JABLEČNÁ ŠŤÁVA BEZ CHEMIE
Vítr občas shazuje jablka v zahradě – ta je třeba rychle zužitkovat. Jsou-li jen otlučená, ale jinak zdravá, nenahnilá, vylisujeme je nebo odšťavíme, za studena nalejeme do vydezinfikovaných lahví a do každé přidáme vrchovatou lžičku čerstvě nastrouhaného křenu. Lahve zazátkujeme a uložíme naležato do chladu a tmy. Šťáva takto vydrží minimálně tři měsíce a stále bude plná enzymů a zdraví.
KVAŠENÁ JABLKA V ZELÍ
Malá nebo nedorostlá a kyselá jablka dobře využijeme, dáme-li je kvasit ve větším množství do sudu k zelí. Dokonce jich tam může být až polovina objemu sudu. Takto vykvašená jablka jsou vynikající pro přímou konzumaci, do salátů nebo i jako přídavek do už uvařené zelňačky. Lze je použít i do rozmixovaného nápoje ze zeleniny a ovoce.
POHANKOVÁ KAŠE S JABLKY
Do hlubší pánve dáme jednu a půl lžíce oleje, přidáme jednu nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom přidáme na kostky nakrájené jablko a vše restujeme do poloměkka. Přisypeme hrnek loupané pohanky, kterou jsme předtím opláchli horkou vodou, vše zalijeme dvěma hrnky zeleninového vývaru a pomalu vaříme dvacet minut, dokud pohanka nevsákne veškerou tekutinu a nezůstane krémová. Pokud už pohanka „vypila“ tekutinu, ale stále je ještě tvrdší, přidáme další vývar a vše dovaříme. Dochutíme černým pepřem, případně solí, ozdobíme natěmi a podáváme teplé.
JABLEČNÉ MĚSÍČKY S BRYNZOU
Jako předkrm podáváme pěkně na talíři naaranžovaná jablka nakrájená na měsíčky, která jsou z poloviny hrubě natřená brynzou a posypaná opraženými nasekanými lískovými oříšky a petrželovou natí.
PEČENÁ NEBO GRILOVANÁ JABLKA
Do jablek vydlabeme dutinu, naplníme ji kašovitou náplní z kukuřičné krupice nebo z jáhel či rýže, kterou jsme uvařili v jablečné šťávě, omastili máslem a do které jsme zamíchali namočené rozinky, goji, ořechy nebo jiné sušené a nasekané ovoce. Jablka naplněná kaší zabalíme do alobalu a pečeme v troubě, na grilu nebo i v popelu. Podáváme jako teplý dezert.
HUSÍ JÁTRA S JABLKY
Očistěná, odblaněná játra opepříme, nakrájíme na tenké plátky, posolíme, z obou stran poprášíme moukou a na horké pánvi na másle z obou stran opečeme. Plátky vložíme do jenské mísy, obložíme jablky nakrájenými na plátky, zalejeme vínem a udusíme v troubě. Podáváme s opékanými bramborami a salátem.
DRŮBEŽ NA JABLKÁCH
Kuřecí prsa (můžeme použít i jiný typ drůbeže) potřeme máslem a opepříme, ochutíme mletým zázvorem a muškátovým květem. Chvíli necháme odležet. V remosce osmažíme dozlatova cibuli, přidáme na kousky nakrájená jablka a podusíme je, aby pustila šťávu. Na ně potom položíme kuřecí prsa, která podlijeme vínem a dusíme do měkka za občasného polévání masa výpekem. Podáváme s ovocným salátem z jablek, broskví a hroznů s kořenitou vinnou zálivkou.
APPLE PIE (AMERICKÝ JABLEČNÍK)
Následující suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet: 125 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžička cukru, špetka soli, 1 lžíce mléka, 100 g studeného másla. Chlazené těsto rozdělíme na dva kousky (3/5 a 2/5) a oba rozválíme na papíru na pečení na nestejně velké pláty. Větším plátem těsta vyplníme dortovou formu tak, aby těsto přesahovalo její okraj, a až do jejího plnění ji dáme do chladničky.
Čtyři jablka nakrájíme na tenké měsíčky a smícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme dvě lžíce jablečné šťávy, je-li třeba, i dvě lžíce medu, dochutíme skořicí, zázvorem, drceným hřebíčkem, posypeme 40 g kukuřičného škrobu, promícháme a necháme dvacet minut odpočinout. Potom ještě vmícháme hrnek neslazeného jablečného pyré.
Formu s těstem vyndáme z chladničky, spodní vrstvu těsta několikrát propíchneme vidličkou a do formy přeneseme jablečnou náplň, na niž položíme ještě dvě lžíce másla. Náplň překryjeme druhým plátem těsta, které mírně přitlačíme k jablkům, aby pod ním nezůstaly žádné dutiny, a plát párkrát propíchneme nožem, aby měla kudy unikat pára. Vrchní plát těsta můžeme i nakrájet na pásky, které překládáme na jablkovou náplň. Okraje těsta k sobě dobře přitlačíme. Bílek vyšleháme s trochou smetany a potřeme jím koláč. Pečeme při 200 °C přibližně 20 až 30 minut dozlatova, dokud neslyšíme bublat šťávy. Koláč necháme chladnout na drátěné mřížce.
JABLEČNÝ SALÁT S ŘEDKVÍ
Dvě jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Ředkev očistíme a též nakrájíme na tenké plátky. Přidáme červenou papriku nakrájenou na proužky. Chceme-li udělat salát výživnějším, přidáme do něj nahrubo nastrouhaný oštěpek nebo protlačená natvrdo uvařená vajíčka a vše oživíme bylinkami či natrhaným hlávkovým salátem. Zálivka: 1/8 l smetany nebo jogurtu, 1 lžička hořčice, 2 lžičky strouhaného křenu, hrst strouhaných ořechů, citronová šťáva a bílý pepř. Vše necháme v chladničce krátce odležet.
Text: Ing. Jaroslav Pížl :: Foto: isifa/Shutterstock