Krájená rajčata
Do zeleninových omáček na těstoviny, gulášového základu, do masových a zeleninových ragú, na pizzu a do všech pokrmů ve stylu tex-mex (salsa, chilli con carne…).
Krájená rajčata ochucená
Diky bylinkám nebo česneku slouží jako jemně ochucený základ omáček, při přípravě zeleninových ratatouilles či lasagní.
Rajčatové pyré
Nahradí kečup či protlak, má-li jidlo chutnat opravdu po rajčatech; do základu rajčatových polévek, boršče, rajské omáčky.
Cherry rajčátka
Uplatní se v jednoduššich jidlech, když chcete zvýraznit pěkné plody i jako dekorativni prvek – v těstovinách, slaných koláčích i jako teplá přiloha ke kuřeti s rýží.
Gazpacho, jak má být
2 x 400 g krájených rajčat s bazalkou, 2 salátové okurky, 2 zelené papriky, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 2 plátky toustového chleba, hrst lístků čerstvé bazalky, 100 + 50 ml extra panenského olivoveho oleje, 2 lžíce vinného octa, římský kmín, pepř, sůl, 100 ml smetany ke šleháni, žloutek, 4 krevety
Zeleninu a chléb nakrájejte nadrobno a promíchejte s kořením, octem a olejem (100 ml). Překryjte folií a nechejte marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc. Poté vše vložte do mixéru a spolu se zbylým olejem, žloutkem a smetanou dobře promixujte. Hotovou polévku propasírujte přes cedník a dejte vychladit. Mezitím si na pánvi na oleji opečte krevety, asi 2 minuty z každé strany, a ozdobte jimi gazpacho na talíři. Krevety povýší tuto tradiční španělskou polévku na slavnostní jídlo, ale stejně dobře jí můžete ozdobit i plátky avokáda.
Rajčatová party salsa
1 šalotka, chilli paprička, 2 stroužky česneku, hrst čerstvého koriandru, 400 g loupaných rajčat najemno nasekaných, 3 lžíce extra panenského olivoveho oleje, špetka drceného římského kmínu, sůl, pepř
Na oleji orestujte nadrobno pokrájenou šalotku, ke konci k ní přidejte najemno nasekanou chilli papričku a česnek. Do směsi vlijte rajčata a přidejte kořeni. Odstavte z pánve a nechte vychladnout. Před servírováním vmíchejte nasekaný čerstvý koriandr. Podávejte buď jako omáčku pro namáčení chipsů či nachos nebo jako nezbytnou součást mexických plněných tortil.
Italský rajčatový krém s bazalkou
500 g rajčatoveho pyré, 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivoveho oleje, 30 g másla, 1 čerstvé rajče, hrst lístků bazalky, 1 lžice hnědého cukru, sůl, pepř
Na másle s olejem opečte najemno nasekanou cibuli, později přidejte i česnek. Vlijte pyré, vývar a přidejte cukr. Dochuťte a povařte asi 10 minut. Nakonec polévku rozmixujte dohladka. Rajče rozkrojte na čtvrtky, vydlabejte semínka a seřízněte slupku. Filety z dužiny pokrájejte na proužky a vložte spolu s bazalkou jako dekoraci do talířů s polévkou. Chcete-li sytější gurmánskou verzi, přidejte rozdrobenou bůvolí mozzarellu a posypte čerstvě mletým pepřem.
Špagety all‘ Arrabbiata
500 g kvalitních italských špaget, 400 g krájených rajčat s česnekem, 4 stroužky česneku na plátky, 1 chilli paprička, 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Uvařte si špagety. Mezitim na rozpáleném oleji krátce opečte plátky česneku a nadrobno nasekanou papričku (část si nechte stranou na ozdobu). Do pánve přidejte rajčata. Když jsou špagety all dente (na skus), slijte je a dejte do rajčatové omáčky. Vše společně prohřejte a servírujte na nahřátých talířích posypané plátky chilli papričky nebo parmazánu.
