Vaření

Pečivo na tři způsoby. Vymazlené rohlíky, francouzská bageta a housky pro ty, co nemají čas

Nedáte dopustit na domácí pečivo, nebo jste ještě na samém začátku své pekařské „kariéry“? Ať je to jak chce, ověřených receptů na chutné a křupavé housky, rohlíky a bagety nikdy není dost!

různé druhy pečiva: bageta, chléb a housky
Zdroj: Shutterstock

Nač jezdit neustále do obchodu pro čerstvé pečivo, když si ho můžete kdykoliv napéct i doma? Inspirujte se recepty redaktorky Veroniky, která se svými rohlíky, houskami a francouzskými bagetami proslávila natolik, že je peče nejen pro celou svou rodinu, ale i pro známé.

A výhody domácího pečení? Nemusíte chodit tolik po nákupech, víte, jaké suroviny do svého jídla dáte a na chuťových obláčcích vystoupáte vysoko do nebes.

Rohlíky

Receptů na rohlíky je plno, pravda ale je, že mi většina nechutnala. Postupně jsem si recept „vymazlila“ a teď už jiný nedělám. Chuť i konzistenci rohlíků hodně ovlivňuje to, jestli použijete mléko či vodu anebo jaký tuk zvolíte. Já je dělám z vody a sádla, pokud chci rohlíky jíst na slaný způsob, pro sladkou pomazánku nebo džem zase volím mléko a máslo. To je ale jen můj tip, vyzkoušejte různé kombinace a uvidíte sami, která vám padne do noty.

celozrnné rohlíky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na 12 kusů:

  • 500 g hladké mouky
  • 290 g vlažné vody 
  • 40 g rozpuštěného másla/sádla
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 a 1/2 lžičky soli (12 gramů)
  1. Do mísy nasypte všechny suché suroviny – hladkou mouku, sušené droždí a sůl.  Promíchejte a poté přidejte vlažnou vodu.
  2. Těsto hněťte po dobu 10 minut, pro nejlepší výsledek použijte kuchyňského robota. Nejdříve bude těsto lepivé, ale postupně začne být pružné a přestane se lepit ke stranám mísy.
  3. Těsto vyklopte, mísu vymažte olejem a opět ho do ní vraťte. Olej je zde kvůli tomu, aby šlo těsto pak z mísy lépe vyndat.
  4. Nechte 90 minut kynout.
  5. Po vykynutí dejte těsto na vál a rozdělte ho na 12 stejných dílů. Vychází to cca 70 gramů/rohlík.
  6. Z každého dílu vyválejte trojúhelník. Poté od širší strany začněte těsto rolovat. Nakonec rohlík trochu poválejte.
  7. Rohlíky přeneste na plech, potřete vodou a posypte celým mákem, kmínem nebo hrubozrnnou solí.
  8. Dejte předehřát troubu na 220 stupňů. Rohlíky nechte ještě 20 minut kynout.
  9. Pečte 12–15 minut pěkně dozlatova.

Ke konci zapněte na 1–2 minuty větráček/gril, pokud jsou rohlíky moc světlé. Uvidíte, že během chvilky budou mít tu správnou barvičku.

Je lepší použít vodu, anebo mléko?

Záleží na vás, jaké rohlíky chcete. Při použití vody budou rohlíky takové lehčí, nadýchanější. S mlékem zase budou mít smetanovější chuť, která se skvěle hodí například k marmeládě.

A co tuk?

Použít se dá sádlo, máslo, ghí (přepuštěné máslo) a dokonce i Hera. Zkoušela jsem všechno a rohlíky byly pokaždé vynikající. Můj favorit je sádlo nebo máslo.

Housky pro zaneprázdněné

Když nemám moc času anebo se mi nechce dělat rohlíky, které jsou o něco pracnější, sáhnu po tomto receptu. Housky kynou pouze 10 minut, a to celý proces značně urychlí.

Vlastně z tohoto těsta můžete udělat nejen housky, ale i rohlíky či bulky na hamburger nebo hot dogy.

domácí housky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny postačí na 12 kusů:

  • 580 g hladké mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 2 sáčky sušeného droždí (14 gramů)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 a 1/2 lžičky soli (12 gramů)
  • vajíčko na potření (lze i bez něj)
  • něco na posypání – sezam, mák…
  1. Začněte přípravou kvásku – sušené droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte špetku cukru a nechte 10 minut stát.
  2. Do mísy dejte hladkou mouku, vejce, olej a sůl. Přidejte kvásek a promíchejte. V tomto případě není nutné dlouho hníst jako u předešlého receptu.
  3. Těsto si rozdělte na 12 dílů.
  4. Houstičky uložte na více plechů, protože hodně nakynou. Můžete je potřít vajíčkem pokud chcete, aby měli zlatavou barvu.
  5. Pečte v předehřáté troubě 12 minut dozlatova..
  6. Ke konci můžete na minutku či dvě zapnou větráček, aby housky ještě více zezlátly.
  • Raženky: Z každého dílu vyválejte oválný bochánek, lehce ho zmáčkněte a poté použijte razítko na housky.
  • Pletené housky: Vezměte si těsto na 1 housku, rozdělte ho na 3 díly a vyválejte 3 silnější válečky (bez mouky). Těsto je hodně pružné, možná si budete muset navlhčit ruce, aby se vám lépe válelo. Tyto 3 válečky slepte pomocí malého množství vody, konce lehce zmáčkněte a poté upleťte klasický cop ze 3 pramenů.

Francouzské bagety

Chcete udělat vynikající jednohubky nebo si pochutnat na dobrém sýru s čerstvým křupavým pečivem? Udělejte francouzské bagety.

Francouzská bageta
Zdroj: Shutterstock

Suroviny vystačí na 2 střední bagety anebo 6 menších:

  • 230 g hladké mouky
  • 160 ml vlažné vody (160 gramů)
  • 1 balíček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  1. Vlažnou vodu, sušené droždí a cukr rozmíchejte v hrnku. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a připravený kvásek. Těsto dobře propracujte (ručně nebo v robotu). Kdyby těsto bylo hodně lepivé, přidejte dalších 10 gramů mouky.
  3. Těsto dejte na moukou podsypaný vál. Rozdělte na 2 díly pro střední bagety nebo na 4–6 dílů pro menší bagetky.
  4. Každý díl vyválejte a udělejte z něj bagety. Rozložte je na plech a nechte ještě 30 minut kynout.
  5. Někdy bagety ještě potírám slanou vodou.
  6. Bagety pečte na 210 stupňů v předehřáté troubě 12–15 minut.

Bagety by měly být křupavé a mít pěkně zlatou barvičku. Pokud jsou stále světlé, zapněte větráček, pouze horní ohřev nebo funkci gril, aby ještě zezlátly. Správná bageta má po vyndání z trouby pěkně křupat, když ji zmáčknete. Pokud to tak není, zřejmě jste bagetu upekli moc málo. Vraťte ji do trouby ještě dopečte.

Vyzkoušejte i tento recept Jak na poctivé, křupavé francouzské bagety se zlatavou kůrkou

Recept na jednohubky s hermelínem

Tyto jednohubky se hodí na rodinné oslavy, nebo jen tak, k večernímu zakousnutí.

  1. Bagetu nakrájejte na šikmo. Poté ji opečte na pánvi na sucho (stačí z jedné strany).
  2. Hermelín vyndejte z obalu a zabalte do alobalu. Pečte v troubě na 180 stupňů 10 minut. Pak ho vyndejte, rozbalte a nechte ještě několik minut chladnout. Stejně tak můžete hermelín opéct i na grilu, 5 minut z každé strany. Důležité je, aby byl pevný a ne tekutý, jinak nepůjde nakrájet.
  3. Hermelín nakrájejte na plátky. Na každý kousek opečené bagety dejte 1–2 lžičky brusinkového džemu a pak plátek hermelínu.
  4. Nakonec posypte solí, pepřem a ozdobte kouskem petrželky.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock