Vaření

Rádi si pochutnáváte na datlích? Nemusíte je jíst jen samotné! Těchto 8 receptů z nich si zamilujete

Koupíte si datle a sníte je samotné? To naprosto chápu, jsou vynikající. Rozhodně se ale vyplatí vyzkoušet i nějaké datlové recepty. Pokud hledáte něco jednoduchého, zkuste plněné datle, to je sázka na jistotu. Je tolik možností, čím je naplnit. Jelikož jsou datle přirozeně sladké, dá se z nich udělat i datlový karamel anebo s nimi nahradit rafinovaný cukr. Věděli jste také, že jsou skvělým zdrojem energie?

datle v misce
Zdroj: Shutterstock

Datlový karamel

Jeho příprava vám zabere jen 5 minut vašeho času.

Na 2 skleničky:

  • 200 g datlí
  • 5 lžic arašídového másla
  • 150 g kokosového mléka (pouze ta tuhá část z plechovky)
  • Volitelné: datlový sirup dle chuti

Bonus:

  • Vanilková pasta
  • Rum na vůni
  • Skořice
  • Švestky a kakao…

Datle vypeckujte a dejte je do vysoké nádoby. Zalijte horkou vodou a nechte chvilku odstát. Poté sceďte, přidejte arašídové máslo, špetku soli a kokosový krém. Rozmixujte zcela dohladka.

Přendejte do sklenice a uložte do lednice. Jak karamel využít? Na lívance, palačinky, vafle, k ovoci i do různých dezertů.

Snicker datle

Honí vás mlsná? Tak to pro vás něco mám. Něco, čemu absolutně nelze odolat.

Budete potřebovat:

  • 10 Medjool datlí
  • 2 lžíce arašídového másla
  • ¼ hrnku arašídů nakrájených nadrobno
  • ½ hrnku hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje

Datle rozpulte a vyndejte pecku. Dovnitř každé datle dejte asi ½ lžičky arašídového másla a posypte nadrobno nakrájenými arašídy.

Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě společně s kokosovým olejem.

Každou datli napíchněte na párátko, ponořte do rozpuštěné čokolády a položte na pečící papír. Posypte arašídy. Když máte hotovo, dejte datle ztuhnout do lednice.

Datlový moučník

Budete potřebovat:

  • 200 g vypeckovaných datlí
  • ¾ hrnku rostlinného nebo ořechového mléka
  • ½ hrnku kokosového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mouky (lze kombinovat špaldovou, cizrnovou, pohankovou)
  • 3 lžičky bio kypřicího prášku do pečiva

Do rendlíku dejte datle s mlékem a společně prohřejte. Poté rozmixujte dohladka. Smíchejte se zbytkem ingrediencí.

Těsto nalijte na menší čtvercový plech nebo do kulaté formy (vymazané tukem a vysypané hrubou moukou).

Pečte na 180 stupňů asi 35 minut. Hotový moučník můžete polít čokoládou anebo citronovou polevou.

Datlové sušenky

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek datlové pasty
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 1 lžička skořice
  • ½ hrnku mandlí
  • ½ hrnku vlašských oříšků

Vše rozmixujte dohromady. Jestli chcete zajímavější konzistenci, nechte ve směsi kousky. Tvořte libovolné tvary a následně sušte 8-10 hodin v sušičce.

Datlový milkshake

Datlový milkshake
Datlový milkshake | Zdroj: Shutterstock

Tenhle nápoj vás po ránu pořádně nakopne. Datle jsou totiž rychlým zdrojem energie.

Budete potřebovat:

  • 300 ml mandlového mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 1 střední banán
  • 3 Medjool datle
  • ½ lžičky mleté skořice

Všechny ingredience rozmixujte dohladka.

Datle s marcipánem

plněné datle
Datle s marcipánem | Zdroj: Shutterstock

Tahle kombinace je neuvěřitelně dobrá. Kdo by to řekl?

Budete potřebovat:

  • Medjool datle
  • Marcipán (kupovaný nebo domácí)

Datle rozřízněte a vyndejte pecku. Z marcipánu vyválejte malý váleček a vložte ho dovnitř datle. Pro hezkou barvičku můžete marcipán obarvit s použitím barviva (přírodní jsou například modrá spirulina, prášek z dračího ovoce apod.)

Datle se sýrem

Datle Se Smetanovým Sýrem A Pistáciemi
Datle se smetanovým sýrem a pistáciemi | Zdroj: Shutterstock

Tahle kombinace je poněkud netradiční, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Sama jsem jí vyzkoušela a byla jsem z ní nadšená.

Budete potřebovat:

  • 16 Medjool datlí
  • 80 g žervé bez příchuti
  • ½ lžíce medu
  • Pistácie

Datle rozřízněte a vypeckujte. Žervé smíchejte s medem a poté s ním datle naplňte. Posypte mletými pistáciemi a můžete podávat.

Čím datle dále naplnit?

  • Vložte dovnitř kousek jablka a arašídového másla
  • Vlašskými ořechy
  • Mandlové, kešu, kokosové nebo jiné ořechové máslo…

Foto: Shutterstock
Text: Veronika Poláčková
Zdroj: www.zdravesdencou.blog www.varilamysicka.cz www.rawmania.cz www.jimezdrave.cz