Pár tipů k přípravě
- Místo ryb je možné použít krevety, kuřecí nebo hovězí maso.
- Pro vegetariánskou verzi zvolte smažené tofu či tempeh.
- U ryb si dejte pozor, aby byly co nejčerstvější.
- Rýži použijte ideálně jasmínovou nebo rýži na sushi (mají lepivou konzistenci).
- Rýže se servíruje teplá (nikoliv vařící), ryba je studená, a právě z tohoto kontrastu vyplývá požitek z pokrmu.
- K dochucení se hodí chilli, koriandr, sójová omáčka, marinovaný zázvor, wasabi, wakame.
- Na dozdobení se používají sezamová semínka nebo jarní cibulka.
Poke bowl s lososem
Budete potřebovat
- rýži
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžičku cukru
- ½ lžičky soli
- lososa
- rýžový ocet, teriyaki omáčku a citronovou šťávu (na marinádu)
K servírování
- avokádo
- mrkev
- mango
- sójové boby
Příprava rýže
- Rýži propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Na 1 hrnek rýže použijte 1 hrnek vody.
- Nejdříve nechte rýži namočit po dobu 30 minut a poté vařte 10 minut v zakrytém hrnci, dokud se nevstřebá veškerá voda.
- Sundejte ze sporáku a nechte 15 minut odpočinout.
- Uvařenou rýži smíchejte s rýžovým octem, cukrem a solí.
Losos
- Lososa zbavte kůže. Nakrájejte ho na podélné proužky a z nich udělejte kostičky 1 × 1 cm.
- Z rýžového octa, sezamového oleje, teriyaki omáčky a citronové šťávy udělejte marinádu a lososa v ní nechte 3 hodiny odležet v lednici.
- Uvařte si sójové boby. Mrkev jen nakrájejte na tenké plátky. Dále si nakrájejte mango a avokádo, které ještě můžete pokapat citrónem a posypat sezamem.
- Do hluboké misky dejte jako první rýži a na ni naaranžujte zeleninu a lososa.
Tip: Jako dip se skvěle hodí mix majonézy, sriracha omáčky a mletého černého pepře.
Poke bowl s tuňákem
Budete potřebovat
- 2 hrnky rýže
- 380 g čerstvého tuňáka
- ochucený rýžový ocet
- 1 salátovou okurku
- 1 avokádo
- 1 mango
- 6 ředkviček
- 100 g salátu z wakame řas
- sezam na posypání
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžičku sezamového oleje
- Tuňáka nakrájejte na 1 cm velké kostičky. Zalijte ho sójovkou a sezamovým olejem. Zabalte a dejte minimálně na 3 hodiny do chladničky, ideálně však před noc.
- Rýži uvařte podle návodu výše. Než se uvaří, nakrájejte si okurku, avokádo, mango a ředkvičky přibližně na 1cm kostičky.
- Uvařenou rýži rozdělte do misek, pokapejte rýžovým octem a na ni naaranžujte tuňáka, zeleninu a salát z wakame řas.
- Podávejte posypané sezamem se sójovou omáčkou nebo ochucenou majonézou (například majonéza s česnekem nebo chilli).
Veganské poke bowl s tofu a mangovou omáčkou
Budete potřebovat
- 250 g sushi rýže
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíci sezamového oleje
- 200 g uzeného tofu
- ¼ hlávky červeného zelí
- 1 avokádo
- 1 svazek ředkviček
- ½ salátové okurky
- 1 zralé mango
- hrst koriandru
- 1 lžíci sezamových semínek
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci medu
- sůl
Omáčka
- 1 zralé mango
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ limety
- 1 lžičku medu
- chilli
- sůl
- Rýži dobře propláchněte. Uvařte podle návodu výše. Jakmile změkne, přidejte rýžový ocet a promíchejte.
- Tofu nakrájejte na kostičky a orestujte ze všech stran na pánvi se lžící sezamového oleje.
- Zelí nakrájejte na drobné nudličky a ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, medem a solí.
- Dále si nakrájejte avokádo, ředkvičky a okurku na plátky. Mango nakrájejte na kostičky a koriandr nasekejte nahrubo.
- Na omáčku rozmixujte druhé mango, olivový olej, limetovou šťávu, med, chilli a sůl.
- Rýži dejte do misek, přidejte tofu, nakrájenou zeleninu, mango a koriandr. Posypte sezamem a k tomu ještě dejte do misky mangovou omáčku.
Věděli jste, že slovo „poke“ znamená v havajštině „krájet na kousky“?
Poke bowl s tuňákem, mangem a avokádem
Na 2 porce potřebujete
- 300 g kvalitního čerstvého tuňáka žlutoploutvého
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžičku sezamového oleje
- ½ lžičky drceného česneku
- 2 jarní cibulky
- sezam
- quinou/rýži
- fazole edamame
- avokádo
- mango
- výhonky/okurku/ředkvičky/mrkev
- koriandr
- Tuňáka nakrájejte na 1,5 cm velké kostky. Zalijte ho sójovou omáčkou, olejem a přidejte i česnek. Nechte ho minimálně 3 hodiny marinovat v lednici.
- Rýži (nebo můžete pro změnu udělat i quinou) uvařte podle návodu. Mango a zeleninu nakrájejte.
- Mrkev nakrájejte na nudličky. Ředkvičky, okurku a avokádo na plátky a mango na kostičky.
- Do misky nandejte rýži/quinou, marinovaného tuňáka a zeleninu. Podávejte se sójovou omáčkou.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: grizly.cz, kitchenstory.cz, kvalitnitunak.eu, catandcook.cz