Vaření

VÁNOČNÍ RYCHLOVKY

Stane se vám občas, že u vás zazvoní NEČEKANÁ NÁVŠTĚVA a vy nevíte, co jí nabídnout? Koupené sušenky nejsou to pravé. A zvláště O SVÁTCÍCH. A přitom je tak snadné vykouzlit ZA PÁR CHVIL z běžných surovin a hotových výrobků ORIGINÁLNÍ DEZERTY.

STROMEČEK Z JAHOD

vánoční rychlovky stromeček z jahod

  • Dnes už není třeba chodit v zimě pro jahody ke dvanácti měsíčkům, většina supermarketů je nabízí po celý rok. Napíchněte omyté a okapané plody na špejle a párátka různých délek a postupně je vyskládejte na kulatý tácek. Dole budou „našpejlované“ jahody. Hotový stromeček dozdobte koupenou čokoládovou polevou, můžete jemně posypat kokosem nebo krystalovým cukrem.

VÁNOČNÍ MUFFI-STROMKY

 

vánoční rychlovky mufíny-stromky

  • Nemáte-li formu na pečení muffinů, vystačíte si s koupeným balením čokoládových nebo vanilkových „báboviček“. Do máslového krému s pudinkem přidejte trochu potravinářské zeleně a nastříkejte ho cukrářským sáčkem s ozdobnou koncovkou na muffinky. Vytvořený stromeček doplňte maličkými různobarevnými bonbonky a cukrovými ozdobami.

JAHODOVÍ SANTOVÉ

vánoční rychlovky santové z jahod

  • Santa Claus sice nepatří k českým tradicím, ale ve sladké miniverzi ho klidně můžete předložit i zarytým tradicionalistům. Určitě rádi ochutnají. Větší jahody rovně seřízněte ve spodní části, pak jim odřízněte vršek (cca 1/3 výšky). Na spodní část nastříkejte trochu sladké a ztužené šlehačky – tak vytvoříte hlavu. Přiklopte špičkou jahody a dokreslete knoflík, bambulku a kožešinku, vsaďte oči.

JABLKOVÉ HRNKY

vánoční rychlovky hrnky z jablek

  • Domácí punč, griotkový nebo rumový grog, speciální vánoční čaj můžete svým hostům pro změnu podávat v jedlých hrncích (resp. mističkách). Jablíčka umyjte a osušte. Odkrojte horní třetinu plodu a spodní část vykrojte tak, aby zůstala stabilní mistička. Tu naplňte nápojem, na ozdobu použijte hvězdičky badyánu, celou skořici apod.

DORT S CESMÍNOU

vánmoční rychlovky dort s cesminou

  • Luxusní sváteční dort je možné přichystat i v domácích podmínkách. Běžnému korpusu s oblíbeným krémem dodá na jedinečnosti „obal“ z pohatovací (nebo mandlové) hmoty ve finále doplněný lístky a kuličkami z barevného marcipánu. Případně záhyby, které na hmotě zůstaly ve spodní části dortu, překryjte širokou taftovou mašlí. Mašlí ozdobte i horní plochu korpusu.

 

Připravila redakce :: Foto Isifa/Shutterstock