Paella
Suroviny pro 4 porce
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 sáček koření na paellu Carmencita
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry)
- 150 g cherry rajčátek
- 400 g loupaných rajčat
- 300 ml bílého vína Flor de Vetus, Verdejo, D.O. Rueda
- 600 ml drůbežího vývaru
- 400 g kulatozrnné rýže na paellu Molí de Rafelet
- čerstvá petrželka, chilli, citron
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou “mizet”.
Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta.
Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Ještě než rýže změkne, naskládejte navrch kalamáry/krevety, zatlačte je do rýže a přikryjte poklicí. Paellu nemíchejte!
Nakonec do uvařeného pokrmu přidejte slávky uvařené zvlášť ve vývaru. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním na vrch paelly přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.
www.edelikatesy.cz
Zdroj: Sabores s.r.o.