SVÁTEČNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT
-
80 minut :: 12 osob ::středně těžké
Těsto:
- polohrubá mouka, 200 g
- kypřicí prášek do pečiva, 1 sáček
- tmavá čokoláda, 200 g
- pískový cukr, 2 x 80 g
- tuk, 60 g
- vejce, 8 ks
- tuk a mouka na 2 dortové formy
Krém:
- mléko, 250 ml
- pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 1 ks
- tmavá čokoláda, 50 g
- moučkový cukr, 100 g
- máslo, 250 g
Na ozdobení
tmavá čokoládová poleva (hotový výrobek), 2 ks
Z uvedených surovin připravíte těsto na dva dortové korpusy a vysoký dort. Z poloviční dávky vyrobíte klasický dort.
- Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.
- Čokoládu rozehřejte v horké vodní lázni a rozmíchejte dohladka.
- Polovinu cukru utřete se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidejte žloutky, našlehejte.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vešlehejte do něj druhou část cukru.
- Do čokoládové hmoty přidávejte postupně mouku a sníh, sníh do těsta jen zlehka „obracejte“.
- Těstem naplňte dvě vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečte. Nechte částečně vychladnout a vyklopte.
- Podle návodu připravte neslazený pudink. Za občasného míchání nechte vychladnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Cukr utřete se změklým máslem, postupně přidejte pudink a vychladlou čokoládu. Ušlehejte do hladkého krému.
- Oba korpusy rozkrojte. První díl namažte krémem a slepte s druhým. Potřete horní plochu prvního korpusu a položte na něj spodní část druhého korpusu. Namažte krémem, přiklopte poslední částí.
- Boky a horní plochu dortu potřete rozehřátou čokoládovou polevou.
Připravila: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock