Vaření

Vánoční salát Věry Čáslavské

Naše nejlepší gymnastka, sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská má ze všech zemí snad nejraději Japonsko a Mexico, kde zažila největší úspěchy a poznala i výborné lidi. Ale samozřejmě, že vůbec nejradši je doma. Věřte, nevěřte, podle toho vypadají i její vánoční bramborové saláty. Dělá, pochopitelně, i tu českou klasiku, nedá však dopustit ani na salát japonský, ten je výborný pro vegetariány, a letos bude mít salát mexický. Domluvili jsme se s ní, že nás ho naučí.

Mexičané jsou lidé srdeční, veselí a mají rádi barvy. Podle toho vypadá i jejich salát. Musí v něm být hodně nadrobno nakrájené zeleniny, barevné papričky, také čerstvá rajčata, ale na začátku jsou brambory. Postupně je pak potřeba všechny zeleniny v míse prosolit a promíchat, aby se sůl vsákla.

Důležité dále je přidat k zelenině čerstvý, zelený koriandr. Ten není u nás běžně v prodeji, ale šikovní zelináři jej dovedou objednat, dováží se z jižní Evropy. A my už jsme také v našem pořadu říkali, jak si jej doma vypěstovat. A pak se v Mexiku místo majonézy používá do salátu na kašičku rozmačkané avokádo. Přidává se i najemno nakrájená cibule, citrón, drcený česnek a trocha oleje. Nevadí přidat i drobně nakrájenou slaninu.

Mexičané potřou povrch salátu zmíněnou avokádovou kaší a je hotovo. Paní Čáslavská říká, že si ten jejich postup vylepšila, a protože pod avokádovým nátěrem mizí všechny barvy, raději vršek ještě posype zeleným koriandrem. Jednotlivé barevné zeleniny dává do skleněné nádoby, takže ostatní barvy jsou také vidět.

Inu, gymnastika je hodně o estetice a celkový dojem proto musí působit skvěle. A mexický salát je skutečně výborný nejen na chuť, ale i na pohled.