Vaření

UPEČTE SI NA NEDĚLI: MEDOVÉ MUFFINY S JABLKY

Med sice neobsahuje tolik antioxidantů jako zelenina, ale lze ho porovnat s vínem. Druhově smíchané medy mají vyšší antioxidační schopnost a toto pravidlo platí i u směsových léčivých čajů či jiných přípravků. Proto dávný recept našich prababiček – hrnek čaje se šťávou z jednoho citronu oslazený dobrou dávkou medu – je i z vědeckého hlediska vynikajícím lékem při nachlazení. My vám nabízíme recept na sladké medové muffiny.

MEDOVÉ MUFFINY S JABLKY

  • 4 lžíce másla
  • 5 lžic medu
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1 vejce, nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku celozrnné mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 až 2 jablíčka
  • oříšky


Troubu vyhřejeme na 190 °C. Rozpuštěné máslo smícháme s medem a necháme trochu vychladnout. Rozšleháme jogurt, citronovou kůru a šťávu, přidáme máslo s medem a ostatní suroviny a vymícháme na hladké těsto. Formičky do 2/3 naplníme těstem a do každé vpíchneme plátek jablíčka, můžeme posypat oříšky. Pečeme 20 až 25 minut.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock