Datlový karamel
Jeho příprava vám zabere jen 5 minut vašeho času.
Na 2 skleničky:
- 200 g datlí
- 5 lžic arašídového másla
- 150 g kokosového mléka (pouze ta tuhá část z plechovky)
- Volitelné: datlový sirup dle chuti
Bonus:
- Vanilková pasta
- Rum na vůni
- Skořice
- Švestky a kakao…
Datle vypeckujte a dejte je do vysoké nádoby. Zalijte horkou vodou a nechte chvilku odstát. Poté sceďte, přidejte arašídové máslo, špetku soli a kokosový krém. Rozmixujte zcela dohladka.
Přendejte do sklenice a uložte do lednice. Jak karamel využít? Na lívance, palačinky, vafle, k ovoci i do různých dezertů.
Snicker datle
Honí vás mlsná? Tak to pro vás něco mám. Něco, čemu absolutně nelze odolat.
Budete potřebovat:
- 10 Medjool datlí
- 2 lžíce arašídového másla
- ¼ hrnku arašídů nakrájených nadrobno
- ½ hrnku hořké čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
Datle rozpulte a vyndejte pecku. Dovnitř každé datle dejte asi ½ lžičky arašídového másla a posypte nadrobno nakrájenými arašídy.
Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě společně s kokosovým olejem.
Každou datli napíchněte na párátko, ponořte do rozpuštěné čokolády a položte na pečící papír. Posypte arašídy. Když máte hotovo, dejte datle ztuhnout do lednice.
Datlový moučník
Budete potřebovat:
- 200 g vypeckovaných datlí
- ¾ hrnku rostlinného nebo ořechového mléka
- ½ hrnku kokosového cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mouky (lze kombinovat špaldovou, cizrnovou, pohankovou)
- 3 lžičky bio kypřicího prášku do pečiva
Do rendlíku dejte datle s mlékem a společně prohřejte. Poté rozmixujte dohladka. Smíchejte se zbytkem ingrediencí.
Těsto nalijte na menší čtvercový plech nebo do kulaté formy (vymazané tukem a vysypané hrubou moukou).
Pečte na 180 stupňů asi 35 minut. Hotový moučník můžete polít čokoládou anebo citronovou polevou.
Datlové sušenky
Budete potřebovat:
- 1 hrnek datlové pasty
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 lžička skořice
- ½ hrnku mandlí
- ½ hrnku vlašských oříšků
Vše rozmixujte dohromady. Jestli chcete zajímavější konzistenci, nechte ve směsi kousky. Tvořte libovolné tvary a následně sušte 8-10 hodin v sušičce.
Datlový milkshake
Tenhle nápoj vás po ránu pořádně nakopne. Datle jsou totiž rychlým zdrojem energie.
Budete potřebovat:
- 300 ml mandlového mléka
- 100 g bílého jogurtu
- 40 g jemných ovesných vloček
- 1 střední banán
- 3 Medjool datle
- ½ lžičky mleté skořice
Všechny ingredience rozmixujte dohladka.
Datle s marcipánem
Tahle kombinace je neuvěřitelně dobrá. Kdo by to řekl?
Budete potřebovat:
- Medjool datle
- Marcipán (kupovaný nebo domácí)
Datle rozřízněte a vyndejte pecku. Z marcipánu vyválejte malý váleček a vložte ho dovnitř datle. Pro hezkou barvičku můžete marcipán obarvit s použitím barviva (přírodní jsou například modrá spirulina, prášek z dračího ovoce apod.)
Datle se sýrem
Tahle kombinace je poněkud netradiční, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Sama jsem jí vyzkoušela a byla jsem z ní nadšená.
Budete potřebovat:
- 16 Medjool datlí
- 80 g žervé bez příchuti
- ½ lžíce medu
- Pistácie
Datle rozřízněte a vypeckujte. Žervé smíchejte s medem a poté s ním datle naplňte. Posypte mletými pistáciemi a můžete podávat.
Čím datle dále naplnit?
- Vložte dovnitř kousek jablka a arašídového másla
- Vlašskými ořechy
- Mandlové, kešu, kokosové nebo jiné ořechové máslo…
Foto: Shutterstock
Text: Veronika Poláčková
Zdroj: www.zdravesdencou.blog www.varilamysicka.cz www.rawmania.cz www.jimezdrave.cz