Vaření

Tyto koblihy vám připomenou dětství u babičky. Jsou nadýchané a s obrovským množstvím neodolatelné náplně

Poctivým domácím koblihám těžko odolat. Určitě to znáte, ty kupované mnohdy nenaplní naši představu o správném poměru náplně a těsta. Proto se vyplatí vyhradit si čas a upéct si koblihy, které nás přenesou do dob a kuchyní našich babiček.

Koblihy
Zdroj: Shutterstock

Jednoduché koblihy s džemem

koblihy s džemem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 175 g hladké mouky
  • 175 g polohrubé mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 vejce (pokojové teploty)
  • 20 g droždí
  • 1 lžíci tuzemáku
  • špetku soli
  • tuk na smažení (olej, sádlo)

Na náplň:

  • 130 g meruňkového džemu
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte vanilkový i krupicový cukr, špetku soli a promíchejte.
  2. Uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte část vlažného mléka, přidejte rozdrobené kvasnice a promíchejte s částí mouky okolo. Má vzniknout řídké těstíčko. Zakryjte ho a nechte 20 až 30 minut vzejít kvásek.
  3. Přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo (nesmí být horké!), vejce a tuzemák a dobře propracujte.
  4. Těsto zakryjte a nechte kynout 90 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Když je těsto vykynuté, promačkejte ho a rozdělte na 50gramové porce. Každou pak vytvarujte do tvaru koblihy, uložte pod pomoučněnou utěrku a nechte dokynout 30 až 45 minut.
  6. Přichystejte si nádobu na smažení, do které nalijete olej. Tuk zahřejte na teplotu okolo 175 stupňů.
  7. Koblihy postupně usmažte. Opatrně je vložte do rozpáleného tuku. Strana, která byla při kynutí nahoře, bude ponořená v oleji.
  8. Asi po 2 minutách koblihy otočte a osmažte i z druhé strany. Poté ještě jednou až dvakrát otočte. Celkem koblihy budou potřebovat 5 až 6 minut, aby byly dobře propečené.
  9. Hotové koblihy dejte na mřížku nebo papírové ubrousky. Nechte je vychladnout.
  10. Koblihy potom na jednom místě zboku propíchněte tenkým nožíkem nebo opačným koncem vařečky a cukrářským sáčkem s úzkou špičkou je naplňte džemem.
  11. Posypte moučkovým cukrem a je to.

Tip: Do těsta přidejte citrónovou kůru, vanilkový extrakt, skořici, kardamom, muškátový oříšek a další. Koblihy pak budou krásně voňavé.

Koblihy s čokoládovým krémem

Koblihy s čokoládovým krémem
Zdroj: Shutterstock

Kynuté těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150–160 ml vlažného mléka
  • 45 g krupicového cukru
  • 40 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 balení sušeného droždí
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • 1 sáček třtinového cukru s rumovou příchutí
  • 1–2 lžíce krupicového cukru

Čokoládová náplň:

  • 250 ml mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • 40 g krupicového cukru
  • 30 g jemného kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky

Postup

  1. Mouku prosijte do mísy a smíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
  2. Změklé máslo, cukr a žloutky dejte do jiné mísy a vyšlehejte. Poté společně s vlažným mlékem a rumem přidejte k mouce.
  3. Vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě vykynout – asi 90 minut.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 50- až 60gramové díly, ze kterých vyválíte bochánky. Uložte je vedle sebe, zakryjte utěrkou a nechte ještě nakynout.
  5. Do pánve nebo hrnce se silným dnem nalijte vyšší vrstvu oleje a zahřejte ho na 170 stupňů.
  6. Koblihy smažte z každé strany 2 až 3 minuty a pak hned dejte okapat na papírovou utěrku.
  7. Třtinový cukr s rumovou příchutí smíchejte v misce s krupicovým cukrem. V této směsi obalte ještě horké koblihy. Anebo je už vychladlé polijte rozpuštěnou čokoládou.
  8. Příprava čokoládové náplně: Cukr a žloutky prošlehejte, přidejte škrob a trochu studeného mléka. Dobře promíchejte.
  9. Zbytek mléka zahřejte a pomalu vlijte ke žloutkům. Směs vraťte na sporák a za stálého míchání 2 až 3 minuty povařte.
  10. Okamžitě nalijte na nakrájenou čokoládu a míchejte do rozpuštění. Abyste měli jistotu, že je krém hladký, můžete ho ještě rozmixovat tyčovým mixérem.
  11. Náplň zakryjte fólií (musí být položená přímo na krému, aby se nevytvořil škraloup) a dejte vychladit do chladničky.
  12. Vychlazený krém promíchejte a přendejte do sáčku. Do vychladlých koblih udělejte zboku díru špičatým nožem a pomocí cukrářského sáčku naplňte.

Koblihy plněné žloutkovým krémem a s čokoládovou polevou

Koblihy připravte podle jednoho z výše uvedených receptů a naplňte žloutkovým krémem.

Koblihy plněné žloutkovým krémem
Zdroj: Shutterstock

Žloutkový krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 30 g vanilkového pudingu
  • 3 vejce
  • 2 vanilkové cukry

Poleva:

  • 100 g mléčné čokolády

Příprava krému:

  1. Mléko a smetanu přiveďte k varu.
  2. Mezitím promíchejte vajíčka, cukr, puding a máslo. Po lžících do směsi začněte vmíchávat vařící smetanu s mlékem. Metličkou stále šlehejte, ať se vajíčka nesrazí.
  3. Misku s krémem dejte do vodní lázně a za častého míchání vařte do zhoustnutí, což trvá asi 10 minut.
  4. Sundejte ze sporáku a nechte zcela vychladnout. Poté dejte ještě minimálně na hodinu do lednice.
  5. Koblihy usmažte, nechte vychladnout a můžete začít plnit. Udělejte do nich díru a cukrářským sáčkem se špičkou pořádně naplňte.

Tip: Naplněné koblihy ještě polijte mléčnou čokoládou. Kombinace žloutkového krému a čokolády je naprosto fantastická!

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: recepty.cuketka.cz, vikendovepeceni.cz, zijemehomemade.cz