Stanou se batáty stálicí ve vaší kuchyni? Vyzkoušejte následující recepty a uvidíte. Já je jím skoro každý den a kdybych měla vybrat můj nejoblíbenější recept, jsou to rozhodně batátové brownies. Ty bych mohla jíst klidně každý den.
Zapečené batáty
Tyhle batátové lodičky nejen krásně vypadají, ale také jsou velice zdravé. Náplně můžete různě obměňovat podle toho, na co zrovna máte chuť.
Na 1 porci potřebujete:
- 1 batát
- 2 vejce
- 20 g prosciutta
- 20 g cheddaru
- Sůl, pepř
- Bylinky
Jako první si upečte batátu na 200 stupňů asi 45 minut.vareni
Upečenou batátu rozkrojte na dvě poloviny a pomocí lžičky vydlabejte do tvaru lodiček (udělejte do ní důlek).
Do každé lodičky vložte plátek prosciutta, vyklepněte vajíčko, přidejte koření a bylinky, a nakonec posypte sýrem.
Pečte 10-15 minut, aby bylo vajíčko upečené.
Batátové brownies
Bez lepku, laktózy i vajec. Slazené jsou pouze batátem a banánem, takže pokud máte raději sladší, přidejte do nich ještě trochu cukru nebo jiného sladidla.
Budete potřebovat:
- 1 velký batát uvařený na páře (cca 220 gramů)
- 1 zralý banán
- 70 g hořkého kakaa
- 70 g arašídového másla (vyrobeného pouze z arašídů)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 kostky vysokoprocentní čokolády
Oloupaný uvařený batát rozmačkejte s banánem na kaši. Přisypte kakao, arašídové máslo a kypřicí prášek. Dobře promíchejte.
Těsto přendejte do malé zapékací mísy vyložené pečícím papírem. Upěchujte. Posypte nasekanou čokoládou a dejte péct na 170 stupňů po dobu 20 minut.
Po vychladnutí nakrájejte a podávejte.
Batátové toasty s mandlovým máslem a banánem
Budete potřebovat:
- Ghí
- Batát
- Banán
- Mandlové máslo
- Nasekané mandle
- Skořici
Na pánvi rozehřejte lžíci ghí. Batát neloupejte, jen dobře očistěte. Nakrájejte ho na stejně silné plátky o síle zhruba 3-5 milimetrů.
Batát vložte do rozpáleného ghí, stáhněte výkon plotýnky a nechte péct cca 3 minuty. Otočte. Až půjde batát snadno propíchnout vidličkou, je hotový. Čas se může lišit dle tloušťky batátu.
Každý toast pomažte lžičkou mandlového másla, ozdobte banánem nakrájeným na kolečka a posypejte mandlemi. Na závěr poprašte špetkou skořice.
TIP: Mandlové máslo jde skvěle nahradit kešu máslem anebo jiným ořechovým máslem. Vynikající je také kombinace tvarohu a jablek.
Slané batátové toasty
Budete potřebovat:
- 1 batát
- Špenát
- Vajíčko
Batát nakrájejte na cca 1,5 silné plátky (neloupejte, pouze omyjte). Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte doměkka.
Na upečené batáty rozložte uvařený špenát (listy, nikoliv pyré) a na to položte volské oko.
Batátové lívance
Budete potřebovat:
- 1 větší batát
- 1 vejce
- ½ hrnku mléka
- ½ hrnku špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžičku sladidla
- 1 lžíce hořkého kakaa
Batát cca 15 minut upečte v troubě anebo ho dejte na pár minut změknout do mikrovlnné trouby. Poté je rozmixujte společně s vajíčkem a mlékem.
V misce smíchejte kypřicí prášek do pečiva s moukou a přisypte k tekuté směsi. Je-li třeba, zahustěte přidáním více mouky anebo nařeďte troškou mléka.
Těsto nalijte na pánev a osmažte z obou stran dozlatova.
Křupavé batátové hranolky
Hranolky z batát jsou oproti klasice jednodušší na přípravu a navíc se místo smažení pečou v troubě.
Budete potřebovat:
- 3 batáty
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- Mořská sůl
- 1 lžička koření
Dresing
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 2 snítky nasekaného kopru
- Sůl, pepř
Troubu si dejte předehřát na 200 stupňů.
Batáty dobře očistěte, ale neloupejte. Podélně nakrájejte na 10-12 hranolků. Zalijte je olejem, posypte mořskou solí a kořením a promíchejte.
Hranolky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 12-15 minut, pěkně dokřupava.
Mezitím si připravte dip smícháním řeckého jogurtu, majonézy, soli a pepře.
Kokosové curry s batáty
Recept inspirovaný Indií. Můžete si s ním libovolně vyhrát-například přidat maso, použit jiné druhy luštěnin anebo třeba dýni.
Budete potřebovat:
- 300 g batátů
- 1 plechovka sterilovaných rajčat anebo 400 gramů čerstvých
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 plechovka sterilovaných luštenin (cizrna, fazole, čočka)
- 150 g špenátových listů
- 1 větší cibuli
- 2 stroužky česneku
- Zázvor (asi stejně jako česneku)
- Volitelně: chilli paprička
- 1 polévková lžíce kari koření
- 1 polévková lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla či cukru
- Sůl
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nastrouhejte nebo rozmačkejte společně se zázvorem. Batáty nakrájejte na asi centimetrové kostičky (není nutné je loupat).
V hluboké pánvi pak osmahněte cibulku na ghíčku (případně i s chilli) s troškou soli, dokud nezačne chytat barvu.
Přidejte česnek se zázvorem a minutu osmahněte.
Přidejte batáty a další minutku míchejte.
Dále přidejte rajčata, kari koření a podlijte troškou vody. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 15 minut, dokud batáty nezměknout.
Po 15 minutách přidejte kokosové mléko a sterilovanou luštěninu, kterou jste předtím propláchli vodou a nechali 2 minuty povařit.
Jako poslední přidejte špenát a nechte už jen minutu povařit.
Dosolte, doslaďte podle chuti. Můžete přidat i šťávu z limety nebo citrónu.
Podávejte s rýží, plackami anebo kuskusem.
Batátová kaše
Zkuste vyměnit kaši z klasických brambor za tyhle sladké a uvidíte, že vás mile překvapí.
Budete potřebovat:
- Batáty
- Mléko
- Máslo
- Sůl, pepř
Příprava kaše ze sladkých brambor je prakticky stejná. Oloupané batáty nakrájejte na kostky a uvařte doměkka (cca 20-30 minut). Přeceďte a poté batáty rozmačkejte. Přidejte mléko a máslo, promíchejte a podávejte jako přílohu.
GALERIE
Text: Veronika Poláčková
Zdroj: www.aktin.cz www.mamavzastere.cz www.grasa.cz www.carujeme.cz www.lovemysalad.com www.taborsky.cz
Foto: Shutterstock