A co se dá použít na ochucení? Výběr je obrovský: bylinky, koření, kůra citrusů a dokonce i víno. Tyto soli využijete v kuchyni k dochucení masa, ryb, těstovin a salátů.
Sůl s rozmarýnem
Ingredience
- 1 hrnek mořské soli
- 3 snítky rozmarýnu (odtrhnuté)
- Nastrouhaná kůra ze 3 klementinek
Postup
- V pekáčku promíchejte sůl, lístky rozmarýnu (bez větvičky) a nastrouhanou kůru z klementinek. Vše rozprostřete do tenké vrstvy. Pečte v předehřáté troubě na 100 stupňů 2 hodiny (po hodině otočte).
- Sůl vyndejte z trouby, rozbijte větší hrudky (pokud jsou) a nechte vychladnout.
- Přesypte do uzavíratelné sklenice.
Vinná sůl
Jedná se o sůl s koncentrovaným vínem. Na její přípravu se hodí jakékoliv červené víno. To se při vaření zredukuje na pár lžic a použije se k ochucení soli.
Ingredience
- 750 ml červeného vína
- 280 až 300 g mleté mořské soli
Postup
- Víno nalijte do širší, ideálně nepřilnavé pánve. Teplotu nastavte tak, aby víno jen probublávalo. Redukujte, dokud se z vína nevytvoří velice hustý sirup. Proces zabere asi 15-25 minut. Z jedné láhve byste měli získat 2-3 lžíce hustého sirupu.
- Do jiné pánve nasypte 220 gramů soli a promíchejte ji s koncentrovaným vínem. Postupně přidávejte další sůl, dokud se tekutina rovnoměrně nevsákne do soli.
- Hotovou sůl pak přesypte na plech nebo velký talíř do tenké vrstvy a nechte ji uschnout při pokojové teplotě. Jednou za čas promíchejte. Dosušit ji můžete i v teplé (vypnuté) troubě.
- Používejte k ochucení masa, na grilování anebo k posypání salátu.
Rozmarýnovo-levandulová sůl
Ingredience
- ¾ hrnku jemné himalájské soli
- 2 lžíce sušené levandule
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu
Vše rozmixujte
Sůl s provensálskými bylinkami
Ingredience
- ¾ hrnku himalájské soli
- ½ hrnku provensálského koření
- 6 lžic sušeného levandule
Vše rozmixujte
Kari sůl
Dodá jídlu jedinečnou chuť. Jestli máte rádi indickou kuchyni, tahle sůl nesmí ve vaší kuchyni chybět.
Ingredience
- ½ hrnku jemné mořské soli
- 12 bobkových listů
- ¼ hrnku koření Garam masala
- ¼ hrnku kari koření
- 2 lžičky mletého kmínu
Vše rozmixujte
Bylinková sůl
Skvělý způsob, jak zpracovat čerstvé bylinky.
Ingredience
- 800 ml čerstvých bylinkových listů (bez stonků a nejedlých částí)
- 200 ml hrubé mořské soli
- Volitelně: 3 stroužky česneku
Postup
- Bylinky pokrájejte nahrubo. Posypte polovinou soli, a ještě minutu sekejte nožem.
- Přidejte zbytek soli a sekejte, dokud nebudete s konzistencí spokojení.
- Směs rozložte na pečící papír a nechte 1-2 dny schnout při pokojové teplotě.
- Poté přesypte do sklenice a uzavřete.
Citronová sůl s chilli
Skvělé dochucovadlo nejen při přípravě salátů.
Ingredience
- 1 a ½ hrnku kvalitní soli, například mořské
- zhruba 1 chilli papričku
- 1 lžičku citronové kůry, ideálně z bio citronu
Postup
- Citron dobře umyjte a osušte. Kůru nastrouhejte na struhadle najemno.
- Chilli papričku rozkrojte na půl a zbavte semínek. Poté nakrájejte na několik kousků.
- Do mixeru dejte sůl, kůru a chilli. Rozmixujte. Pokud je třeba, přidejte více soli.
- Takto připravenou sůl nasypte na pečící papír a dejte do trouby sušit na 90 stupňů asi 20 minut. Nechte vychladnout.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.culinabotanica.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.dify.cz, www.mojelahve.cz