Řepánky (Alena Bakošová, Přerov nad Labem)
Krajová obdoba kynutých buchet, lze podávat teplé i studené.
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, kostka čerstvých kvasnic, špetka soli, 3 polévkové lžíce cukru krupice
Náplň: 1 až 2 bulvy řepy cukrovky, mletý mák, mléko, vejce na potření Bulvy cukrovky oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a dáme vařit do vody, až změknou na konzistenci vařených brambor. Pak řepu vyjmeme, necháme zchladnout a na struhadle s většími oky nastrouháme. V mléce a vývaru z cukrovky uvaříme mletý mák. Poměr tekutin je 1:1 a celkový objem podřídíme množství vařeného máku. Musí po vaření zůstat tekutý, nesmí být úplně tuhý. V míse dobře promícháme svařený mák a nastrouhanou řepu nejlépe v poměru 2:1. Směs nesmí téci, aby těsto nerozmáčela. Cukru netřeba. Těsto je bez vajec. Vyválíme z něho placku a rádýlkem rozdělíme na čtverce. Do každého vložíme lžíci náplně a čtverec zabalíme do kuličky