Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 120 minut
Suroviny
- Telecí líčka 800g
- Olivový olej 50ml
- Sádlo 100ml
- Česnek 50g
- Mrkev 300g
- Celer 250g
- Řapíkatý celer 150g
- Petržel 250g
- Cibule 150g
- Divoké koření 50g
- Tymián 10g
- Rozmarýn 10g
- Červené víno 300ml
- Drcená rajčata 300g
- Cukr 50g
- Máslo 50g
- Sůl
Postup
Telecí líčka očistíme a odblaníme. Osolíme, opepříme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek a zakapeme olivovým olejem. Takto připravené necháme odležet do druhého dne.
Odleželá líčka zprudka opečeme na rozpáleném sádle a dáme stranou. Na sádle dále opečeme kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a cibuli do zlatova. Poté přidáme drcená rajčata, koření a zalijeme vínem. Necháme odvařit a zalijeme vodou nebo vývarem. Do takto připraveného zeleninového základu vložíme opečená líčka a pozvolna dusíme pod poklicí do měkka. Měkká líčka vyjmeme, pokud možno vyjmeme i kuličky koření a základ rozmixujeme ponorným mixérem. Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Svaříme na požadovanou hustotu a do hotové omáčky vmícháme studené máslo. Dále už nevaříme.
Při servírování nakrájíme líčka na plátky a přeléváme hotovou omáčkou.
Tipy
Aby jste nemuseli koření zdlouhavě vyndávat z omáčky, použijte buď uzavřené sítko přímo na koření, a nebo si z koření udělejte vývar a ten vlijte přes cedník do omáčky.
Místo drcených rajčat můžete přidat rajčata čerstvá, nakrájená na kousky, nebo rajčatový protlak.
Může se hodit
CERAMIC | LT1066 PEKÁČ S VARNOU POKLICÍ
DOUBLE | LT1105 PEKÁČ S GRILOVACÍM VÍKEM
DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH
WALNUT | LT2062 SADA STEAKOVÝCH PŘÍBORŮ 8KS
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.