RECEPT: POLÉVKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A ŠPENÁTEM
- 45 minut :: 6 osob :: lehké
- celer, 1 středně velký
- cibule, 1 menší
- máslo, 2 polévkové lžíce
- medvědí česnek, 10 listů
- mladé kopřivy, několik listů – dle chuti
- mladý špenát, hrst listů
- pepř černý, čerstvě mletý
- sůl
Na másle orestujte cibuli nakrájenou na drobno a přidejte na kostky nakrájený celer. Promíchejte, osolte, opepřete, zalijte 2 litry vody a vařte, až bude celer měkký.• Lístky kopřivy zalijte vroucí vodou, na chvíli vyjměte a hoďte do polévky, přidejte špenát a vařte ještě asi 5 minut.• Odstavte, přidejte medvědí česnek a rozmixujte tyčovým mixérem-• Nakonec můžete ozdobit kysanou smetanou, lupínky parmezánu nebo orestovanými kostičkami pečiva.
Víte, že…
… medvědí česnek má ještě výraznější léčivé účinky než kuchyňský česnek?
… používá se jako přírodní antibiotikum, na ozdravení střevní flóry či léčbu infekčních průjmů? Má očistné, protiplísňové a mírně projímavé účinky, je močopudný.
… pomáhá při bolestech břicha a nadýmání, při plicních a průduškových zánětech, snižuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje krevní obraz?
Vitaminová bomba plná chuti a zdravých ingrediencí
Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock