Obtížnost – střední
Porce – 6
Čas – 90 minut
Suroviny
- Mouka hladká 300g
- Vejce 2ks
- Cukr třtinový 250g
- Krupicový cukr 100g
- Máslo 160g
- Mletá skořice 1 lžička
- Prášek do pečiva 10g
- Jedlá soda 5g
- Vlašské ořechy 150g
- Zakysaná smetana 240g
- Sušené brusinky 150g
- Moučkový cukr 50g
- Javorový sirup 50ml
Postup
Smícháme 50g mouky, 125g třtinového cukru, ½ lžičky skořice, nasekané a opražené vlašské ořechy a 50g másla. Z těchto surovin vypracujeme prsty drobenku a odložíme stranou.
Zbylé máslo vyšleháme mixérem do pěny, přidáme krupicový cukr a pokračujeme ve šlehání. Následně zašleháváme jedno vejce po druhém, poté zašleháme zakysanou smetanu, zbylou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Na konec přimícháme do hotového těsta brusinky.
Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto lijeme do vymazané bábovkové formy tímto postupem: nalijeme 1/3 těsta, posypeme polovinou drobenky, 2/3 těsta a posypeme druhou polovinou drobenky a nakonec poslední třetinou těsta zakončíme. Pečeme cca 1 hodinu. Jestli je bábovka hotová zjistíme zapíchnutím špejle do bábovky. Musíme jí vytáhnout čistou.
Tipy
Bábovku necháme vychladnout a poté polijeme polevou, kterou připravíme smícháním javorového sirupu s moučkovým cukrem.
Brusinky můžeme použít i mražené ale po rozmrznutí je musíme nechat okapat a obalit v hladké mouce.
Může se hodit
BASE | LT3073 FORMA NA BÁBOVKU
STRIPE | LT0011 KUCHYŇSKÁ CHŇAPKA
STRIPE | LT0012 KUCHYŇSKÁ ZÁSTĚRA
MARBLE | LT3083 FORMA NA BÁBOVKU
DINE | LT9016 ŠÁLEK S PODŠÁLKEM 2KS
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.