Co budete potřebovat na domácí klobásky
- 1 kg vepřového masa (60 % vepřová plec, 40 % vepřový bůček)
- 5 g prolisovaného česneku
- 20 g soli
- 20 g sladké mleté papriky
- 7 g pálivé mleté papriky
- 5 g mletého kmínu
- 1/10 lžíce cukru (nemusí být)
Postup
1. Namelte maso na hrubost 6 mm. Ideální kombinace je 60 % vepřového masa, případně se zvěřinou, a 40 % vepřového bůčku.

2. Do mletého masa přidejte všechny ingredience, které udáváme v receptu. V případě, že chcete pikantnější klobásky, uberte 5 g sladké papriky a přidejte je ke gramáži papriky pálivé.

3. Vše dobře promíchejte a směs dejte do plničky.

4. Vepřové střívko vyndejte ze slaného nálevu a navlečte na nástavec plničky. Vzduchové bubliny propichujte nožem a…

5. …připravenou směs můžete začít nadívat do střev. Prsty regulujte množství masové směsi, kterou střeva plníte.

6. Když máte střevo naplněno, v patnácticentimetrových až dvaceticentimetrových vzdálenostech střevo zkruťte a vzniknou vám klobásy.

7. Syrové klobásy zavěste na lískové tyče tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nechte chvíli odstát na vzduchu a dejte do udírny nejdříve na hodinku zahřát na teplotu 40 °C.

8. Až potom začněte udit studeným kouřem z bukových pilin. Nejlépe od rána do večera dva dny.

Text: Jana Komadelová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů