Grilovací balíčky Sedlčanský jsou však vhodné i pro ty, kterým se nechce věnovat nějaký ten čas nákupu či přípravě ingrediencí. Obsahují totiž osvědčené základní grilovací koření nebo omáčky.
Proč je pro grilování vhodný právě Sedlčanský Hermelín? Zvládne úpravu i při vyšší teplotě, takže se na grilu nerozpadne. I když se vnitřek sýra krásně roztéká, kůrka podrží celý sýr pohromadě.
Vyzkoušejte to třeba na některém z následujících receptů:
Grilovaný Hermelín se zeleným chřestem a šunkou
4 porce
1x Sedlčanský Hermelín na gril s brusinkovou omáčkou (4 ks sýra + balíček brusinkové omáčky)
4 stonky zeleného chřestu
4 plátky vařené šunky
sůl
lžíce medu
lžička sójové omáčky
pár kapek tabasca
Postup:
1. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní chřest. Vaříme asi 1 minutu, potom ho vyndáme, zchladíme ve studené vodě a rozkrojíme na poloviny.
2. V misce rozmícháme med se sójovou omáčkou a tabascem. Hermelíny rozbalíme, na každý položíme plátek šunky, potřeme ochuceným medem, přidáme dvě poloviny chřestu a šunku.
3. Hermelíny opatrně zabalíme do alobalu, položíme na gril a grilujeme z každé strany asi 5 – 7 minut.
Hotové Hermelíny přendáme na talíře, doplníme podle chuti listy salátu a brusinkovou omáčkou.
Grilovaný Ohnivák s listovým špenátem a rozinkami
4 porce
1x Sedlčanský Ohnivák na gril (4 ks sýra + balíček pikantního koření)
120 g listového špenátu
sůl
40 g rozinek
40 g másla
na špičku nože skořice
2 lžičky hnědého cukru
30 ml vody
1 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Špenát důkladně vypereme, zbavíme silných řapíků a listy pokrájíme na široké pruhy. Rozinky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rozinky a mícháme. Když se začnou nafukovat, přidáme špenát, 1 lžičky pikantního koření, cukr, skořici a podle chuti přisolíme. Podlijeme vodou a mícháme, dokud špenát nezvadne.
3. Hermelíny potřeme olejem, posypeme zbylým pikantním kořením a na každý dáme čtvrtinu připraveného špenátu. Posadíme na alobal, přes špenát položíme kousek pečicího papíru a zabalíme. Grilujeme z každé strany 5 – 7 minut. Hotové sýry rozbalíme, přendáme na talířky a doplníme vhodným salátem.
Grilovaný Hermelín s nektarinkami a Modřenínem
4 porce
1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
200 g dužiny nektarinky
2 šalotky
60 g Sedlčanského Modřenínu
lžička drceného pepře
máslo
2 lžíce medu
100 ml sladkého vína
Postup:
1. Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou je krátce orestujeme na másle. Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina, nakonec přimícháme med.
2. Na každý Hermelín položíme pár plátků Modřenínu, přidáme podušené nektarinky, posypeme pepřem, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.
3. Položíme na gril a pečeme z každé strany asi 5 – 7 minut.
Grilovaný Hermelín s citrony a česnekem
4 porce
1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra + balíček grilovacího koření)
1 citron
1 větší česnek
4 větvičky tymiánu
olivový olej
sůl
Postup:
1. Z česneku vyloupneme 2 stroužky, zbytek stroužků zabalíme do alobalu a upečeme nebo ugrilujeme. Upečený česnek necháme částečně zchladnout, stroužky vymáčkneme na prkénko a utřeme je se solí, lžící citronové šťávy vymačkané z poloviny citronu a grilovacím kořením na pastu.
2. Druhou polovinu citronu a zbylé stroužky česneku nakrájíme na plátky. Hermelíny potřeme vzniklou pastou, na každý položíme jeden plátek citronu, posypeme ho cukrem, přidáme plátky česneku, větvičky tymiánu a špetku nastrouhané citronové kůry.
3. Zakryjeme kouskem pečicího papíru, zabalíme do alobalu a grilujeme z každé strany 5 – 7 minut.
Grilovaný Hermelín s bramborovými lupínky a pečenými plátky žampionů
4 porce
1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
40 g bramborových lupínků
2 velké žampióny
50 ml olivového oleje
sůl
2 lžíce pokrájené pažitky
špetka mletého kmínu
špetka mletého pepře
Postup:
1. Žampiony opláchneme a nakrájíme na plátky. Potom je zprudka opečeme na 2/3 olivového oleje, osolíme, opepříme a okmínujeme.
2. Hermelíny potřeme zbylým olejem, obalíme je v drcených bramborových lupíncích, poklademe žampiony, posypeme zbylými lupínky, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.
3. Grilujeme z každé strany 5 – 7 minut. Hotové Hermelíny rozdělíme na talíře a posypeme čerstvou pažitkou.
Grilovaný Hermelín glazovaný černým pivem s perníkovou krustou
4 porce
1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
50 g perníku na strouhání
1 lžíce nahrubo drceného pepře
40 g hnědého třtinového cukru
50 g másla
300 ml tmavého piva
sůl
Postup:
1. Pivo nalijeme do rendlíku, přidáme cukr a svaříme asi na 1 objemu. Poté přidáme polovinu másla a pozvolna svaříme do strupovité konzistence. Odstavíme a necháme lehce zchladnout. Na druhé polovině másla opražíme perník s pepřem do křupava.
2. Hermelíny rozložíme na alobal, potřeme sirupem z piva, posypeme perníkem, perník zakryjeme kouskem pečicího papíru.
3. Zabalíme do alobalu a grilujeme 5 – 7 minut z každé strany.
Rozdělíme na talíře a doplníme vhodnou přílohou, například grilovanými jablíčky.
Grilovaný Hermelín s dijonskou hořčicí a karamelizovanou cibulí na pivě
4 porce
1 x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
4 lžičky dijonské celozrnné hořčice
2 větší cibule
60 g kompotovaných, čerstvých nebo mražených brusinek
3 lžíce oleje
2 lžíce hnědého cukru
200 ml světlého piva
sůl
Postup:
1. V hluboké pánvi nahřejeme olej, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli a brusinky. Jakmile cibule začne zlátnout, přisypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Zalijeme pivem, podle chuti přisolíme a odstavíme.
2. Hermelíny potřeme hořčicí, posadíme do alobalu a na každý dáme 1 cibule. Zakryjeme ji kouskem pečicího papíru a zabalíme do alobalu.
3. Dáme na gril a pečeme 5 – 7 minut z každé strany. Hotové sýry můžeme při podávání doplnit listy salátu a pečivem.