RECEPT NA FLAMBOVANÝ TRHANEC S JABLKY
- 30 minut, 4 osoby, náročnost: snadné
- kvalitní hladká mouka, 230 g
- polotučné mléko, 400 ml
- vejce, 8 ks
- rum, 1 dcl
- moučkový cukr, 4 polévkové lžíce
- cukr krupice, 2,5 lžíce
- pevná jablka, 2 ks
- rozinky, sultánky, 30 g
- máslo, 70 g
- sůl, špetka
Jak na to:
Jablka oloupejte, rozkrojte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Do mísy dejte prosetou mouku, mléko, krupicový cukr, žloutky a sůl a vymíchejte v jednolitou hladkou hmotu. Nechte 30 minut v pokojové teplotě odstát.
Z bílků ušlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do připraveného těsta.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte do něj nakrájená jablka a zlehka zkaramelizujte. Jablka by měla zůstat mírně křupavá.
Na jablka nalijte polovinu těsta a na mírném ohni nechte těsto zezlátnout. Během pečení přisypte rozinky. Poté těsto otočte, nechte přibližně minutu zatáhnout i z této strany a pomocí vidliček natrhejte.
Trhanec pocukrujte moučkovým cukrem, nechte zkaramelizovat. Pánev sundejte z ohně. Pak trhanec zakápněte horkým rumem, zapalte, pánev s trhancem vraťte zpět na oheň a rum nechte vyhořet. Flambovaný trhanec dejte na talíř, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Zbylé těsto zpracujte stejným způsobem.
Dobré rady:
- Přidejte do těsta dvě polévkové lžíce zakysané smetany, trhanec bude vláčnější a lahodnější.
- Namočte rozinky v rumu, budou měkčí.
- Pokrm připravujte v pánvi s nepřilnavým povrchem, pokud máte pánev větší a hlubší, můžete těsto zpracovat najednou.
- Nepřipravujte trhanec rychle a na prudkém ohni! Cukr a jablíčka by se spálily, zhořkly by.