Vaření

Chuť na domácí klobásky? Recept od řezníka Pepíka krok po kroku

Připravte si domácí klobásy s tímto jednoduchým receptem! Budete potřebovat 1 kg vepřového masa, česnek, sůl, papriku, kmín a trochu cukru. Postup začíná mletím masa, přidáním koření, nandaváním směsi do střev a končí uzením klobás. Výsledkem jsou chutné domácí klobásy, které si můžete vychutnat s rodinou a přáteli.

Krájení klobásky
Zdroj: Miro Pochyba

Co budete potřebovat na domácí klobásky

  • 1 kg vepřového masa (60 % vepřová plec, 40 % vepřový bůček)
  • 5 g prolisovaného česneku
  • 20 g soli
  • 20 g sladké mleté papriky
  • 7 g pálivé mleté papriky
  • 5 g mletého kmínu
  • 1/10 lžíce cukru (nemusí být)

Postup

1. Namelte maso na hrubost 6 mm. Ideální kombinace je 60 % vepřového masa, případně se zvěřinou, a 40 % vepřového bůčku.

Mletí masa
Zdroj: Miro Pochyba

2. Do mletého masa přidejte všechny ingredience, které udáváme v receptu. V případě, že chcete pikantnější klobásky, uberte 5 g sladké papriky a přidejte je ke gramáži papriky pálivé.

Směs na klobásky
Zdroj: Miro Pochyba

3. Vše dobře promíchejte a směs dejte do plničky.

Pěchování směsi na klobásky
Zdroj: Miro Pochyba

4. Vepřové střívko vyndejte ze slaného nálevu a navlečte na nástavec plničky. Vzduchové bubliny propichujte nožem a…

Výroba klobásek
Zdroj: Miro Pochyba

5. …připravenou směs můžete začít nadívat do střev. Prsty regulujte množství masové směsi, kterou střeva plníte.

Pěchování střívek
Zdroj: Miro Pochyba

6. Když máte střevo naplněno, v patnácticentimetrových až dvaceticentimetrových vzdálenostech střevo zkruťte a vzniknou vám klobásy.

Klobásky ve střívkách
Zdroj: Miro Pochyba

7. Syrové klobásy zavěste na lískové tyče tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nechte chvíli odstát na vzduchu a dejte do udírny nejdříve na hodinku zahřát na teplotu 40 °C.

Příprava klobásek
Zdroj: Miro Pochyba

8. Až potom začněte udit studeným kouřem z bukových pilin. Nejlépe od rána do večera dva dny.

Domácí klobásky
Zdroj: Miro Pochyba

Text: Jana Komadelová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů