Historie vaječného likéru
Jak to často bývá, o prvenství se hádají dva rivalové – Francouzi a Angličané. Podle francouzské legendy si král Ludvík IX. nechával připravovat nápoj lait de poule. Byl podobný vaječnému koňaku. Jeho základ tvořilo mléko, rum a žloutek.
Jiní tvrdí, že vaječný likér pochází z possetu. Tento nápoj si ve středověku připravovali Angličané a vyráběl se z mléka, vína sherry nebo piva a vajec. Pochutnávala si na něm spíše vyšší vrstva. Proč? Mléko a vejce byly původně luxusní suroviny, které si nemohl dovolit každý.
Jak se dostal k nám
Pokud je něco dobré a chutné, je zřejmé, že se to dostane i do zbytku světa. A tak se vaječný likér začal šířit i do dalších zemí. Stal se hitem i v Americe. Zde si ho mírně upravili a sherry vyměnili za rum. K nám se dostal pravděpodobně z Německa. A protože my Češi máme rádi dobrý alkohol, vaječný likér si našel cestu i na naše sváteční stoly.
Proč se spojuje s Vánocemi?
Může se pít i horký, je sladký, a proto se hodí k zimní sezóně. Navíc Vánoce jsou časem, kdy se scházejí rodiny a nabízejí si něco speciálního. Co vaječný likér určitě je. A tak se stal součástí tradice, podobně jako kapr nebo vanilkové rohlíčky. A jak si ho připravit doma?
Recept na jednoduchý vaječný likér
Budete potřebovat:
- 2 kondenzované mléka slazené
- 5 žloutků
- 150 g práškového cukru
- 200 ml rumu (nebo podle chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
Jak na to
Žloutky vyšlehejte s práškovým a vanilkovým cukrem do hladké, světlé pěny. V hrnci zahřejte kondenzované mléko. Ale pozor! Nevařit, jen zahřát! Do teplého mléka pomalu přilijte směs žloutků a cukru, přitom opatrně míchejte. Poté vše opět zahřejte a nechte vychladnout. Přidejte rum a dobře promíchejte. Likér nalijte do lahví a uložte do chladničky.
Text: Jiří Lopatka
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů