Vaření

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

Napečeno bez vážení, pro sladký začátek svátečního dne.

60 minut + 35 minut pečení ¦ 8 porcí  ¦ středně náročné

NA TĚSTO

  • hladká mouka, 3 a půl hrnku
  • rozpuštěné máslo, 1/4 hrnku
  • tekutý med, 1/4 hrnku
  • teplá voda, 1/3 hrnku
  • vejce, 2 ks
  • sušené droždí, 1 lžička
  • špetka soli

NA SKOŘICOVOU NÁDIVKU

  • krystalový cukr, 1/4 hrnku
  • mleté ořechy, 1/2 hrnku
  • mletá ??skořice, 1 lžíce
  • rozinky, 2 lžíce
  • rozpuštěné máslo, 4 lžíce

NA KARAMELOVOU VRSTVU

  • hnědý cukr, 1/2 hrnku
  • mleté ořechy, 1/3 hrnku
  • rozpuštěné máslo, 6 lžic

RECEPT

V misce smícháme vejce s teplou vodou, s medem, máslem, solí a sušeným droždím. Vše promícháme, postupně přimícháme mouku a vypracujeme jemné, lehké těsto. Vyválíme ho na papíře na pečení na větší ovál a potřeme asi 4 lžícemi rozpuštěného másla.

Připravíme skořicovou nádivku: smícháme cukr, ořechy a skořici. Nádivku navrstvíme na těsto a posypeme rozinkami.

Naplnené těsto stočíme pomocí papíru na pečení do rolády a nakrájíme na kolečka – šneky.

Pekáč vymažeme asi 6 lžícemi rozpuštěného másla a nahrubo posypeme hnědým cukrem smíchaným s mletými ořechy. Na tuto vrstvu naskládáme šneky a necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.

Ješte horké šneky sundáme z plechu a dáme na mísu. Pozor – když spodní karamelová vrstva vychladne a ztvrdne, šneci se z plechu těžko sundavají.

TIP NA CHUTNOU POLEVU

Dohladka utřeme 200 g moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce mléka, 1 lžičky vanilkového extraktu a špetku soli. Ještě horké šneky přelijeme polevou.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock