Vaření

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Pokud jste si během rajčatové sezóny udělali zásoby rajčatového protlaku i na zimu, vyzkoušejte těstoviny na italský způsob.

Potřebujeme:

  • těstoviny (dle chuti – penne, špagety)
  • olej
  • slanina na opékání
  • 1 stroužek česneku
  • středně velká cibule
  • 4-5 polévkových lžic smetany ke šlehání
  • cca 300 ml rajčatového protlaku (záleží na množství porcí)
  • tvrdý sýr (dle chuti)
  • sůl, pepř

Postup:

  • Na oleji osmahneme cibuli do zlatova, přidáme nakrájený česnek na malé kousky, promícháme a přidáme na drobno nakrájenou slaninu.
  • Když je slanina osmažená přidáme rajčatový protlak a přivedeme ho do varu.
  • Přidáme trochu soli a pepře, promícháme a za stálého míchání postupně přidáváme smetanu a opět přivedeme do varu.
  • Na závěr přidáme nakrájený tvrdý sýr a za občasného míchání ho necháme roztát.
  • V druhém hrnci si uvaříme těstoviny a smícháme je s připravenou omáčkou.

Pro ještě lepší chuť můžeme přidat i trošku nakrájené bazalky a kukuřici.

Text: Veronika Šagátová :: Foto: Isifa/Shutterstock