VÁNOČNÍ PERNÍČKY
Potřebujeme
- 600 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 150 g másla nebo tuku
- 3 vejce
- malou lžičku jedlé sody
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 čajovou lžičku tlučených hřebíčku
- citronovou kůru
- 2 lžíce kakaa
- mouku na vál a vejce na potření
Postup
Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kořením, jedlou sodou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Postupně přidávejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promíchejte.
Vzniklé těsto vyklopte na vál a pečlivě propracujte – musí být vláčné. Poté těsto zabalte do mikrotenové folie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe na 24 hodin).
Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj různé tvary.
Ty přeložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do předem vyhřáté trouby. Upečte.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock