- 40 minut příprava + 10 dnů stání :: náročnost:? lehké
- oloupaný česnek, 1 kg
- olej olivový, 1 l
- olej slunečnicový, 1 l
- větvičky tymiánu
- papričky chilli
- bylinky podle chuti: majoránka, petrželová nať, zeleninová nať
Oloupané stroužky česneku dáme do čistých sklenic. Smícháme olivový a slunečnicový olej, přidáme větvičky tymiánu a na jemné proužky nakrájenou čerstvou chilli papričku. Zahřejeme na 100 °C.
Bylinkovým olejem zalijeme stroužky česneku, dáme do sklenic a dobře uzavřeme. Necháme vychladnout. Následně dáme do lednice na 8–10 dnů.
Pak už můžeme česnek konzumovat. Pomixováním z něj připravíme úžasnou česnekovou pastu.
Takto naložený česnek skladujeme na chladném a tmavém místě nejdéle tři měsíce. Naložený česnek v oleji „zesklovatí“ – stroužky budou průsvitné, což není chybou.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock