Tyto recepty jsou vyzkoušené a zaručeně se povedou. Pochutnat si na cukroví bez lepku může celá rodina, rozdíl mezi originálem a bezlepkovou verzí nepoznáte.
Vosí hnízda
Klasika, která nesmí o Vánocích chybět. Cukroví je nepečené, a tak ho klidně můžete udělat i na poslední chvíli.
Ingredience
Na těsto:
- 200 g bezlepkových piškotů
- 100 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 2 lžíce hořkého kakaa
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce rumu
Na náplň:
- 1 žloutek
- 80 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
Navíc také bezlepkové piškoty jako základny pro vosí hnízda.
Postup
- Těsto vypracujte z namletých piškotů, cukru, másla, kakaa, rumu a mléka. Nechte asi 2 hodiny odležet v lednici.
- Na krém smíchejte žloutky, cukr, rum a máslo.
- Vosí hnízda vytvořte pomocí formiček: vmáčkněte do nich těsto (aby se nelepilo, můžete ho obalit v krupicovém cukru). Doprostřed udělejte důlek (např. vařečkou) a do něj dejte náplň. Zaklopte piškotem.
- Vosí hnízda skladujte v lednici nebo chladu.
Bezlepkové banánky z kukuřičné mouky
Výborně toto cukroví chutná samotné a ještě lépe slepené džemem.
Ingredience
- 200 g hladké kukuřičné mouky
- 125 g moučkového cukru
- 125 g ztuženého tuku
- 60 g másla
- 50 g solamylu
- 1 větší vejce
- 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
Na slepení: džem
Na polití: čokoláda nebo čokoládová poleva
Postup
- Smíchejte všechny suché suroviny. Přidejte máslo pokojové teploty, ztužený tuk a vajíčko. Dobře propracujte a dejte na minimálně 3 hodiny odpočinou do lednice.
- Z vychlazeného těsta tvarujte banánky – nejlépe pomocí strojku na těsto.
- Pečte na 180 stupňů 5 až 10 minut.
- Po upečení nechte vychladnout, slepte džemem a polijte rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou polevou.
Perníčky
Při pečení perníčků si krásně provoníte celý byt a navodíte tím tu správnou vánoční atmosféru.
Ingredience
- 180 g vajec
- zhruba 180 g krystalového cukru
- 180 g rýžové mouky
- 180 g samokypřicí směsi bílé bez lepku (koupíte v supermarketu)
- 50 g másla
- 25 g medu
- 20 g kypřicího prášku do perníku
- 10 g holandské kakao
- 10 g mleté skořice
Postup
- Všechny suroviny smíchejte. Pokud se vám těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky.
- Těsto uložte nejméně na celý den do lednice. Druhý den z něj vyválejte placku a vykrajujte různé tvary.
- Tvary rozložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 8 až 10 minut.
- Ještě horké perníčky potírejte vajíčkem. Po vychladnutí ozdobte bílkovou polevou (vytvoříte smícháním bílku a moučkového cukru).
Náš tip: Pro snadnější válení dejte přes těsto mikrotenový sáček.
Hříbečky
Zajímavé cukroví, které zaujme svým vzhledem a ještě více svou skvělou chutí.
Ingredience
- 14 dkg mletých ořechů (vlašských nebo mandlí)
- 14 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička hořkého kakaa
Postup
- Z mletých ořechů, cukru a bílku vypracujte hmotu. Rozdělte ji na 2 části. Jednu nechte neobarvenou a do druhé přidejte kakao.
- Ze světlé hmoty tvořte nožičky a z tmavé kloboučky, tím vytvoříte malé hříbky.
Kokosové kuličky jako vánoční cukroví
Ingredience
- 1 slazené kondenzované mléko
- 250 g strouhaného kokosu
- Lískové oříšky/ mandle
Postup
- Kondenzované mléko smíchejte s kokosem. Možná budete kokosu potřebovat méně, možná více. Zkuste udělat kuličku a jestli drží, je to správně.
- Vezměte si kousek těsta, vložte dovnitř mandli nebo lískový oříšek a udělejte z toho kuličku.
- Obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku.
Vanilkové rohlíčky
Rohlíčky od maminky jsou samozřejmě nejlepší, ale tyhle jsou také vynikající jako vánoční cukroví.
Ingredience
- 240 g hladké rýžové mouky
- 180 g másla
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- Moučkový cukr na obalení smíchaný s vanilkovým cukrem
Postup
- Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Zabalte ho a dejte minimálně na 3 hodiny odležet do lednice. Ideálně však přes noc.
- Druhý den těsto rozdělte na 4 části, z každé vyválejte asi centimetr silného hada. Nakrájejte na kousky a zahněte do tvaru písmene C. Případně z těsta odeberte jen malý kousek, vyválejte kuličku a z ní pak hada. Tak to dělala moje maminka.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 175 stupňů 10 až 15 minut. Jak začnou zlátnout okraje, můžete vyndávat.
- Upečené rohlíčky nechte krátce vychladnout a poté obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Přeji Vám příjemné prožití svátků a Veselé Vánoce.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.potravinova-alergie.info, www.labeta.cz, www.celiatica.cz, www.potravinybezlepku.cz