Chutné domácí bagety přijdou vždy vhod. Když má přijít návštěva, uděláte z nich originální jednohubky nebo chlebíčky, můžete je podávat jako přílohu k omáčkám a salátům, ale i k masu. Vhodné jsou také jako svačina do školy či studený oběd do práce. Skvěle chutnajíi zapečené s olivovým olejem, česnekem, bylinkami a sýrem.
Náš tip:Na to, abyste dosáhli správného výsledku, potřebujete relativně vlhké těsto, proto je vhodné použít mixér s nástavci na mísení.
Ingredience
- 500 g chlebové mouky
- 10 g soli
- 10 g kvasnice v prášku
- 370 ml studené vody
- olivový olej na hnětení
Postup přípravy baget
Jemně naolejujte nádobu, ve které necháte kynout těsto. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete pracovat s 2- až 3 litrovou plastovou nádobou ve tvaru čtverce (čtvercový tvar nádoby pomáhá tvarovat těsto). Odložte ji stranou.
Do mixovací mísy vložte mouku, sůl a kvasnice, přidejte tři čtvrtiny vody a zpočátku hněťte pomalou rychlostí. Když se těsto začne spojovat, přidejte zbývající vodu a zvyšte rychlost na střední. Hněťte dalších 5 až 7 minut, dokud těsto nebude lesklé a elastické.
Přeložte do připravené čtvercové nádoby. Přikryjte ručníkem a nechte kynout alespoň hodinu. Plechy vystelte papírem na pečení.
Pracovní desku jemně potřete olivovým olejem. Velmi jemně vyklopte těsto z nádoby na pracovní desku – tak, aby se v něm udrželo co nejvíce vzduchu. Díky tomu vznikne vzdušná struktura, nezbytná pro kvalitu bagety.
Rozdělte těsto na 4 nebo 5 částí. Každou vytvarujte do podlouhlého tvaru tak, že ho rukou zploštíte a kraje překlopíte do středu. Srolujete a vytvarujete do válce se zúženými konci. Stále pracujte jemně! Horní část by měla být hladká.
Na každý plech položte 2–3 bagety a plechy ještě na hodinu vložte do čistých plastových sáčků. Ještě nakynou.
Vyhřejte troubu na 220 stupňů Celzia. Naspodek dejte rozehřát další plech. Plechy s bagetami vyjměte z plastových sáčků, bagety jemně poprašte moukou a povrch každé jemně nařízněte třemi šikmými pásy. Do plechu na dně trouby nalejte vodu, aby vznikla pára, a bagety můžete dát konečně péct. Po 25 minutách, když jsou zlatohnědé s jemným leskem, jsou hotové. Nechte je vychladnout na drátěném stojanu.
Dobrou chuť!
Text: Sabína Zavarská
Foto: iStock