Vaření

Poctivé, křupavé a se zlatavou kůrkou. Tyto francouzské bagety si zamiluje celá rodina

Rádi si pečete doma nejen sladké, ale i běžné každodenní pečivo? Vyzkoušeli jste už mnoho receptů na domácí rohlíky, pletenky, housky? Tyto francouzské bagety mají zvláštní kouzlo, vyzkoušejte!

recept na francouzské bagety

Chutné domácí bagety přijdou vždy vhod. Když má přijít návštěva, uděláte z nich originální jednohubky nebo chlebíčky, můžete je podávat jako přílohu k omáčkám a salátům, ale i k masu. Vhodné jsou také jako svačina do školy či studený oběd do práce. Skvěle chutnajíi zapečené s olivovým olejem, česnekem, bylinkami a sýrem.

Náš tip:Na to, abyste dosáhli správného výsledku, potřebujete relativně vlhké těsto, proto je vhodné použít mixér s nástavci na mísení.

Ingredience

  • 500 g chlebové mouky
  • 10 g soli
  • 10 g kvasnice v prášku
  • 370 ml studené vody
  • olivový olej na hnětení

Postup přípravy baget

Jemně naolejujte nádobu, ve které necháte kynout těsto. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete pracovat s 2- až 3 litrovou plastovou nádobou ve tvaru čtverce (čtvercový tvar nádoby pomáhá tvarovat těsto). Odložte ji stranou.

Do mixovací mísy vložte mouku, sůl a kvasnice, přidejte tři čtvrtiny vody a zpočátku hněťte pomalou rychlostí. Když se těsto začne spojovat, přidejte zbývající vodu a zvyšte rychlost na střední. Hněťte dalších 5 až 7 minut, dokud těsto nebude lesklé a elastické.

Přeložte do připravené čtvercové nádoby. Přikryjte ručníkem a nechte kynout alespoň hodinu. Plechy vystelte papírem na pečení.

Pracovní desku jemně potřete olivovým olejem. Velmi jemně vyklopte těsto z nádoby na pracovní desku – tak, aby se v něm udrželo co nejvíce vzduchu. Díky tomu vznikne vzdušná struktura, nezbytná pro kvalitu bagety.


Rozdělte těsto na 4 nebo 5 částí. Každou vytvarujte do podlouhlého tvaru tak, že ho rukou zploštíte a kraje překlopíte do středu. Srolujete a vytvarujete do válce se zúženými konci. Stále pracujte jemně! Horní část by měla být hladká.

Na každý plech položte 2–3 bagety a plechy ještě na hodinu vložte do čistých plastových sáčků. Ještě nakynou.

Vyhřejte troubu na 220 stupňů Celzia. Naspodek dejte rozehřát další plech. Plechy s bagetami vyjměte z plastových sáčků, bagety jemně poprašte moukou a povrch každé jemně nařízněte třemi šikmými pásy. Do plechu na dně trouby nalejte vodu, aby vznikla pára, a bagety můžete dát konečně péct. Po 25 minutách, když jsou zlatohnědé s jemným leskem, jsou hotové. Nechte je vychladnout na drátěném stojanu.

Dobrou chuť!

Text: Sabína Zavarská
Foto: iStock