Křupavé košíčky s ananasovými pralinkami (Irena Zelenková, Rakovník)
Na košíčky: 350 g 30 % eidamu, 50 g lístků čerstvého špenátu
Na pralinky: 100 g sýra Apetito super cremo, 75 g pomazánkového másla, 150 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných), 75 g ananasového kompotu, čtvrt lžičky drceného koriandru, kousek chilli papričky, 1 lžíce posekané petrželky, sůl, maliny, ostružiny nebo jahody na ozdobení
Ořechy nasypeme do síta a třetinu prosejeme do mísy, zbytek nahrubo nasekaných ořechů vsypeme do misky. K jemným ořechům přidáme Apetito, pomazánkové máslo, chilli papričku, koriandr a pokrájený ananas, promícháme a dle chuti osolíme. Z těstíčka vytvarujeme kuličky, které obalujeme ve směsi, smíchané z posekané petrželky a ořechů. Troubu rozehřejeme na 150 °C, plech vyložíme pečícím papírem, na kterém jsme si naznačili kruhy o průměru cca 12 cm. Ty vysypeme tenkou vrstvou strouhaného sýra a dáme na pánev. Když začnou placičky po okraji zlátnout, tenkým nožem je opatrně podebereme a posadíme na malou skleničku, otočenou dnem vzhůru. Okraje placičky přehneme a necháme několik vteřin ztuhnout. Tak vznikne sýrový košíček. Ostatní placičky nechte na plechu v troubě, aby nevychladly a neztvrdly, pracujeme s nimi postupně. Na dno košíčků vložíme pokrájené lístky opraného čerstvého špenátu, doplníme pralinkami a ozdobíme drobným ovocem. Špenát můžeme nahradit rukolou nebo polníčkem.
Sýrové biftečky (Michaela Lachová, Milovice)
250 g tvrdého sýra, 200 g uzené kýty nebo šunky od kosti, 3 vejce, 1 lžíce hladké mouky, drcený kmín, pažitka, strouhanka na obalení, tuk na smažení
Jemně nastrouhaný sýr smícháme s nahrubo nastrouhanou kýtou, přidáme mouku, kmín, pokrájenou pažitku a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Z hmoty tvoříme placičky – biftečky, které obalíme ve strouhance a smažíme po obou stranách na rozehřátém oleji dozlatova.
Podáváme s vařenými nebo jinak upravenými bramborami a můžeme doplnit tatarskou omáčkou.
Zapečený kozí sýr s lososem (Miroslav Velíšek, Klatovy)
120 g přírodního kozího sýra, 100 g lososa, půl chilli papričky, sůl, 6 – 8 velkých žampionů, hrst čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, tymián), 50 g strouhaného parmazánu
Do misky nakrájíme nadrobno lososa, veškeré bylinky, chilli, nohy z žampionů, kozí sýr a trošku parmazánu. Osolíme a promícháme. Žampiony touto směsí naplníme. Pak je vložíme do pekáčku, vyloženého pečícím papírem, a vše důkladně posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 200 °C zhruba 25 minut.
Sýrová polévka (Martina Sluková, Česká Lípa)
100 g taveného sýra se žampiony, kostka hovězího bujónu, hrst sušených hub (i čerstvé nebo žampiony, instantní jíška, čerstvá petrželka
Do litru studené vody dáme tavený sýr, kostku bujónu a hrst sušených hub. Za občasného míchání přivedeme do varu a vaříme až do rozpuštění sýra. Aby polévka byla co nejjemnější, metličkou rozšleháme kousíčky sýra a pak už jen zahustíme jíškou a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Podáváme s čerstvým pečivem anebo křupavou topinkou. Výborné i jako teplá večeře. Kdo nemá rád houby, použije sýr bez příchutě a houby vynechá. Polévka i tak chutná znamenitě.
Švýcarský celer (Myrna Skálová, Praha)
Celer, máslo, ementál nebo uzený eidam, trocha koňaku či třešňovice
Středně velký celer omyjeme a důkladně očistíme. Ve slané vodě uvaříme ne úplně doměkka. Oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do hlubší misky dáme kousek másla, na to vrstvu celeru a posypeme strouhaným sýrem. Můžeme trochu stříknout dobrým koňakem (když použijeme eidam) nebo třešňovicí (s ementálem). Ale není to nutné! A vrstvíme dál… Nakonec přiklopíme pokličkou a postavíme na hrnec, ve kterém se mírně vaří voda. Nad tou se nechá aspoň hodinu proležet.
Dezert ze sýra Lučina (Irena Hellerová, Koštice nad Ohří)
4 sýry Lučina, 2 šlehačky 40%, kůra z 1 citronu, 10 dg cukru krupice, 1 balení cukrářských piškotů, půl hrnku uvařené silné instantní kávy, 4 lžíce rumu, 2 lžíce holandského kakaa
Lučinu, šlehačku, cukr a nastrouhanou citrónovou kůru našleháme. Do oválné nádoby dáme alobal nebo potravinářskou folii a hezky ji přihladíme k nádobě. Dno poklademe cukrářskými piškoty, těsně vedle sebe. Pak piškoty postříkáme půlkou rumu a polovinou kávy. Potřeme polovinou ušlehané hmoty, kterou opět přikryjeme cukrářskými piškoty. Ty pokropíme zbytkem rumu a kávy. Potřeme druhou polovinou ušlehané hmoty. Povrch uhladíme a přes sítko posypeme kakaem. Můžeme dělat i různé ornamenty. Druhá možnost je prokládat ušlehanou hmotu čerstvými jahodami, rozkrojenými na půlky a tím celý dezert ještě vylepšíme.
Vychladíme a podáváme druhý den.
Salát pro starší pány (Věra Schiemská, Tlučná)
menší celer, citrónová (limetková) šťáva, 100 g nivy (rokfóru), hrst jader vlašských ořechů, 2 lžíce oleje, 2 lžíce koňaku, čerstvě mletý pepř a trocha citrónového pepře, sůl, lžíce kysané smetany; rajče, paprika, pažitka a houbičky na ozdobení
Celer jemně nastrouháme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, vmícháme kysanou smetanu a hrubě nasekané vlašské ořechy. Nastrouháme nivu, opepříme, zalijeme olejem a koňakem, popř. trochou citrónové šťávy a zamícháme. Na talířek upravíme trochu salátu, uděláme kroužek ze sýrové směsi, doprostřed lžíci celerové směsi a navrch čepičku sýrové. Ozdobíme rajčetem, plátky papriky a posypeme pažitkou. Podáváme s pečivem.
Cmuchtánky s nivou a kousky kuřecího masa (Ivana Jablečníková, Praha)
250 g hladké mouky, 1 vejce, 7 lžic slunečnicového oleje, 100 až 150 ml mléka, prášek do pečiva, 150 až 200 g nivy, 100 až 150 g vařeného či pečeného kuřecího masa, 1 jablko, 100 g pórku, sůl, mletý pepř, asi 10 cherry rajčátek
Do hladké mouky vpravíme 1 celé vejce, mléko, olej, rozstrouhanou nivu (část si necháme na posyp), na kostičky nakrájené kuřecí maso, nastrouhané jablíčko i se slupkou, nadrobno nakrájený pórek, špetku mletého pepře, trochu soli, kypřící prášek do pečiva. Promíchanou hmotu nalijeme do formiček (nejlépe silikonových), které není třeba vymazávat ani vysypávat. Těsto ve formičkách posypeme zbývající nivou a na něj dáme propíchaná cherry rajčátka. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 25 minut.
Sýrové závitky (Kamil Krybus, Přerov)
Bloček ementálu, bloček nivy, plátkový eidam, kompotované mandarinky, kiwi, rýžový papír, slunečnicový olej, šípkový džem, toustový chléb
Jednotlivé bločky sýrů nařežeme na špalíčky asi v délce plátkového sýra a tloušťce asi 1 cm. Ovoce nakrájíme na delší plátky. Jeden list rýžového papíru namočíme asi na minutu do studené vody. Plát papíru si připravíme na pracovní plochu a na něj položíme jeden plátek sýra. Na plátek vyskládáme špalíčky ementálu, nivy a asi 2 řezy z mandarinek a z kiwi. Rýžový papír přehneme přes plátek sýra, začneme zamotávat náplň se současným přikrytím bočním okrajem papíru. Namočíme do vody druhý plátek rýžového papíru. Celý závitek pak ještě přebalíme druhým plátem papíru, takže při tepelné úpravě nebude sýr vytékat. Před vložením do rozehřátého oleje závitky osušíme, aby při smažení neprskaly, a krátce do žluta z obou stran osmažíme. Necháme na ubrousku okapat. V toustovači si připravíme dva tousty z bílého chleba. Na talíř servírujeme dva závitky, přizdobíme plátky kiwi, lžičkou šípkového džemu a přiložíme 2 tousty. Hodí se jako lehké pohoštění nebo lehká večeře.
Hermelín na dece (Jarmila Mikšánková, Hodonín)
3 ks hermelínu, 6 plátků šunky; Na směs: 1 kg syrových strouhaných brambor, 3 namočené rohlíky, 50 g sádla, strouhanka, 3 bílky na sníh, 2 celé vejce, 200 g anglické slaniny, pepř, česnek, sůl, majoránka
Suroviny na směs smícháme a dáme na vymaštěný plech. Pečeme 20 až 30 minut v troubě. Po upečení rozpůlíme 3 ks hermelínu a na každou půlku dáme plátek šunky. Tyto půlky hermelínu dáme na těsto a ještě asi 5 minut dopékáme. Porce krájíme tak, aby v jejich středu byl vždycky rozpuštěný hermelín. Je to rychlé, žádné nádobí a všem to moc chutná.
Článek z RPN č. 12/2010