Ve vybraných restauracích po celé ČR ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (sýry, máslo, podmáslí, smetana, tvarohy, jogurty apod.). Kuchaři popustili uzdu své fantazie a připravili si pro vás skutečné delikatesy.
„Výběr restaurací, kde festival probíhá, je opravdu pestrý. Bylo pro nás důležité, aby se festivalu MilkParade zúčastnily podniky z celé republiky, nejenom z Prahy. Tříchodové menu vás vyjde na 250, 350 nebo 550 korun. Záleží na tom, do jaké cenové kategorie daná restaurace spadá,“ vysvětluje Jiří Holub za projekt Bílé plus, organizátora festivalu.
Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni
Velkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je i Michal Nikodém – šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala, která se zapojila do festivalu MilkParade. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“ Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii. „Nejen ve Francii, ale v západní Evropě obecně, je daleko širší nabídka. Mají k dispozici mnoho druhů másel (solená, bylinková, čistá) a také smetany jsou tučnější a chutnější. Tyto mléčné produkty – tedy tučnou smetanu a hodně másla – často využívají i při vaření. Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař.
Indický recept na domácí iontový nápoj
Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ seznamuje nás Michal Nikodém s místní specialitou.
Jak se festivalu zúčastnit?
Podmínkou návštěvy restaurace zapojené do festivalu je jednoduchá rezervace. „Na stránkách milkparade.eu si zájemce vybere restauraci a podle uvedených pokynů provede jednoduchou rezervaci,“ dodává Jiří Holub.
Festivalová menu
Praha – Ola kala – 350 Kč
Amuse bouche – chuťovka na úvod večeře
Quiche se salátkem a francouzským dresinkem
Kachní prso s gratinovanými brambory, restovaná zelenina, burgundská šťáva
Čokoládová tartaletka s creme fraîche
Petit fours (pralinka na závěr)
Praha – Ambroisie – menu 350 Kč
Čerstvý kozí sýr na rukolovém lůžku s fíkovým chutney a medovým coulis
Medailonky z vepřové panenky pečené „sous vide“ na šalvěji a kapary servírované na hnízdě čerstvých fettucine se smetanovou omáčkou
Panna cotta s čerstvými jahodami
Luhačovice – Alexandria – menu 350 Kč
Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty zdobená růžičkami z červené řepy
Grilované telecí medailonky, jemná smetanová omáčka z pravých hříbků, pečené brambory ovinuté slaninou
Domácí jahodový knedlíček sypaný tvarohem pohlazený zakysanou smetanou a máslem
Ostružná Jeseníky – Skiland – 350 Kč
Rozpečená bagetka se sýrem z Bělé a lehkým salátem /sýr vyroben z kravského a kozího mléka/, rukola, polníček
Vepřové špalíčky s jeřabinovou omáčkou a jogurtovými placičkami / jeřabiny, jeřabinová šťáva, smetana, jogurt/
Mandlový trhanec s ostružinovým přelivem /mandle, smetana,vanilková omáčka, ostružiny/
Praha – Hotel Adria – menu 550 Kč
Marinovaný losos podávaný s koprovým jogurtem a dvoubarevným sezamem
Artyčoková polévka s opečenou houskou
Tradiční hovězí svíčková na smetaně s brusinkovým terčem a karlovarským knedlíkem
Vanilkové Creme Brulée
Více informací včetně seznamu restaurací a jejich nabídek najdete zde.