Vaření

Udělejte si domácí müsli. Je mnohem chutnější a zdravější než to kupované

Reklamy na müsli se tváří, že jde o tu nejzdravější věc na světě. Pořád ale jde o výrobky s dochucovadly, éčky a vysokým obsahem cukrů. Vy si přitom můžete doma udělat müsli vlastní. Poměrně rychle, levně a zdravě. A navíc si tam můžete přidat přesně to, co vám chutná.

Směs müsli musí být rovnoměrně rozetřená po celém pekáči
Zdroj: Shutterstock

Náš recept neberte jako závazný, můžete si udělat müsli takové, jak ho máte rádi. Podělíme se s vámi ale o to, co nám po několika přípravách fungovalo a chutnalo nejlépe.

Ingredience si budete dobře pamatovat, stačí ctít pravidlo pěti O! Potřebujete Ovesné vločky, olej, ořechy, ovoce… a také byste si měli výslednou směs vhodně osladit, případně osolit.

Vločky ovšem nemusí být ovesné, mohou být i pohankové, žitné, špaldové nebo pšeničné. My se drželi klasických ovesných. Hlavně nekupujte jemné, nejlepší jsou celozrnné,  jež zachovávají všechny části zrna ovsu, včetně otrub a klíčků. Celkem budete potřebovat 250 gramů.

Oříšků použijte do vašeho müsli klidně více druhů. Bude mít tak rozmanitou strukturu. Nám chutnají vlašské a lískové ořechy, vy ale můžete použít klidně i mandle nebo pekanové ořechy. Celkem si připravte 150 gramů.

Co olej?

Je potřeba, protože urychlí pečení a umožní vyšší křupavost. Protože je to zdravé jídlo, použijte zdravý typ oleje. My použili kokosový. Stačí 20 gramů.

Sušené ovoce není v müsli až tak nutné, ale je poměrně tradiční součástí. A dodá vám vitaminy. Mějte na paměti, že ovoce se v procesu pečení dává až na konec, když už je skoro hotovo. Má totiž jinou strukturu než ostatní suroviny – teplo trouby nedělá ovoci dobře, proměňuje jej v hořké, spálené uhlíky, proto s ovocem opatrně.

Obejdete se i zcela bez sušeného ovoce, vždycky můžete do svého müsli vmíchat čerstvé plody
Obejdete se i zcela bez sušeného ovoce, vždycky můžete do svého müsli vmíchat čerstvé plody | Zdroj: Shutterstock

A sladidlo?

Cukr vždycky stačí, ale chcete-li své müsli proměnit na neobyčejné, sáhněte po medu nebo javorovém sirupu. Stačí celkem 100 gramů.

Postup:

  1. Vymažte olejem mělký plech na pečení, předehřejte troubu na 150 °C
  2. Smíchejte všechny sypké suroviny. Navrch přilejte olej, med, javorový sirup, a pak všechny ingredience promíchejte velkou lžicí
  3. Rovnoměrně celou směs rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte celkem 40 minut. Po uplynutí poloviny tohoto času müsli trochu promíchejte. Poté müsli průběžně kontrolujte. Musíte najít ideální moment, kdy se müsli důkladně propeče, ale ještě nespálí na uhel.
  4. V posledních minutách pečení přidejte ovoce.
  5. Nechte müsli třeba na pekáči dobře vychladnout.
  6. Poté jej přesuňte do dózy. Budete mít zásobu müsli na dlouho.
  7. To je vše. Kupte zásoby bílého jogurtu – v některých supermarketech prodávají velký kbelík bílého řeckého jogurtu – to považujeme za ideální řešení.
V takové dóze je müsli chráněné proti vlhkosti, takže neztratí křupavost
V takové dóze je müsli chráněné proti vlhkosti, takže neztratí křupavost | Zdroj: Shutterstock

Text: Marek Konvalinjú
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů