Velikonoční dobroty:
MASOVÁ BÁBOVKA PLNĚNÁ VEJCI
- 120 minut ¦ 10 porcí ¦ středně těžké
- mleté maso (směs hovězího a vepřového v poměru 1:1), 1,2 kg
- tenké párky, 0,6 kg
- plátky anglické slaniny, 300 g
- strouhanka, 150 g
- vejce, 10 ks
- cibule, 3 ks
- česnek, 2 až 3 stroužky
- nasekaná petrželová nať, 3 lžíce
- nakrájená pažitka, 3 lžíce
- rajský protlak, 2 lžíce
- máslo na vymazání formy
- hořčice, 1 lžíce
- sůl, 1 lžička
- mletý pepř, 1/2 lžičky
- mletý muškátový oříšek, špetka
Sedm vajec uvaříme natvrdo – vaříme je 8 až 10 minut, potom je zprudka zchladíme a oloupeme.
Mleté maso promícháme se třemi celými vejci, solí, kořením, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem.
Do směsi přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, nakrájené párky, pažitku a petrželovou nať, dochutíme špetkou muškátového oříšku. Vše důkladně promícháme.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vyložíme plátky slaniny. Potom ji naplníme polovinou masové směsi, navrch rovnoměrně uložíme natvrdo uvařená vejce a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa.
Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut, potom ji otočíme nahoru dnem – postavíme ji na plech a pečeme ještě dalších 40 minut.
Bábovku podáváme teplou, ale skvěle chutná i za studena buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.
Na velikonočním stole se bábovka z mletého masa, vajec a dalších ingrediencí vyjímá skvěle a také výborně chutná!
Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock :: Odpovědná redaktorka: Monika Šestinová