Pečená jablíčka
Nejjednodušší z podzimních receptů. Jablíčka stačí očistit, vykrojit jádřince a ochutit trochou másla a skořicového cukru. Jestli je zapečete s hrozinkami, medem a vločkami, máslovou drobenkou, nebo jen tak s lžící borůvek, necháme na vás. Pečte na 170 °C, po půlhodince zkontrolujte, a případně podlijte vodou.
Jablkové růžičky s mandlovým krémem
Hruškový koláč bez mouky
Budete potřebovat
- 85 g másla, plus na vymazání formy
- 85 g třtinového cukru
- 85 g kvalitní tmavé čokolády, nejlépe bez lepku
- 1 lžíce brandy
- 3 vajíčka
- 85 g mletých lískových oříšků
- 4 měkčí hrušky
Formu na koláč vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení. Koláč bude skvěle vypadat ve formě na srnčí hřbet nebo terinu, ale i v okrouhlé dortové formě. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Hned jak se rozpustí, odstavíme ji z ohně a vmícháme do ní brandy a malou špetku soli. Necháme mírně vychladnout. Směs by měla být ještě teplá a tekutá, ale už ne horká.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Spolu s ořechy je přidáme do roztáté čokolády. Z bílků vyšleháme sníh. Třetinu přidáme do čokolády a zamícháme. Zbytek bílků vmícháme postupně a opatrně, aby nepadly.
Těsto nalijeme do formy. Opatrně naaranžujeme očištěné hrušky. Můžeme je zapíchnout přímo do těsta, rozpůlit a položit na vrch nebo nakrájet na měsíčky. Pečeme asi 40 minut.
Nebojte se do čokolády přidat skořici, pomerančovou kůru nebo špetku čili.
Nakládané hrušky
Budete potřebovat
- hrušky
- 1 lžičku kyseliny citrónové
Nálev - vodu podle potřeby
- na 1 l / 400 g krupicového cukru
- na ochucení hřebíček, citrón nebo alkohol
Napřed uvaříme nálev, který necháme vychladnout. Na jeden litr vody přidáme 400 g cukru. Podle toho, kolik je hrušek, uvaříme potřebné množství nálevu.
Hrušky si nakrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a důkladně je umyjeme. Můžeme je oloupat, ale nemusíme. Očištěné je dáme do misky se studenou vodou a kyselinou citrónovou, aby nezhnědly. Některé druhy hrušek, jako např. zimní hrušky, je dobré předvařit 2–3 minuty, aby nebyly tvrdé.
Hrušky poskládáme do zavařovacích sklenic a zalejeme nálevem, na ochucení můžeme přidat hřebíček, citrón nebo trošku alkoholu, podle vlastní chuti. Sklenice zavíčkujeme novými a vysterilizovanými víčky a dáme sterilizovat, po uzavření vaříme max. 2–3 minuty.
Pokud sterilizujeme v troubě, je potřeba 20–25 minut při 85 °C. Nakonec sklenice otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů