Jednoduché koblihy s džemem
Budete potřebovat:
- 175 g hladké mouky
- 175 g polohrubé mouky
- 150 ml vlažného mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 30 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 20 g droždí
- 1 lžíci tuzemáku
- špetku soli
- tuk na smažení (olej, sádlo)
Na náplň:
- 130 g meruňkového džemu
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
- Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte vanilkový i krupicový cukr, špetku soli a promíchejte.
- Uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte část vlažného mléka, přidejte rozdrobené kvasnice a promíchejte s částí mouky okolo. Má vzniknout řídké těstíčko. Zakryjte ho a nechte 20 až 30 minut vzejít kvásek.
- Přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo (nesmí být horké!), vejce a tuzemák a dobře propracujte.
- Těsto zakryjte a nechte kynout 90 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
- Když je těsto vykynuté, promačkejte ho a rozdělte na 50gramové porce. Každou pak vytvarujte do tvaru koblihy, uložte pod pomoučněnou utěrku a nechte dokynout 30 až 45 minut.
- Přichystejte si nádobu na smažení, do které nalijete olej. Tuk zahřejte na teplotu okolo 175 stupňů.
- Koblihy postupně usmažte. Opatrně je vložte do rozpáleného tuku. Strana, která byla při kynutí nahoře, bude ponořená v oleji.
- Asi po 2 minutách koblihy otočte a osmažte i z druhé strany. Poté ještě jednou až dvakrát otočte. Celkem koblihy budou potřebovat 5 až 6 minut, aby byly dobře propečené.
- Hotové koblihy dejte na mřížku nebo papírové ubrousky. Nechte je vychladnout.
- Koblihy potom na jednom místě zboku propíchněte tenkým nožíkem nebo opačným koncem vařečky a cukrářským sáčkem s úzkou špičkou je naplňte džemem.
- Posypte moučkovým cukrem a je to.
Tip: Do těsta přidejte citrónovou kůru, vanilkový extrakt, skořici, kardamom, muškátový oříšek a další. Koblihy pak budou krásně voňavé.
Koblihy s čokoládovým krémem
Kynuté těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150–160 ml vlažného mléka
- 45 g krupicového cukru
- 40 g změklého másla
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 balení sušeného droždí
- špetka soli
- olej na smažení
- 1 sáček třtinového cukru s rumovou příchutí
- 1–2 lžíce krupicového cukru
Čokoládová náplň:
- 250 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- 40 g krupicového cukru
- 30 g jemného kukuřičného škrobu
- 2 žloutky
Postup
- Mouku prosijte do mísy a smíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
- Změklé máslo, cukr a žloutky dejte do jiné mísy a vyšlehejte. Poté společně s vlažným mlékem a rumem přidejte k mouce.
- Vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě vykynout – asi 90 minut.
- Vykynuté těsto rozdělte na 50- až 60gramové díly, ze kterých vyválíte bochánky. Uložte je vedle sebe, zakryjte utěrkou a nechte ještě nakynout.
- Do pánve nebo hrnce se silným dnem nalijte vyšší vrstvu oleje a zahřejte ho na 170 stupňů.
- Koblihy smažte z každé strany 2 až 3 minuty a pak hned dejte okapat na papírovou utěrku.
- Třtinový cukr s rumovou příchutí smíchejte v misce s krupicovým cukrem. V této směsi obalte ještě horké koblihy. Anebo je už vychladlé polijte rozpuštěnou čokoládou.
- Příprava čokoládové náplně: Cukr a žloutky prošlehejte, přidejte škrob a trochu studeného mléka. Dobře promíchejte.
- Zbytek mléka zahřejte a pomalu vlijte ke žloutkům. Směs vraťte na sporák a za stálého míchání 2 až 3 minuty povařte.
- Okamžitě nalijte na nakrájenou čokoládu a míchejte do rozpuštění. Abyste měli jistotu, že je krém hladký, můžete ho ještě rozmixovat tyčovým mixérem.
- Náplň zakryjte fólií (musí být položená přímo na krému, aby se nevytvořil škraloup) a dejte vychladit do chladničky.
- Vychlazený krém promíchejte a přendejte do sáčku. Do vychladlých koblih udělejte zboku díru špičatým nožem a pomocí cukrářského sáčku naplňte.
Koblihy plněné žloutkovým krémem a s čokoládovou polevou
Koblihy připravte podle jednoho z výše uvedených receptů a naplňte žloutkovým krémem.
Žloutkový krém:
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g krupicového cukru
- 50 g změklého másla
- 30 g vanilkového pudingu
- 3 vejce
- 2 vanilkové cukry
Poleva:
- 100 g mléčné čokolády
Příprava krému:
- Mléko a smetanu přiveďte k varu.
- Mezitím promíchejte vajíčka, cukr, puding a máslo. Po lžících do směsi začněte vmíchávat vařící smetanu s mlékem. Metličkou stále šlehejte, ať se vajíčka nesrazí.
- Misku s krémem dejte do vodní lázně a za častého míchání vařte do zhoustnutí, což trvá asi 10 minut.
- Sundejte ze sporáku a nechte zcela vychladnout. Poté dejte ještě minimálně na hodinu do lednice.
- Koblihy usmažte, nechte vychladnout a můžete začít plnit. Udělejte do nich díru a cukrářským sáčkem se špičkou pořádně naplňte.
Tip: Naplněné koblihy ještě polijte mléčnou čokoládou. Kombinace žloutkového krému a čokolády je naprosto fantastická!
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: recepty.cuketka.cz, vikendovepeceni.cz, zijemehomemade.cz