Vaření

Recepty ze špenátu: Zkuste si k obědu připravit hlavní jídlo a dezert v podobě špenátového brownies

Špenát je všestranná zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Zkuste si doma připravit kromě klasických jídel třeba špenátové brownies nebo špenátový prášek.

špenát
Zdroj: Shutterstock

Špenátové brownies

špenátové brownies
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 2 hrnky nasekaného špenátu
  • 1 hrnek borůvek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ¼ hrnku hořkého kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 8 lžic másla
  • 2 vejce
  • ½ hrnku čokoládových peciček/nakrájené čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Špenát, borůvky a 2 lžíce vody rozmixujte na pyré.

V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sůl a jedlou sodu.

Do vodní lázně dejte rozpustit máslo a čokoládové pecičky (nebo čokoládu nakrájenou na kousky). Po rozpuštění smíchejte se špenátovo-borůvkovým pyré a nalijte do mísy k suchým surovinám. Přidejte vejce, vanilku a promíchejte. Těsto nalijte do vysokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečte 40 minut na 175 stupňů.

Po vychladnutí nakrájejte na kousky, pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Gnocchi se špenátem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 500 g gnocchi
  • 450 g listového špenátu
  • 250 g kuřecího masa
  • 30 g másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř

Gnocchi uvařte v osolené vodě podle návodu – většinou 2–3 minuty.

Špenát propláchněte a nakrájejte na silnější proužky. Nechte okapat.

V menším kastrolu rozpusťte máslo, přidejte špenát, pepř, utřený česnek a podle chuti i sůl a pepř. Duste asi 10 minut. Mezitím si kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, osolte je a opečte na pánvi na olivovém oleji (stačí 2 lžíce). Do hotového špenátu přimíchejte zakysanou smetanu, nasekanou bazalku a promíchejte. Vmíchejte kuřecí maso a můžete podávat.

Místo zakysanné smetany můžete použít ricottu anebo noky posypte hoblinkami parmezánu či jiného podobného sýra.

Restovaný listový špenát s cibulí a česnekem

restovaný špenát
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na jednu porci:

  • 180–200 g špenátových listů
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička másla
  • sůl, pepř

Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji na másle zesklovatět. Přisypte nahrubo nasekaný česnek, nechte ho zpěnit a hned přidejte špenátové listy (není nutné je krájet). Ještě minutu povařte a nakonec už jen mírně osolte a opepřete. Špenát solíme na konci.

Podávejte například k chlupatým knedlíkům s opečenou slaninou, bramborám s plátkem uzeného…

Rychlý dušený špenát se smetanou

Suroviny:

  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 2 jarní cibulky
  • 1–2 stroužky česneku

Cibulku očistěte a její bílou část nakrájejte nadrobno.

Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu, přidejte cibulku, špetku soli a minutku poduste. Měla by změknout, ale nikoliv změnit barvu.

Přilijte smetanu, nechte minutu prudce bublat do zhoustnutí. Ztlumte teplotu a postupně vmíchejte špenát. Stále míchejte. Po 2–3 minutách už by měl být špenát zcela měkký. Opět zvyšte teplotu a pokračujte do vyvaření vody, kterou špenát pustil.

Teprve nyní dosolte podle chuti, přidejte utřený česnek a ještě minutu povařte.

Když budete špenát mýt, je potřeba ho zbavit vody, která ulpí na listech. Každá kapka vody zbytečně prodlouží vaření a špenát pak ztratí svou sytě zelenou barvu, což je škoda.

Špenátové smoothie

špenátové smoothie
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na jednu porci:

  • 1 banán
  • 2 pomeranče
  • 100 ml vody
  • 50 g čerstvých špenátových listů

Pomeranče oloupejte, zbavte pecek a dejte do mixeru společně s vodou, banánem a špenátovými listy. Rozmixujte.

Dvoubarevné smoothie se špenátem a mangem

Mangové smoothie:

  • 1 zralé mango
  • 1 pomeranč

Špenátové smoothie:

  • 50 g čerstvých špenátových listů
  • 50 ml vody
  • ½ mangového smoothie

Jako první si připravte mangové smoothie. Rozmixujte mango a pomeranč. U pomeranče můžete použít jen šťávu anebo rovnou celý oloupaný pomeranč. Polovinu si dejte stranou a zbytek smoothie nechte v mixéru. Přidejte vodu, špenát a rozmixujte.

Do sklenice střídavě nalévejte mangové a špenátové smoothie. Vyjde vám to na 2 sklenice.

Špenátový prášek

špenátový prášek
Zdroj: Shutterstock

Tohle je skvělá vychytávka. Obrovskou mísu špenátu proměníte v malou misku prášku! Ten pak můžete přidávat do džusů, smoothie, kaší i různých pečených moučníku jako je třeba perník. Tato zelená listová zelenina obsahuje řadu minerálů jako je vápník, draslík, hořčík a železo a také má vysoký obsah vlákniny.

Špenát rozsypte na nízký plech vyložený pečicím papírem. Nastavte troubu na 50 stupňů a usušte. Důležité je, aby byl špenát zcela usušený; to poznáte tak, že při ohnutí praskne. Pak už ho jen dejte do elektrického mlýnku a rozmixujte na prášek.

Trvanlivost: 6 měsíců. Prášek skladujte v uzavřené dóze, aby nezvlhl.

Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.makova-panenka.cz, www.zijemehomemade.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.rycek.blogspot.com