120 min – 6-8 osob – středně těžké
Potřebujeme
- vepřová pečeněé karé, 1,75 kg
- česnek, 2 stroužky
- cibule, 4 ks
- mrkev, 4 ks
- kyselejší jablka, 4 ks
- olivový olej, 2 lžíce
- máslo, 60 g
- rajčatový protlak, 2 lžíce
- silný vývar, 700 ml
- šalvěj, 1/2 svazku
- hřebíček, 2 ks
- portské víno, 100 ml
- med, 4 lžíce
- balzamikový ocet, 4 lžíce
- sůl, mletý pepř
Na bylinkový dip
- česnek, 1 stroužek
- krémový sýr, 400 g
- bílý jogurt, 150 g
- svazek různých bylinek (petržel, bazalka, kopr apod.)
- sůl
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso ze všech stran osolíme, okořeníme a potřeme očištěným a přepůleným česnekem. Olivový olej s máslem rozpálíme v troubě ve velkém pekáči a prudce na něm opečeme karé z všech stran, přidáme i zbytek česneku. Zakryté dusíme asi 30 minut na druhé mřížce odspodu trouby. Později přidáme rajčatový protlak smíchaný s vývarem a pečeme dalších 30 minut odkryté. Maso průběžně podléváme vývarem.
- Cibuli a mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na větší kousky, šalvějové listy nahrubo nakrájíme a vše přidáme k masu a pečeme dalších 30 minut.
- Hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do hrnce s vínem, medem a octem. Prudce povaříme 5–10 minut a necháme vychladnout.
- Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a jádřince odstraníme. Pekáč s masem vyndáme z trouby a vyjmeme z něj maso. Z omáčky v pekáči odebereme 250 ml – použijeme ji při servírování. Do zbylé části šťávy dáme jablka společně s medovou omáčkou a dobře promícháme. Maso opět vložíme na pekáč, polijeme směsí s jablky a dáme péct na dalších 30 minut. Maso průběžně potíráme, aby chytilo hezkou medovou glazuru.
- Připravíme dip: Očištěný česnek protlačíme a smícháme se solí, přidáme krémový sýr, bílý jogurt a najemno nasekané bylinky, dobře promícháme.
- Vepřové karé po dopečení nakrájíme na plátky, podáváme s dušenou zeleninou a bylinkovým dipem, polijeme zbývající omáčkou z výpeku, kterou ještě prudce ohřejeme.
Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock