Způsob přípravy
Quinou nejprve propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořké chuti. Následně ji můžeme opéct chvíli na oleji, pak si zachová i své oříškové aroma, nebo ji uvaříme ve vodě či vývaru v poměru 1 : 2. Po dvanácti až patnácti minutách dušení v zakrytém hrnci by měla být hotová.
Výživové hodnoty:
100 g ve vodě vařené quinoy obsahuje:
asi 100 kcal
3,5 g bílkovin
3 g vlákniny
1,8 g tuku
75 g vody
16,7 g sacharidů
Rizoto z quinoy s „dubáky“
Suroviny na 2 porce
- quinoa, 170 g
- zeleninový vývar, 400 ml
- cibule, 2 kusy
- žampiony, 6 větších kusů
- sušené hřiby, 2 hrsti
- petrželová nať, 2 hrsti
- olivový olej, 2 lžičky
- sůl, mletý černý pepř, chilli
- parmezán
Quinou propláchneme studenou vodou a dáme ji na mírném ohni vařit do hrnce, přičemž postupně, za občasného míchání, přiléváme vývar. Dusíme patnáct až dvacet minut, dokud quinoa nevsákne všechnu vodu. Sušené hřiby namočíme do vody. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
Do pánve dáme olivový olej a opečeme na něm cibuli. Přidáme nakrájené žampiony a spolu s cibulí je dusíme. Hřiby vyndáme po patnácti minutách z vody, vymačkáme z nich vodu a spolu s nasekanou petrželovou natí přidáme do pánve. Směs dochutíme solí, pepřem a chilli. Nakonec do pánve přidáme quinou a promícháme. Před podáváním posypeme strouhaným parmezánem.
Salát z quinoy
Suroviny na 2 porce
- quinoa, 125 g
- sůl, mletý černý pepř
- rajčata, 100 g
- salátová okurka, 150 g
- máta, 1 hrst
- petrželová nať, 1,5 hrsti
- olivový olej, 3 lžíce
- citronová šťáva, 3 lžíce
- sýr feta, 100 g
- směs semínek, 2 lžíce
V sítku propláchneme quinou studenou vodou a necháme okapat. Potom ji dáme spolu s 300 ml osolené vody do hrnce a na mírném ohni ji asi dvacet minut vaříme. Přemístíme ji do mísy a necháme vychladnout. Rajčata očistíme a nakrájíme na kostky. Okurky omyjeme, rozpůlíme a pomocí lžičky vybereme jadérka. Nakrájíme na kostky. Čerstvé bylinky opláchneme a nahrubo nasekáme. Olivový olej smícháme s citronovou šťávou a dochutíme solí a pepřem. Připravenou zálivku smícháme s quinoou, rajčaty, okurkami a bylinkami. Fetu nalámeme na menší kousky a přidáme do salátu. Dáme do chladu a před podáváním posypeme semínky.
Sladký trhanec
Suroviny na 4 porce
- quinoa, 70 g
- mléko, 200 ml
- vejce, 4 ks
- hladká mouka, 50 g
- sůl
- javorový sirup, 2 lžíce
- cukr, 40 g
- máslo, 40 g
- cukr moučka, 2 lžíce
- míchané ovoce
Quinou nasekáme v sekáčku najemno. Bílky vyšleháme na pevný sníh, přičemž do něj postupně zašleháme i cukr. Mléko, žloutky, mouku, quinou, špetku soli a javorový sirup vyšleháme pomocí mixéru dohladka. Opatrně přimícháme sníh z bílků. Nalejeme do pánve vhodné do trouby, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme péci do trouby vyhřáté na 220 °C na 25–30 minut. Vyndáme z trouby a pomocí dvou vidliček natrháme z upečené placky kousky a posypeme moučkovým cukrem. Okamžitě podáváme s ovocným salátem a javorovým sirupem.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů