Vaření

Recept: Tradiční španělská Paella s mořskými plody

Je libo ochutnat Španělsko? Tak to se nabízí typické jídlo pro tamější kuchyni – Paella. Nejvíce bychom jej mohli přirovnat k našemu rizotu. Tímto receptem však na české rizoto zapomenete a budete chtít už jen to španělské. Tak na co čekat, pusťte se do vaření!

Tradiční španělská Paella s mořskými plody
Zdroj: Sabores s.r.o.

Paella

Suroviny pro 4 porce

  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 sáček koření na paellu Carmencita
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry)
  • 150 g cherry rajčátek
  • 400 g loupaných rajčat
  • 300 ml bílého vína Flor de Vetus, Verdejo, D.O. Rueda
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 400 g kulatozrnné rýže na paellu Molí de Rafelet
  • čerstvá petrželka, chilli, citron

Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou “mizet”.

Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta.

Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Ještě než rýže změkne, naskládejte navrch kalamáry/krevety, zatlačte je do rýže a přikryjte poklicí. Paellu nemíchejte!

Nakonec do uvařeného pokrmu přidejte slávky uvařené zvlášť ve vývaru. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním na vrch paelly přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.

www.edelikatesy.cz

Zdroj: Sabores s.r.o.