Vaření

Sůl nad zlato: Vytvořte si vlastní kombinace s bylinkami či vínem

Ochucené soli jsou skvělým pomocníkem na pečení i vaření. Využijete je také do studené kuchyně. Ideální je vždy vyrobit soli o něco více, dát do sklenic a darovat rodině a kamarádům.

Sůl s bylinkami
Zdroj: Shutterstock

A co se dá použít na ochucení? Výběr je obrovský: bylinky, koření, kůra citrusů a dokonce i víno. Tyto soli využijete v kuchyni k dochucení masa, ryb, těstovin a salátů.

Sůl s rozmarýnem

Rozmarýn a sůl
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 hrnek mořské soli
  • 3 snítky rozmarýnu (odtrhnuté)
  • Nastrouhaná kůra ze 3 klementinek

Postup

  1. V pekáčku promíchejte sůl, lístky rozmarýnu (bez větvičky) a nastrouhanou kůru z klementinek. Vše rozprostřete do tenké vrstvy. Pečte v předehřáté troubě na 100 stupňů 2 hodiny (po hodině otočte).
  2. Sůl vyndejte z trouby, rozbijte větší hrudky (pokud jsou) a nechte vychladnout.
  3. Přesypte do uzavíratelné sklenice.

Vinná sůl 

Jedná se o sůl s koncentrovaným vínem. Na její přípravu se hodí jakékoliv červené víno. To se při vaření zredukuje na pár lžic a použije se k ochucení soli.

Chilli sůl
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 750 ml červeného vína
  • 280 až 300 g mleté mořské soli

Postup

  1. Víno nalijte do širší, ideálně nepřilnavé pánve. Teplotu nastavte tak, aby víno jen probublávalo. Redukujte, dokud se z vína nevytvoří velice hustý sirup. Proces zabere asi 15-25 minut. Z jedné láhve byste měli získat 2-3 lžíce hustého sirupu.
  2. Do jiné pánve nasypte 220 gramů soli a promíchejte ji s koncentrovaným vínem. Postupně přidávejte další sůl, dokud se tekutina rovnoměrně nevsákne do soli.
  3. Hotovou sůl pak přesypte na plech nebo velký talíř do tenké vrstvy a nechte ji uschnout při pokojové teplotě. Jednou za čas promíchejte. Dosušit ji můžete i v teplé (vypnuté) troubě.
  4. Používejte k ochucení masa, na grilování anebo k posypání salátu.

Rozmarýnovo-levandulová sůl

Ingredience

  • ¾ hrnku jemné himalájské soli
  • 2 lžíce sušené levandule
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu

Vše rozmixujte

Sůl s provensálskými bylinkami

Ochucená sůl
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • ¾ hrnku himalájské soli
  • ½ hrnku provensálského koření
  • 6 lžic sušeného levandule

Vše rozmixujte

Kari sůl

Dodá jídlu jedinečnou chuť. Jestli máte rádi indickou kuchyni, tahle sůl nesmí ve vaší kuchyni chybět.

Kari ingredience
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • ½ hrnku jemné mořské soli
  • 12 bobkových listů
  • ¼ hrnku koření Garam masala
  • ¼ hrnku kari koření
  • 2 lžičky mletého kmínu

Vše rozmixujte

Bylinková sůl

Skvělý způsob, jak zpracovat čerstvé bylinky.

Bylinková sůl
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 800 ml čerstvých bylinkových listů (bez stonků a nejedlých částí)
  • 200 ml hrubé mořské soli
  • Volitelně: 3 stroužky česneku

Postup

  1. Bylinky pokrájejte nahrubo. Posypte polovinou soli, a ještě minutu sekejte nožem.
  2. Přidejte zbytek soli a sekejte, dokud nebudete s konzistencí spokojení.
  3. Směs rozložte na pečící papír a nechte 1-2 dny schnout při pokojové teplotě.
  4. Poté přesypte do sklenice a uzavřete.

Citronová sůl s chilli

Skvělé dochucovadlo nejen při přípravě salátů.

Solení masa
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 a ½ hrnku kvalitní soli, například mořské
  • zhruba 1 chilli papričku
  • 1 lžičku citronové kůry, ideálně z bio citronu

Postup

  1. Citron dobře umyjte a osušte. Kůru nastrouhejte na struhadle najemno.
  2. Chilli papričku rozkrojte na půl a zbavte semínek. Poté nakrájejte na několik kousků.
  3. Do mixeru dejte sůl, kůru a chilli. Rozmixujte. Pokud je třeba, přidejte více soli.
  4. Takto připravenou sůl nasypte na pečící papír a dejte do trouby sušit na 90 stupňů asi 20 minut. Nechte vychladnout.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.culinabotanica.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.dify.cz, www.mojelahve.cz