Mexičané jsou lidé srdeční, veselí a mají rádi barvy. Podle toho vypadá i jejich salát. Musí v něm být hodně nadrobno nakrájené zeleniny, barevné papričky, také čerstvá rajčata, ale na začátku jsou brambory. Postupně je pak potřeba všechny zeleniny v míse prosolit a promíchat, aby se sůl vsákla.
Důležité dále je přidat k zelenině čerstvý, zelený koriandr. Ten není u nás běžně v prodeji, ale šikovní zelináři jej dovedou objednat, dováží se z jižní Evropy. A my už jsme také v našem pořadu říkali, jak si jej doma vypěstovat. A pak se v Mexiku místo majonézy používá do salátu na kašičku rozmačkané avokádo. Přidává se i najemno nakrájená cibule, citrón, drcený česnek a trocha oleje. Nevadí přidat i drobně nakrájenou slaninu.
Mexičané potřou povrch salátu zmíněnou avokádovou kaší a je hotovo. Paní Čáslavská říká, že si ten jejich postup vylepšila, a protože pod avokádovým nátěrem mizí všechny barvy, raději vršek ještě posype zeleným koriandrem. Jednotlivé barevné zeleniny dává do skleněné nádoby, takže ostatní barvy jsou také vidět.
Inu, gymnastika je hodně o estetice a celkový dojem proto musí působit skvěle. A mexický salát je skutečně výborný nejen na chuť, ale i na pohled.