Tipy, jak připravit salát jako hlavní chod
- K samotné zelenině přidejte i bílkovinu: maso, rybu, luštěninu, tofu, vejce…
- Dále přidejte i trochu kvalitního oleje.
- Pro vydatnější jídlo doplňte vhodné sacharidy, například žitný chléb a obiloviny (celozrnný kuskus, těstoviny, jáhly apod).
Špenátový salát s kuskusem
Suroviny na 2 porce
- 200 g krůtích prsou
- 80 g baby špenátu
- 60 g kuskusu v suchém stavu
- 2 lžíce olivového oleje na opečení masa
- 6 sušených rajčat naložených v oleji
- 2 lžíce mandlových lupínků
- ½ jarní cibulky
- snítka čerstvého tymiánu
- 2 lžíce oleje
- šťáva z ½ citronu
- pepř
- sůl
V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
Krůtí prsa osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji (jen tolik, aby se maso zatáhlo). Pak je přendejte do trouby a dopečte na 170 stupňů.
Kuskus nasypte do mísy, přidejte špetku soli a zalijte vroucí vodou (řiďte se návodem na obalu). Zakryjte a nechte změknout.
Mandlové lupínky krátce opečte nasucho na pánvi.
Do velké mísy dejte sušená rajčata nakrájená na proužky, najemno pokrájenou cibulku, otrhané lístky tymiánu a také baby špenát.
V jiné mističce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, špetku soli a pepře. Nalijte na špenát. Přidejte také vychladlý kuskus a promíchejte.
Salát nandejte na talíř, k tomu dejte krůtí prso nakrájené na tenké plátky a posypte mandlovými lupínky.
Teplý batátový salát
Suroviny
- 750 g batátů
- 1 sáček mražené kukuřice
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kmínu
- mleté chilli nebo kajenský pepř podle chuti
Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte do mísy s kukuřicí a cibulí nakrájenou na měsíčky.
V malé mističce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, kmín i papriku. Nalijte k zelenině a promíchejte.
Směs nasypte do nízkého plechu a dejte péct na 200 stupňů asi 30 minut.
Když jsou batáty měkké, nasypte na plech i propláchnuté červené fazole a ještě 5 minut dopečte.
Pro každou porci připravte 1 volské oko jako zdroj bílkovin.
Dresink
- 200 gramů zakysané smetany
- sůl
- pepř
- volitelné: prášek z jalapeno papriček, chipotle nebo jiný druh chilli
Podávejte s volským okem a polité dresinkem se zakysané smetany. Nejlépe chutná teplý.
Bulgur salát s adžika kořením
- 200 g bulguru v suchém stavu
- 250 g cherry rajčat
- 250 g mražené kukuřice
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky adžika koření
- sůl, pepř
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžičku adžika koření
Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky a promíchejte s olejem, solí a adžikou. Nechte pár hodin marinovat (pokud nemáte čas, opečte rovnou).
Maso opečte na pánvi. Olej již není nutné přidávat.
Bulgur připravte podle návodu. Kukuřici stačí 5 minut povařit, aby změkla.
Ve velké míse smíchejte vychladlý bulgur s kukuřicí, masem a rajčaty nakrájenými na půlky.
V misce smíchejte adžika koření, sůl, pepř a olej. Nalijte na salát a dobře promíchejte.
Podávejte sypané jarní cibulkou, petrželkou, koriandrem anebo nastrouhaným parmezánem.
Salát z okurky, rajčat a rukoly s humusem
Suroviny
- 2 hrnky rukoly
- 1/3 hrnku cherry rajčat rozkrojených napůl
- 1/3 hrnku nakrájené okurky
- 1 lžíce nakrájené červené cibule
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 1/8 lžičky mletého pepře
- trošku feta sýru
- pita chleba
- ¼ hrnku hummusu (pomazánka z cizrny)
Rukolu, rajčata, okurku a cibuli promíchejte s olivovým olejem, vinným octem a pepřem. Posypte rozdrobenou fetou.
Podávejte s pita chlebem a hummusem.
Kuřecí těstovinový salát Caesar
Suroviny
- 200 g celozrnných těstovin – penne
- 2–3 kuřecí prsa
- 5 hrnků pokrájeného římského salátu
- 4 hrnky cherry rajčat nakrájených na půlky
- ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu
Dresink
- ½ hrnku nízkotučného podmáslí
- ¼ hrnku nízkotučného bílého jogurtu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 a 1/2 lžičky sardelové pasty
- 1 stroužek česneku
- 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmezánu
- 1/4 lžičky soli
- ½ lžičky mleté sladké papriky
Kuře nakrájejte na proužky a orestujte na pánvi. Nebo ho uvařte vcelku a pak nakrájejte na menší kousky.
Do mixeru dejte všechny ingredience určené na dresink a rozmixujte.
Těstoviny uvařte podle návodu. Část vody z těstovin si odlijte stranou, ještě ji budete potřebovat.
Ve velké míse smíchejte těstoviny, nakrájené kuře, ¼ hrnku vařící vody z těstovin, trošku soli a pepře. Vlijte rozmixovanou zálivku s podmáslím a promíchejte. Podle potřeby přidejte další vodu, aby vznikla krémová omáčka.
Nyní dejte na minimálně 30 minut vychladit do chladničky.
Těstoviny s kuřetem promíchejte s nakrájeným nebo natrhaným římským salátem a cherry rajčaty. Posypte zbytkem nastrouhaného parmazánu a podávejte.
Salát s cizrnou a avokádem
Suroviny
- 3 hrnky nasekaného římského salátu
- 1 hrnek okurky nakrájené na kolečka
- 1 plechovka cizrny
- ¼ hrnku nízkotučného sýra nakrájeného na kostky
- hrst cherry rajčátek
Dresink
- 1 zralé avokádo
- 1 a ½ hrnku podmáslí
- ¼ hrnku nasekaných čerstvých bylinek jako je koriandr, petrželka…
- 2 lžíce rýžového octa
- ½ lžičky soli
Smíchejte okurku, římský salát, cizrnu, sýr a rajčata. Polijte ¼ hrnkem dresinku.
Vše na dresink dejte do mixeru a rozmixujte do hladka.
Zbytek dresinku uložte do chladničky.
Zdroj: www.vitalia.cz www.zijemehomemade.cz
Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock