ml zeleninového vývaru (bujón), sůl, pepř, 500 g různých druhů hub (žampiony, lišky, křemenáče, hřiby…), 2 čajové lžičky mouky, 250 ml smetany na vaření, 50 g sušených cranberries, 2 lžíce nasekané petrželky

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kostky. Mrkev oškrábejte, očistěte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, mrkev, bobkový list, dolijte vývar a cca 12-15 minut nechte vařit. Přidejte špetku soli a špetku pepře. Houby očistěte a podle velikosti je nakrájejte na menší kousky. Zbytek oleje rozpalte na pánvi a osmažte v něm houby asi 3-5 minut. Posypte je moukou a nechte ji krátce zpěnit. Poté je zalijte smetanou na vaření a nechte povařit. Houby a cranberries vložte do vývaru a nechte je v něm pár minut odležet. Znovu dochuťte solí a pepřem. Servírujte posypané petrželkou. Podávejte s vydatným sedláckým chlebem.

cocJemná čočková polévka se zelenými fazolkami

1 cibule, 1 lžíci oleje, 4 lžičky kari koření, 1 svazek tymiánu, 120 g hnědé čočky, 1 l zeleninového vývaru, 200 g zelených fazolek, sůl, 200 ml smetany na šlehání, pepř, 100 g sušených cranberries

Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm restujte, dokud nezesklovatí. Posypte kari kořením a krátce znovu orestujte. Tymián opláchněte, svažte kuchyňským provázkem a přidejte do hrnce spolu s čočkou. Zalijte vývarem a přikryté nechte vařit 20–25 minut. Fazolky omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Povařte v osolené vodě 8–10 minut. Slijte a vychlaďte v ledové vodě. Tymián z hrnce odstraňte a vmíchejte smetanu, fazolky a cranberries. Ochuťte solí a pepřem. Znovu prohřejte a podávejte.

Mrkvová polévka se zakysanou smetanoumrk

70 g sušených cranberries, 400 g mrkve, 150 g brambor, 1 malý kořen petržele (asi 100 g), 1 velká cibule, 3 lžíce másla, 1 lžíce kari koření, 1/2 – 1 lžíce kurkumy, 750 ml zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, špetka cukru, pokrájená pažitka na posypání

Polovinu cranberries přelijte 2 lžícemi vroucí vody a nechte asi 20 minut odpočinout. Sceďte cranberries přes cedník, tekutinu z namáčení uchovejte. Mrkev, brambory, petržel a cibuli oloupejte. Vše pokrájejte na kostičky. Druhou polovinu sušených cranberries nahrubo nasekejte. Cibuli poduste na 2 lžících másla s kari kořením a kurkumou. Přidejte mrkev, brambory, petržel a sekané cranberries, krátce poduste a zalijte vývarem. Vařte, až je zelenina měkká a pak polévku rozmixujte najemno. Namočené a scezené cranberries krátce osmahněte na zbylém másle, přidejte k nim uchovanou tekutinu a povařte. Brusinky pak přidejte k polévce a vmíchejte smetanu. Polévku ještě jednou prohřejte, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Posypte pokrájenou pažitkou. K polévce se dobře hodí chlebové placky.

kokoExotická kokosová polévka

8 cm čerstvého zázvorového kořene, 3 stonky citrónové trávy (lze vynechat), 1-3 čerstvé chilli papričky, 100 g cibulky šalotky, 50 g sušených cranberries, 2 lžíce sezamového oleje, 500 g cuket, 400 ml kokosového mléka, 200 g liči (čerstvého nebo kompotovaného), 1 limetka, 1 svazku čerstvého koriandru, 6 lžic rybí omáčky (nebo sójové omáčky), sůl

Zázvor oloupejte a nasekejte nebo nastrouhejte najemno. Citrónovou trávu omyjte a podélně překrojte. Chilli papričky nakrájejte na tenká kolečka. Šalotku oloupejte a nakrájejte na plátky. Všechny přísady opékejte asi 5 minut spolu s cranberries na oleji za častého míchání. Cukety omyjte a nakrájejte na kostky. Koření na pánvi zalijte kokosovým mlékem a 600 ml zeleninového vývaru nebo vody. Přiveďte k varu, přidejte cuketové kostky a nechte vařit na mírné teplotě 15 minut. Během této doby oloupejte liči a přidejte do polévky. Citrónovou trávu vyndejte. Vymačkejte limetku, koriandr operte, osušte a nasekejte. Dejte do polévky spolu s rybí omáčkou, ochuťte solí podle potřeby a podávejte. Tip: Velmi dobře chutná polévka s opraženými solenými vlašskými ořechy: 100 g vlašských ořechů smíchejte s 1 lžičkou bílku, velkou špetkou mořské soli a 1 lžičkou drceného římského kmínu nebo koriandrových semínek. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut při 180 stupních (s horkovzduchem při 160 stupních). Vyjměte z trouby a nasekejte nahrubo. Částí ořechů ozdobte polévku a zbytek podávejte k polévce.

 

Krémová kaštanová polévka s krevetamikast

2 cibule, 1 lžička másla, 250 g oloupaných jedlých kaštanů (vakuově balených), 200 ml brusinkového nektaru, 1 l vývaru, 4 větvičky šalvěje, sůl, pepř, 250 g cukrových hráškových lusků, 200 g velkých krevet (syrových, oloupaných), 1 lžičky olivového oleje, 4 lžíce sušených cranberries, 100 ml smetany

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Máslo rozpusťte v kastrolku a orestujte na něm 5 minut kaštany s cibulkou. Zalijte brusinkovým nektarem a vývarem. Šalvěj omyjte, osušte a lístky otrhejte. Nasekejte najemno. Pár celých hezkých lístků ponechte stranou na ozdobu. Šalvěj dejte do polévky a vařte 30 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka a ochuťte solí a pepřem. Cukrové hráškové lusky povařte ve vroucí osolené vodě 3 minuty a poté zchlaďte v ledové vodě. Krevety podélně rozpulte a odstraňte tmavá střívka. Na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej a krevety v něm opékejte po každé straně 2 minuty. Do pánve přidejte cranberries a cukrové lusky. Ochuťte solí a pepřem a sejměte z plotýnky. Smetanu našlehejte do polotuha a vmixujte do polévky. Podávejte ozdobené krevetami, cukrovými lusky a brusinky. Do polévky můžete použít i čerstvé jedlé kaštany. Slupku nakrojte příčně u asi 300 g jedlých kaštanů a pečte v troubě při 200 stupních. Podle velikosti 20–30 minut. Zabalte do vlhké utěrky a ponechte tak pár minut. Potom kaštany vyloupejte ze slupek.

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 10/2011