Vaření

Recepty na jablečné dobroty

Jablko je označováno za zázrak přírody. Na vesnicích je jabloně vidět téměř na každém dvoře. Lidé je nepěstují pouze naokrasu, jablka jsou označovány za zázrak přírody. Jak je však zpracovat, abychom si vychutnali všechny jejich vitamíny.

JABLEČNÁ ŠŤÁVA BEZ CHEMIE

Vítr občas shazuje jablka v zahradě – ta je třeba rychle zužitkovat. Jsou-li jen otlučená, ale jinak zdravá, nenahnilá, vylisujeme je nebo odšťavíme, za studena nalejeme do vydezinfikovaných lahví a do každé přidáme vrchovatou lžičku čerstvě nastrouhaného křenu. Lahve zazátkujeme a uložíme naležato do chladu a tmy. Šťáva takto vydrží minimálně tři měsíce a stále bude plná enzymů a zdraví.

stava

KVAŠENÁ JABLKA V ZELÍ

Malá nebo nedorostlá a kyselá jablka dobře využijeme, dáme-li je kvasit ve větším množství do sudu k zelí. Dokonce jich tam může být až polovina objemu sudu. Takto vykvašená jablka jsou vynikající pro přímou konzumaci, do salátů nebo i jako přídavek do už uvařené zelňačky. Lze je použít i do rozmixovaného nápoje ze zeleniny a ovoce.

POHANKOVÁ KAŠE S JABLKY

Do hlubší pánve dáme jednu a půl lžíce oleje, přidáme jednu nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom přidáme na kostky nakrájené jablko a vše restujeme do poloměkka. Přisypeme hrnek loupané pohanky, kterou jsme předtím opláchli horkou vodou, vše zalijeme dvěma hrnky zeleninového vývaru a pomalu vaříme dvacet minut, dokud pohanka nevsákne veškerou tekutinu a nezůstane krémová. Pokud už pohanka „vypila“ tekutinu, ale stále je ještě tvrdší, přidáme další vývar a vše dovaříme. Dochutíme černým pepřem, případně solí, ozdobíme natěmi a podáváme teplé.

JABLEČNÉ MĚSÍČKY S BRYNZOU

Jako předkrm podáváme pěkně na talíři naaranžovaná jablka nakrájená na měsíčky, která jsou z poloviny hrubě natřená brynzou a posypaná opraženými nasekanými lískovými oříšky a petrželovou natí.

pecene

PEČENÁ NEBO GRILOVANÁ JABLKA

Do jablek vydlabeme dutinu, naplníme ji kašovitou náplní z kukuřičné krupice nebo z jáhel či rýže, kterou jsme uvařili v jablečné šťávě, omastili máslem a do které jsme zamíchali namočené rozinky, goji, ořechy nebo jiné sušené a nasekané ovoce. Jablka naplněná kaší zabalíme do alobalu a pečeme v troubě, na grilu nebo i v popelu. Podáváme jako teplý dezert.

HUSÍ JÁTRA S JABLKY

Očistěná, odblaněná játra opepříme, nakrájíme na tenké plátky, posolíme, z obou stran poprášíme moukou a na horké pánvi na másle z obou stran opečeme. Plátky vložíme do jenské mísy, obložíme jablky nakrájenými na plátky, zalejeme vínem a udusíme v troubě. Podáváme s opékanými bramborami a salátem.

DRŮBEŽ NA JABLKÁCH

Kuřecí prsa (můžeme použít i jiný typ drůbeže) potřeme máslem a opepříme, ochutíme mletým zázvorem a muškátovým květem. Chvíli necháme odležet. V remosce osmažíme dozlatova cibuli, přidáme na kousky nakrájená jablka a podusíme je, aby pustila šťávu. Na ně potom položíme kuřecí prsa, která podlijeme vínem a dusíme do měkka za občasného polévání masa výpekem. Podáváme s ovocným salátem z jablek, broskví a hroznů s kořenitou vinnou zálivkou.

apple

APPLE PIE (AMERICKÝ JABLEČNÍK)

Následující suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet: 125 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžička cukru, špetka soli, 1 lžíce mléka, 100 g studeného másla. Chlazené těsto rozdělíme na dva kousky (3/5 a 2/5) a oba rozválíme na papíru na pečení na nestejně velké pláty. Větším plátem těsta vyplníme dortovou formu tak, aby těsto přesahovalo její okraj, a až do jejího plnění ji dáme do chladničky.

Čtyři jablka nakrájíme na tenké měsíčky a smícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme dvě lžíce jablečné šťávy, je-li třeba, i dvě lžíce medu, dochutíme skořicí, zázvorem, drceným hřebíčkem, posypeme 40 g kukuřičného škrobu, promícháme a necháme dvacet minut odpočinout. Potom ještě vmícháme hrnek neslazeného jablečného pyré.

Formu s těstem vyndáme z chladničky, spodní vrstvu těsta několikrát propíchneme vidličkou a do formy přeneseme jablečnou náplň, na niž položíme ještě dvě lžíce másla. Náplň překryjeme druhým plátem těsta, které mírně přitlačíme k jablkům, aby pod ním nezůstaly žádné dutiny, a plát párkrát propíchneme nožem, aby měla kudy unikat pára. Vrchní plát těsta můžeme i nakrájet na pásky, které překládáme na jablkovou náplň. Okraje těsta k sobě dobře přitlačíme. Bílek vyšleháme s trochou smetany a potřeme jím koláč. Pečeme při 200 °C přibližně 20 až 30 minut dozlatova, dokud neslyšíme bublat šťávy. Koláč necháme chladnout na drátěné mřížce.

JABLEČNÝ SALÁT S ŘEDKVÍ

Dvě jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Ředkev očistíme a též nakrájíme na tenké plátky. Přidáme červenou papriku nakrájenou na proužky. Chceme-li udělat salát výživnějším, přidáme do něj nahrubo nastrouhaný oštěpek nebo protlačená natvrdo uvařená vajíčka a vše oživíme bylinkami či natrhaným hlávkovým salátem. Zálivka: 1/8 l smetany nebo jogurtu, 1 lžička hořčice, 2 lžičky strouhaného křenu, hrst strouhaných ořechů, citronová šťáva a bílý pepř. Vše necháme v chladničce krátce odležet.

Text: Ing. Jaroslav Pížl :: Foto: isifa/Shutterstock