Zapečený lilek s parmazánem
2 středni lilky, 2 x 400 g krájených rajčat s bazalkou, 1 červená cibule, 4 stroužky česneku nadrobno, 80 g parmazánu nejlépe vcelku, 50 + 50 ml extra panenskeho olivoveho oleje, hrst lístků bazalky, sůl, pepř
Lilek nakrájejte podélně na 5 mm silné plátky, potřete z obou stran olejem, rozložte na plech a grilujte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud nezezlátnou. Hotový lilek osolte a opepřete.
Na zbylém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidejte česnek a nakonec rajčata. Směs prohřejte, dochuťte solí, pepřem a nahrubo pokrájenou bazalkou. Zapékací mísu vymažte olejem a na dno dejte část rajčatové směsi, poté plátky lilku a nakonec parmazán. Takto tvořte vrstvy, dokud suroviny nespotřebujete. Posledni vrstvou by měl být lilek s parmazánem. Misu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zapékejte 20 minut. Servírujte s bílým pečivem.
Losos s plněným paprikovým luskem
800 g filet z lososa, 2 žluté papriky, 400 g krájenách rajčat, 6 lžic olivového oleje, hrst nasekané pažitky, hrst nasekané velkolisté petrželky, hoblinky parmazánu na ozdobu, 4 cherry rajčátka na ozdobu, 4 plátky bagety, sůl, pepř, špetka cukru
Lososa naporcujte na 4 filety. Na pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a rybu z obou stran opékejte na střednim plameni vždy asi 4 minuty. Překrojte napůl papriky, vydlabejte semínka a na další pánvi na oleji je opečte nejprve řeznou stranou dolů, poté ze všech stran dozlatova. V kastrůlku prohřejte rajčata spolu se solí, pepřem, cukrem a bylinkami. Teplé papriky plňte rajčatovou směsí a na nahřátém talíři je podložte plátkem na troše olivového oleje opečené bagety, aby se nesesouvaly. Ozdobte cherry rajčátkem, parmazánem a přidejte lososa osoleného mořskou solí.
Kuře Marengo
4 kuřeci prsní řízky, 400 g loupaných rajčat, 1 červená cibule, 50 g másla, čerstvý ananas nakrájený na kostky, 3 lžice olivového oleje, špetka cukru krupice, malá čerstvá chilli paprička, sůl, čerstvě namletý pepř
Kuřecí řízky očistěte a na oleji opečte dozlatova. Osolte je a uchovejte v teple. Do pánve s výpekem přidejte máslo a orestujte na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidejte chilli papričku, sůl, pepř, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníte vařečkou. Do směsi vložte zpět kuře a na mírnějším plameni duste dalšich 15 minut. Hotové kuře vyjměte, překrojte v půlce a řezem naaranžujte na talíř. Přelijte omáčkou a podávejte s bagetkou nebo rýží.
Masové polpette v rajčatové omáčce
Na kuličky: 800 g mletého telecího nebo hovězího masa z plece, 200 g strouhanky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 100 ml mléka, 150 ml olivového oleje, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř; Na omáčku: cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 400 g krájených rajčat s bylinkami, 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru, 200 g mraženého hrášku, sůl, pepř
Smichejte namleté maso se strouhankou, vejci, muškátem a mlékem. Osolte a opepřete dle chuti. Z hmoty tvarujte kuličky a smažte je ze všech stran v rozpáleném oleji několik minut jen tak, aby se maso „zatáhlo“. V rendliku orestujte cibuli s česnekem, přidejte krájená rajčata, masové kuličky a hrášek. Vše zalijte vývarem. Přikryjte poklicí a nechte vařit asi 30 minut na mírném ohni. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Podávejte s opečenou ciabattou nebo bagetou.
Připravili: -ih-, Valfruta a Pražský kulinářský institut