Připravila: – red-, foto: Sedlčanský hermelín
Grilovaný hermelín v palačince s brokolicí
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou
Těsto: 250 ml mléka, 120 g hladké mouky, 1 vejce, 25 g strouhaného parmezánu, třetina středně velké brokolice
Rajčata: 1 plechovka sterilovaných rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 velké listy bazalky, lžička lístků tymiánu, sůl, pepř, 40 ml olivového oleje, brusinková omáčka (je součástí balení)
V misce spojíme zhruba polovinu mléka s vejcem a za stálého míchání přisypeme mouku. Postupně přidáme zbylé mléko, parmezán a sůl. Necháme čtvrt hodiny odpočinout. V pánvi nahřejeme olivový olej, vložíme jemně pokrájenou cibuli a česnek; krátce osmahneme. Přidáme rajčata a zvolna dusíme. Nakonec vmícháme bylinky, pepř, brusinkovou omáčku a dosolíme.
Brokolici rozdělíme na růžice, které podélně rozřízneme na šestiny. Potom je nasypeme do vroucí osolené vody a dvě minuty vaříme. Přendáme do mísy se studenou vodou a scedíme. Z těsta upečeme osm tenkých palačinek. Rozdělíme do nich pokrájenou brokolici a polovinu nakrájeného hermelínu. Pevně je stočíme a při mírné teplotě grilujeme asi 4 minuty z každé strany. Hotové palačinky překrojíme na poloviny, dáme na talíře a doplníme rajčaty.
Grilovaný hermelín s mango-brusinkovým chutney a koriandrem
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 1 mango, půl cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 1 malá čili paprička, 40 ml octa, 1 lžíce cukru, sůl, 2 lžíce pokrájeného koriandru, brusinková omáčka (je součástí balení)
Na kostičky nakrájíme oloupané mango, cibuli a česnek. Zalijeme 200 ml vody, přidáme ocet, špetku soli, šťávu ze zázvoru a pokrájenou čili papričku. Za občasného míchání zvolna vaříme, dokud směs nezhoustne. Nakonec přimícháme pokrájený koriandr. Hermelíny lehce potřeme olejem, zabalíme do alobalu a grilujeme z každé strany asi 5 minut. Hotové hermelíny rozdělíme na talíře a doplníme směsí z manga. Brusinkovou omáčku lze podávat zvlášť nebo přimíchat do chutney.
Hermelín grilovaný v křenové bramborové kaši
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 4 středně velké brambory, 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 30 ml olivového oleje, brusinková omáčka (je součástí balení), sůl
Brambory oloupeme, překrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Přendáme do mísy a rozšťoucháme s nastrouhaným křenem. Dosolíme. Alobal na středu lehce potřeme olejem. Postupně na něj vyskládáme vrstvu brambor, hermelíny a opět brambory. Grilujeme 5 minut z každé strany. Hotové hermelíny rozdělíme na talíře a doplníme brusinkovou omáčkou.
Grilovaný hermelín s pikantními fazolemi, brusinkami a sušenou šunkou
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 4 delší plátky tyrolské šunky, 2 plechovky červených fazolí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 čili paprička, 1 jarní cibulka, 2 rajčata, sůl, pepř, 40 ml oleje, brusinková omáčka (je součástí balení), svazek pažitky
V kastrolu nahřejeme olej a pokrájenou cibuli v něm necháme zesklovatět. Přidáme jemně nakrájený česnek, čili papričku a rajčata. Osolíme, přimícháme fazole, jarní cibulku, brusinkovou omáčku a krátce podusíme. Mezitím hermelíny obtočíme plátky šunky a zabalíme do alobalu. Grilujeme asi 6 minut z každé strany. Hotové fazole rozdělíme spolu s hermelíny na talíře a posypeme pažitkou. Podáváme s pečivem.
Grilovaný hermelín se špenátem, ořechy, rozinkami a česnekem
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 30 g másla, 300 g listového špenátu, 60 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 1 stroužek česneku, 1 lžička drceného pepře, 150 ml 30% smetany, sůl, brusinková omáčka (je součástí balení)
Špenát důkladně očistíme a necháme okapat. V pánvi nahřejeme máslo, přidáme rozinky, drcené ořechy a krátce opečeme; poté přimícháme česnek. Směs „necháme zavonět“, zalijeme ji smetanou a zvolna svaříme zhruba na polovinu. Nakonec vložíme nahrubo pokrájený špenát, přisolíme, opepříme a mícháme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Mezitím hermelíny zabalíme do alobalu. Grilujeme z každé strany asi 5 minut. Špenát rozdělíme na talíře s hermelíny a podáváme s brusinkovou omáčkou.
Grilovaný hermelín plněný hráškovou kaší, podávaný s pečenou anglickou slaninou a brusinkami
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 250 g mraženého hrášku, 1 lžíce pokrájeného estragonu, sůl, 4 plátky anglické slaniny, 4 lžíce olivového oleje, brusinková omáčka (je součástí balení)
Hrášek krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Přesypeme ho do misky, přidáme pokrájený estragon a podle chuti osolíme. Hermelíny rozkrojíme, naplníme hráškovou kaší, zabalíme do alobalu lehce potřeného olejem a grilujeme z každé strany asi 6 minut. Mezitím na sucho na pánvi opečeme slaninu do křupava, můžeme ji také nasypat před grilováním přímo na sýr. Grilované hermelíny rozdělíme na talíře a doplníme slaninou a brusinkovou omáčkou.
Grilovaný hermelín s karamelizovanou červenou cibulí a brusinkami
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 2 středně velké červené cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce medu, brusinková omáčka (je součástí balení), 1 lžička drceného pepře, sůl
Hermelíny zabalíme do alobalu lehce potřeného olivovým olejem a grilujeme asi 5 minut z každé strany. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a nasypeme do hluboké pánve s rozehřátým olejem. Zlehka opékáme dozlatova. Přidáme med, pepř a mícháme až do karamelizace medu. Přilijeme sklenku vody a opět mícháme, dokud cibule nezměkne. Na závěr vmícháme brusinkovou omáčku, pepř a podle chuti osolíme. Hotové hermelíny dáme na talíře, doplníme cibulí a (například) opečenými bramborami.
Grilovaný hermelín v toastu se šunkou, brusinkami a rukolou
1 balení hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou, 4 plátky toastového chleba, 100 g rukoly, 8 plátků šunky, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce balsamika, sůl, 1 lžíce medu,
brusinková omáčka (je součástí balení)
Dva plátky šunky přes sebe částečně přeložíme a přehneme tak, abychom měli pruh, kterým můžeme sýr obalit. Alobal na středu potřeme olejem a umístíme na něj trojúhelník chleba. Na chléb posadíme sýr, a ten znovu zakryjeme toastem. Lehce potřeme olejem, zabalíme do alobalu a grilujeme asi 8 minut z každé strany při střední teplotě. Mezitím opláchneme rukolu a na zbylém oleji ji krátce opečeme. Jakmile zvadne, přimícháme med, ocet a podle chuti přisolíme. Hotové hermelíny aranžujeme na talíře, přidáme rukolu a doplníme brusinkovou omáčkou.
Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 5/2013.