Paní doc. Uhrová už dokázala, že i červená řepa – když se to umí – je pochoutka, tak proč by nemohla přijít s něčím, co bude zdravé a dobré zároveň? Její experimenty spočívají na pokusech, opřených o chuť jejího manžela, váženého profesora, který přednáší především v gurmánské Francii. Když to chutná i jemu, který nedá dopustit na pořádný kus masa, proč by to nemohlo být dobré i pro ostatní… A tak vám nabízíme tři polévky. Všechny jsme ve studiu ochutnali a nikdo neprotestoval proti příjemné chuti. Musíte je ovšem konzumovat večer bez jakékoliv přílohy, a ta kila prý půjdou dolů raz dva.
Polévka z paprik: Vezmeme tři červené papriky, tři brambory, jednu mrkev, cibuli, zalijeme vodou, osolíme a necháme povařit. Když to změkne, všechno rozmixujeme. Jednu papriku si necháme stranou na ozdobu, pokrájíme ji a vhodíme do polévky. Ale musíme tam přidat ještě rajčata, která pokrmu dodají pikantní, nakyslou chuť. Můžeme použít rajčata naložená, ale stačí i protlak.
Zelňačka: Je to úplně jiná polévka, než na kterou jsme zvyklí. Tahle si zahrála hlavní roli ve stejnojmenném filmu. Je z čerstvého, nikoliv kysaného zelí, z mrkve a patří do ní ještě česnek, tymián, případně celý pepř. Osolí se, uvaří a můžeme ji konzumovat rozmixovanou anebo část zeleniny jen pokrájet, lépe to vypadá.
Polévka pórková: Je také francouzská a Francouzky s ní obvyklé zahajují plánovanou redukci vlastní váhy. Základem je pokrájený pórek, který se uvaří, rozmixuje, osolí a pak se dva dny, vždy po třech hodinách, vypije šálek této polévkové tekutiny. Zažene pocit hladu. Pokud byste to dva dny nevydrželi, tak si ji snězte každý den bez příloh k večeři. A jak nás ujistila paní docentka, její manžel si pochutnal a za první dietní týden shodil půldruhého kila. Tak to vyzkoušejte.
Text k foto
PB107512
Docentka Helena Uhrová je častým hostem v receptářové kuchyni a pokaždé přijde s nápadem, který se vyplatí vyzkoušet.