Vaření

Skvělý dezert na zahřátí: Flambovaný trhanec s jablky

Tento chutný dezert je výborný i jako hlavní pokrm… A navíc i zahřeje!

RECEPT NA FLAMBOVANÝ TRHANEC S JABLKY

  • 30 minut, 4 osoby, náročnost: snadné

  • kvalitní hladká mouka, 230 g
  • polotučné mléko, 400 ml
  • vejce, 8 ks
  • rum, 1 dcl
  • moučkový cukr, 4 polévkové lžíce
  • cukr krupice, 2,5 lžíce
  • pevná jablka, 2 ks
  • rozinky, sultánky, 30 g
  • máslo, 70 g
  • sůl, špetka

Jak na to:

Jablka oloupejte, rozkrojte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Do mísy dejte prosetou mouku, mléko, krupicový cukr, žloutky a sůl a vymíchejte v jednolitou hladkou hmotu. Nechte 30 minut v pokojové teplotě odstát.

Z bílků ušlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do připraveného těsta.

Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte do něj nakrájená jablka a zlehka zkaramelizujte. Jablka by měla zůstat mírně křupavá.

Na jablka nalijte polovinu těsta a na mírném ohni nechte těsto zezlátnout. Během pečení přisypte rozinky. Poté těsto otočte, nechte přibližně minutu zatáhnout i z této strany a pomocí vidliček natrhejte.

Trhanec pocukrujte moučkovým cukrem, nechte zkaramelizovat. Pánev sundejte z ohně. Pak trhanec zakápněte horkým rumem, zapalte, pánev s trhancem vraťte zpět na oheň a rum nechte vyhořet. Flambovaný trhanec dejte na talíř, posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Zbylé těsto zpracujte stejným způsobem.

Dobré rady:

  • Přidejte do těsta dvě polévkové lžíce zakysané smetany, trhanec bude vláčnější a lahodnější.
  • Namočte rozinky v rumu, budou měkčí.
  • Pokrm připravujte v pánvi s nepřilnavým povrchem, pokud máte pánev větší a hlubší, můžete těsto zpracovat najednou.
  • Nepřipravujte trhanec rychle a na prudkém ohni! Cukr a jablíčka by se spálily, zhořkly by.