VÁNOČNÍ ŠTÓLA S MANDLOVOU CHUTÍ
140 minut ¦ 10 porcí ¦ středně těžké
Potřebujeme:
- polohrubá mouka, 500 g
- čerstvé droždí, 1 kostka (42 g)
- vanilkový cukr, 1 lžíce
- vlažné mléko, 200 ml
- moučkový cukr, 65 g
- špetka soli
- kůra z biocitronu, 1 ks
- mletý muškátový květ, špetka
- mletá skořice, 1 lžičky
- máslo pokojové teploty, 150 g
- najemno mleté loupané mandle, 100 g
- mandlové tyčinky a rozinky, 100 g
- kandované ovoce, 100 g
- marcipán, 200 g
- tekuté máslo na potírání, 100 g
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Mouku nasypeme do misky, uprostřed uděláme důlek a připravíme v něm kvásek – smíchame rozdrobené droždí, vanilkový cukr, 3 až 4 lžíce vlažného mléka. Necháme odstát na teplém místě asi 15 minut.
Přidáme vlažné mléko, moučkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, muškátový květ, skořici, máslo, pomleté ??mandle a mandlové tyčinky. Vše vymícháme na hladké těsto a necháme odstát na teplém místě 45 minut.
Když těsto zdvojnásobí objem, dáme ho na lehce pomoučený vál. Ručně zapracujeme rozinky a kandované ovoce. Z marcipánové hmoty vytvarujeme váleček dlouhý 25 cm. Z těsta vyformujeme bochník dlouhý 30 cm.
Uprostřed bochníku uděláme prohlubeň a vložíme do ní marcipánový váleček. Okraje těsta přeložíme přes sebe. Štólu vyformujeme a dáme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme a necháme v klidu 15 minut.
Nakonec dáme na 60 minut péct do vyhřáté trouby. Po upečení zkontrolujeme párátkem, zda je štóla dostatečně upečená a zda se nelepí. Vyndáme ji z trouby, hojně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubou vrstvou moučkového cukru.
VÁNOČNÍ NÁPOJ S NAŠLEHANÝMI ŽLOUTKY
15 minut ¦ 6 porcí ¦ lehké
Potřebujeme:
- mléko, 250ml
- smetany s 12 % tuku, 250 ml
- muškátový oříšek, 2 ks
- strouhaný muškátový oříšek na ozdobu, špetku
- žloutky, 4 ks
- moučkový cukr, 6 lžic
Postup:
Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přivedeme do varu. Ve druhém kastrůlku ušleháme žloutky s cukrem, přilejeme horké mléko a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Pozor, směs nesmí vřít – ideálním řešením je příprava nad párou ve vodní lázni: rendlík se směsí dáme nad hrnec s vroucí vodou.
Vyjmeme kousky muškátového oříšku. Krém přelijeme do lahve a dáme vychladit nebo ho podáváme přímo horký.
Nápoj naléváme do nižších širokých sklenic a zdobíme strouhaným muškátovým oříškem, případně šlehačkou.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock