40 minut :: 4 osoby :: jednoduché
- žampiony, 12 ks
- olivový olej, 6 lžic
- velká cibule, 1 ks
- slanina, 150 g
- zakysaná smetana, 1 kelímek
- čerstvé nasekané bylinky (petrželka, bazalka, rozmarýn…) + pár lístků bazalky na ozdobu
- strouhaný sýr (např. Eidam), 100 g
- sůl
- čerstvé listy rukoly
Houby očistěte a odstraňte nohy. Do spodních stran kloboučků udělejte otvory. Houby naskládejte do zapékací misky.
Připravte si náplň: na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibulku a poté k ní přidejte nakrájenou slaninu. Stáhněte z ohně, podle chuti osolte, nechte mírně zchladnout. Velmi opatrně promíchejte s kysanou smetanou a sekanými bylinkami.
Kloboučky naplňte připravenou směsí (můžete je lehce vymazat pestem), malinko je podlijte vodou a dejte do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečte zakryté, přibližně 30 minut. Kontrolujte – pokud je třeba, podlijte.
Takřka hotové houby posypte nastrouhaným sýrem, dopečte odkryté.
Hotové houby vyndejte z trouby a přeložte je na talíře pokladené listy rukoly. Můžete ještě dozdobit lístky čerstvé bazalky.
- Jako hlavní jídlo podávejte s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock