Vaření

UPEČTE NA VELIKONOCE: VOŇAVÁ HNÍZDA SE SKOŘICÍ

Neodolatelné pokušení plné chutí a voňavých ingrediencí…

VOŇAVÁ HNÍZDA SE SKOŘICÍ

  • 120 minut ¦ 10 porcí ¦ středně těžké

Na kvásek:

  • droždí, 42 g
  • mléko, 200 ml
  • krupicový cukr, 1 lžíce

Na těsto:

  • mouka extra speciál, 1 kg
  • mléko, 400 ml
  • kypřicí prášek, 1,5 lžičky
  • olej, 120 ml
  • moučkový cukr, 120 g

Na náplň:

  • skořice, 2 lžíce
  • hnědý cukr, 4 lžíce
  • rozinky, 1 hrst
  • mleté vlašské ořechy, 6 lžic
  • rozpuštěné máslo na pomazání a pokapání
  • vejce na potření, 1 ks

Do teplého mléka nasypeme cukr a nadrobíme droždí, necháme vykynout kvásek.

Mezitím přesejeme mouku, sůl a moučkový cukr do mísy. Dobře promícháme.

Nakynutý kvásek vlijeme k sypké směsi a mícháme. Potom přilijeme 3/4 oleje a asi tak 8 minut dále mícháme. Potom přidáme zbytek oleje a ručně důkladně promícháme, až dokud se těsto nelepí na ruku ani na misku. Potom poprášíme moukou a necháme vykynout.

Po vykynutí těsto vyklopíme na pracovní desku, zlehka promícháme a necháme ještě chvilku kynout (asi 20 minut).

Válečkem vyválíme kruh silný asi 4–5 mm. Povrch potřeme rozpuštěným máslem, rovnoměrně posypeme skořicí, cukrem, ořechy a rozinkami. Znovu pokapeme máslem a srolujeme do rolády.

Vytvořenou rolku pokrájíme na kolečka široká asi 3 cm. Uložíme je řeznou stranou dolů do vymazané formy (případně ji můžeme vystlat papírem na pečení). Necháme ještě asi 20 minut vykynout. Nakonec navrch posypeme ještě rozinkami nebo ořechy.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Hnízda potřeme mírně rozšlehaným vejcem a dáme péct asi na 15 minut, nebo dokud nejsou zlatohnědé barvy.

Pokud máte v kuchyni horko, může vám těsto bleskově kynout. Pracujte proto rychle, je totiž důležité, aby těsto bylo při rolování ještě tenké.

PLUS tip na chutnou polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Dohladka vymícháme práškový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilkový extrakt a špetku soli. Ještě horká upečená hnízda přelijeme polevou.