60 minut + 35 minut pečení ¦ 8 porcí ¦ středně náročné
NA TĚSTO
- hladká mouka, 3 a půl hrnku
- rozpuštěné máslo, 1/4 hrnku
- tekutý med, 1/4 hrnku
- teplá voda, 1/3 hrnku
- vejce, 2 ks
- sušené droždí, 1 lžička
- špetka soli
NA SKOŘICOVOU NÁDIVKU
- krystalový cukr, 1/4 hrnku
- mleté ořechy, 1/2 hrnku
- mletá ??skořice, 1 lžíce
- rozinky, 2 lžíce
- rozpuštěné máslo, 4 lžíce
NA KARAMELOVOU VRSTVU
- hnědý cukr, 1/2 hrnku
- mleté ořechy, 1/3 hrnku
- rozpuštěné máslo, 6 lžic
V misce smícháme vejce s teplou vodou, s medem, máslem, solí a sušeným droždím. Vše promícháme, postupně přimícháme mouku a vypracujeme jemné, lehké těsto. Vyválíme ho na papíře na pečení na větší ovál a potřeme asi 4 lžícemi rozpuštěného másla.
Připravíme skořicovou nádivku: smícháme cukr, ořechy a skořici. Nádivku navrstvíme na těsto a posypeme rozinkami.
Naplnené těsto stočíme pomocí papíru na pečení do rolády a nakrájíme na kolečka – šneky.
Pekáč vymažeme asi 6 lžícemi rozpuštěného másla a nahrubo posypeme hnědým cukrem smíchaným s mletými ořechy. Na tuto vrstvu naskládáme šneky a necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
Ješte horké šneky sundáme z plechu a dáme na mísu. Pozor – když spodní karamelová vrstva vychladne a ztvrdne, šneci se z plechu těžko sundavají.
TIP NA CHUTNOU POLEVU
Dohladka utřeme 200 g moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce mléka, 1 lžičky vanilkového extraktu a špetku soli. Ještě horké šneky přelijeme polevou.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock