Špenátové brownies
Suroviny:
- 2 hrnky nasekaného špenátu
- 1 hrnek borůvek
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- ¼ hrnku hořkého kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 8 lžic másla
- 2 vejce
- ½ hrnku čokoládových peciček/nakrájené čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
Špenát, borůvky a 2 lžíce vody rozmixujte na pyré.
V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sůl a jedlou sodu.
Do vodní lázně dejte rozpustit máslo a čokoládové pecičky (nebo čokoládu nakrájenou na kousky). Po rozpuštění smíchejte se špenátovo-borůvkovým pyré a nalijte do mísy k suchým surovinám. Přidejte vejce, vanilku a promíchejte. Těsto nalijte do vysokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečte 40 minut na 175 stupňů.
Po vychladnutí nakrájejte na kousky, pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem
Suroviny:
- 500 g gnocchi
- 450 g listového špenátu
- 250 g kuřecího masa
- 30 g másla
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- pepř
Gnocchi uvařte v osolené vodě podle návodu – většinou 2–3 minuty.
Špenát propláchněte a nakrájejte na silnější proužky. Nechte okapat.
V menším kastrolu rozpusťte máslo, přidejte špenát, pepř, utřený česnek a podle chuti i sůl a pepř. Duste asi 10 minut. Mezitím si kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, osolte je a opečte na pánvi na olivovém oleji (stačí 2 lžíce). Do hotového špenátu přimíchejte zakysanou smetanu, nasekanou bazalku a promíchejte. Vmíchejte kuřecí maso a můžete podávat.
Místo zakysanné smetany můžete použít ricottu anebo noky posypte hoblinkami parmezánu či jiného podobného sýra.
Restovaný listový špenát s cibulí a česnekem
Suroviny na jednu porci:
- 180–200 g špenátových listů
- ½ cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička másla
- sůl, pepř
Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji na másle zesklovatět. Přisypte nahrubo nasekaný česnek, nechte ho zpěnit a hned přidejte špenátové listy (není nutné je krájet). Ještě minutu povařte a nakonec už jen mírně osolte a opepřete. Špenát solíme na konci.
Podávejte například k chlupatým knedlíkům s opečenou slaninou, bramborám s plátkem uzeného…
Rychlý dušený špenát se smetanou
Suroviny:
- 400 g čerstvých špenátových listů
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 2 jarní cibulky
- 1–2 stroužky česneku
Cibulku očistěte a její bílou část nakrájejte nadrobno.
Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu, přidejte cibulku, špetku soli a minutku poduste. Měla by změknout, ale nikoliv změnit barvu.
Přilijte smetanu, nechte minutu prudce bublat do zhoustnutí. Ztlumte teplotu a postupně vmíchejte špenát. Stále míchejte. Po 2–3 minutách už by měl být špenát zcela měkký. Opět zvyšte teplotu a pokračujte do vyvaření vody, kterou špenát pustil.
Teprve nyní dosolte podle chuti, přidejte utřený česnek a ještě minutu povařte.
Když budete špenát mýt, je potřeba ho zbavit vody, která ulpí na listech. Každá kapka vody zbytečně prodlouží vaření a špenát pak ztratí svou sytě zelenou barvu, což je škoda.
Špenátové smoothie
Suroviny na jednu porci:
- 1 banán
- 2 pomeranče
- 100 ml vody
- 50 g čerstvých špenátových listů
Pomeranče oloupejte, zbavte pecek a dejte do mixeru společně s vodou, banánem a špenátovými listy. Rozmixujte.
Dvoubarevné smoothie se špenátem a mangem
Mangové smoothie:
- 1 zralé mango
- 1 pomeranč
Špenátové smoothie:
- 50 g čerstvých špenátových listů
- 50 ml vody
- ½ mangového smoothie
Jako první si připravte mangové smoothie. Rozmixujte mango a pomeranč. U pomeranče můžete použít jen šťávu anebo rovnou celý oloupaný pomeranč. Polovinu si dejte stranou a zbytek smoothie nechte v mixéru. Přidejte vodu, špenát a rozmixujte.
Do sklenice střídavě nalévejte mangové a špenátové smoothie. Vyjde vám to na 2 sklenice.
Špenátový prášek
Tohle je skvělá vychytávka. Obrovskou mísu špenátu proměníte v malou misku prášku! Ten pak můžete přidávat do džusů, smoothie, kaší i různých pečených moučníku jako je třeba perník. Tato zelená listová zelenina obsahuje řadu minerálů jako je vápník, draslík, hořčík a železo a také má vysoký obsah vlákniny.
Špenát rozsypte na nízký plech vyložený pečicím papírem. Nastavte troubu na 50 stupňů a usušte. Důležité je, aby byl špenát zcela usušený; to poznáte tak, že při ohnutí praskne. Pak už ho jen dejte do elektrického mlýnku a rozmixujte na prášek.
Trvanlivost: 6 měsíců. Prášek skladujte v uzavřené dóze, aby nezvlhl.
Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.makova-panenka.cz, www.zijemehomemade.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.rycek.blogspot.com