Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 40 minut + pečení řepy
Suroviny
- Rýže (kulatozrnná), 400 g (Arborio nebo Carnaroli)
- Olivový olej, 50 ml
- Sůl, pepř, dle chuti
- Vývar (zeleninový nebo drůbeží), 1000 ml
- Máslo (studené), 100 g
- Cibule, 100 g
- Česnek, 50 g
- Parmezán, 50 g
- Červená řepa 500 g
- Med, 100 g
- Balsamico ocet, 50 ml
- Tymián, 10 g
- Kozí sýr, 200 g
- Červené víno, 100 ml
- Řeřicha
Bazalkové pesto
- Bazalka lístky, 50 g
- Citron, 1 ks
- Parmezán, 50 g
- Ořechy, 20 g
- Olivový olej, 50 ml
- Sůl, pepř dle chuti
Postup
Červenou řepu zabalíme do alobalu spolu se snítkou tymiánu a stroužkem česneku a upečeme ji při 160 °C do měkka. Upečenou řepu oloupeme a rozmixujeme s trochou vývaru a dle chuti osolíme. Poté přecedíme přes síto. Červené víno svaříme na 2/3 objemu, přidáme med, balsamicový ocet a provaříme. Poté přidáme hotové pyré z řepy a společně promícháme. Nakrájenou šalotku orestujeme do sklovata spolu s nakrájeným česnekem na olivovém oleji, přidáme rýži, osolíme a lehce orestujeme. Poté zalijeme vývarem a necháme za stáleného míchání vsáknout do rýže. Když je rýže tak napůl hotová, přidáme pyré z řepy, dle potřeby ještě vývar a společně vaříme, dokud není rýže tzv. al dente.
Hotovou rýži sundáme ze sporáku a vmícháme studené máslo a parmazán.
Příprava pesta
Natrhané lístky bazalky zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme namletý parmezán, piniové oříšky a pár kapek citrónové šťávy. Takto připravené ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a můžeme podávat.
Při servírování posypeme rizoto natrhaným kozím sýrem a řeřichou a pokapeme bazalkovým pestem. Můžeme přidat i pár hoblin parmezánu.
Tipy
Červenou řepu můžeme i ve slupce uvařit ve vodě v tlakovém hrnci, doba vaření je podstatně kratší, a až poté ji oloupat.
Na rizoto můžeme naklást i jiné měkké zrající sýry (gorgonzola, roguefort)
Místo piniových oříšků můžeme použít vlašské ořechy.
Může se hodit
STOCKAGE | LTSSSET6 SADA NÁDOBÍ
DINE | LT9001SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH
MODERNE | LT5003SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.