- 4 porce 30 minut středně těžké
- hovězí maso (nejlépe z krku), 800 g
- sůl a pepř, dle chuti
- olej nebo sádlo, cca 4 lžíce
- velké kulaté housky, 4 ks
Na oblohu (dle chuti):
- kečup, případně hořčice
- ledový salát, listy
- kyselé okurky, nakrájené
- rajčata, nakrájená na kolečka
- cibule, nakrájená na kolečka
- plátkový sýr, 4 ks
Maso očistěte a v mlýnku na maso umelte nahrubo. Rozdělte je na čtyři stejné díly.
Navlhčenýma rukama vytvořte z masa koule a jemně je zploštěte. Uhlaďte praskliny na okraji burgeru a ve středu placiček vytvořte malou prohlubeň – maso se snadněji propeče.
Rozehřejte pánev (nebo gril), burgery osolte a opepřete. Pánev vytřete sádlem nebo olejem a vložte do ní burgery. Pečte asi 3 minuty po každé straně. Pokud chcete, aby byly dopečenější, pečte déle.
Housky rozkrojte. Na spodní díl housky namažte kečup nebo hořčici, položte list salátu. Na salát dejte burger (případně plátek sýra), na něj na kolečka nakrájenou cibuli, rajče a okurky, zakryjte horním dílem housky.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock