Čokoládové taštičky
Budete potřebovat
- 1 plát listového těsta
- lískooříšková pomazánka anebo čokoláda
Těsto rozložte, nakrájejte na 12 čtverečků. Doprostřed každého dejte pomazánku anebo pár kostiček čokolády. Jen se to nesmí přeplnit, pak by taštičky nešly spojit.
Čtverec přehněte do tvaru trojúhelníku nebo obdélníku. Okraje k sobě dobře zmáčkněte, případně je zlepte troškou vody.
Pečte na 200° 9–12 minut dozlatova.
Banánové palačinky
Budete potřebovat
- 2 vejce
- 2 zralé banány
Banány rozmixujte s vajíčky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem tvořte malé lívanečky, které opečete z obou stran.
Tip: Do těsta můžete přidat trochu hořkého kakaa, kokos nebo jemné ovesné vločky.
Ledová čokoláda
Budete potřebovat
- 60 g hořké nebo mléčné čokolády
- 40 g kokosového oleje
Čokoládu nakrájejte na kousky a společně s olejem dejte rozpustit do vodní lázně. Po rozpuštění promíchejte a rozlijte do silikonových formiček na pralinky. Nechte ztuhnout v lednici anebo v mrazáku, pokud se vám nechce dlouho čekat.
Ledová čokoláda rychle taje, proto je třeba ji skladovat v lednici nebo mrazáku.
Chia puding
Budete potřebovat
- 1/2 hrnku rostlinného mléka (může být i ochucené, např. vanilkové nebo čokoládové)
- 2 lžíce chia semínek
Chia semínka smíchejte s mlékem a dejte na 4–6 hodin do lednice. Promíchejte a podávejte.
Puding ještě můžete ozdobit ovocem, oříšky, granolou nebo dosladit podle chuti.
Srdíčka plněná džemem
Budete potřebovat
- listové těsto
- džem
Těsto vyválejte na pomoučeném vále anebo si ho kupte již vyválené. Vykrájejte z něj srdíčka anebo jiné tvary. Pokud se vám nechce použít vykrajovátka, těsto jen nakrájejte nožem na obdélníky.
Doprostřed každého tvaru dejte džem. Zakryjte druhým, stejným tvarem a kraje zmáčkněte vidličkou. Pečte na 180° dozlatova, 12–15 minut.
Srdíčka můžete polít cukrovou polevou z moučkového cukru a trošky mléka a ozdobit barevným sypáním. Na polevu budete potřebovat hrnek prosátého moučkového cukru a 2 lžíce mléka. Množství mléka upravte tak, aby poleva nebyla ani moc tuhá, ani tekutá.
Horká bílá čokoláda
Budete potřebovat
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 60 g bílé čokolády
Mléko zahřejte na sporáku, dokud z něj nezačne stoupat pára. Sundejte ho ze sporáku a přimíchejte nakrájenou bílou čokoládu. Když se rozpustí, nápoj je hotový.
Raw kuličky
Budete potřebovat
- 1 hrnek datlové pasty
- 2/3 hrnku kokosové mouky
Datlovou pastu propracujte ručně nebo v robotu s kokosovou moukou do nelepivé konzistence. Přidávejte ji postupně, každá pasta je trochu jiná, tak možná bude stačit méně.
Z hmoty vytvořte kuličky, které po jedné uložte do papírových košíčků. Datlové kulky můžete ještě obalit v strouhaném kokosu nebo kakau. V lednici je nechte ztuhnout.
Čokoládové pralinky
Budete potřebovat
- 2 a 1/2 hrnku čokoládových peciček nebo 425 g mléčné čokolády
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Malou zapékací mísu vyložte pečicím papírem. Použít lze i různé silikonové formy. Čokoládové pecičky nebo nakrájenou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Po rozpuštění vmíchejte slazené kondenzované mléko a pokračujte v zahřívání, dokud se vše nespojí.
K rozpuštění také můžete použít mikrovlnnou troubu. Dejte do ní obě suroviny a zahřívejte 2 minuty. Každých 30 sekund směs promíchejte.
Směs nalijte do formy, dejte na 2 hodiny do lednice a poté nakrájejte na 16 čtverečků.
Čokoládový dortík
Budete potřebovat
- 1 velké vejce
- 55 g mléčné čokolády
Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu. V druhé misce smíchejte rozpuštěnou čokoládu se žloutkem. Čokoláda nesmí být vařící, nerozpouštějte ji tedy déle, než je to nutné.
Velice jemně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto nalijte do zapékací misky o objemu 240 ml. Pečte na 175° 20 minut.
Před podáváním nechte zcela vychladnout.
Svačinka z mraženého jogurtu
Budete potřebovat
- řecký jogurt
- ovoce, granola, oříšky (podle fantazie)
Připravte si rovnou podložku, na kterou položíte pečicí papír. Rozetřete na něj řecký jogurt. Vrstva by měla být asi 0,5–1cm vysoká. Vrstvu jogurtu posypte oříšky, ovocem, semínky, granolou (na co budete mít chuť) a uložte do mrazáku.
Po zmrznutí nalámejte na kousky. Skladujte v mrazáku jako zdravou a osvěžující svačinku.
Banán v čokoládě
Budete potřebovat
- banán
- mléčná čokoláda
- nanukové dřívko nebo špejle
Banán rozkrojte na půl. Každou půlku napíchněte na bambusovou špejli či nanukové dřívko. Pak je polijte rozpuštěnou čokoládou.
Banán můžete nechat ztuhnout v lednici anebo ho nechat v mrazáku a udělat si z nej mraženou variantu.
Tip: Po polití polevou banán ještě můžete posypat barevným zdobením, nasekanými oříšky apod.
Banánová zmrzlina
Budete potřebovat
- 2 banány
- 2 lžíce arašídového másla
Banán nakrájejte na kolečka a dejte ho na plechu zmrznout do mrazáku. Poté banán rozmixujte s arašídovým máslem a zmrzlina je hotová.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů