Vaření

Vychutnat si pivo i v chladných dnech? Připravte si jej v horké verzi

Když vás zima a studený vítr trochu pocuchá, není nic lepšího než šálek pohádkově horkého nápoje či ginu.

Horké nápoje na zahřátí
Zdroj: Shutterstock

Svařený gin

Budete potřebovat:

  • 1 l jablečné šťávy
  • 3 bio pomeranče
  • 1 ks zázvoru (asi 5 cm)
  • 4 tyčinky skořice
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 granátové jablko
  • 300 ml ginu

Do hrnce nalijte jablečnou šťávu. Umyjte dva pomeranče, oloupejte kůru, nakrájejte ji na tenké proužky a přidejte do jablečné šťávy. Stejně tak přidejte i vymačkanou šťávu z pomerančů. Následně nakrájejte zázvor na malé kousky a vložte je do hrnce spolu se skořicí, badyánem a hřebíčky. Potom rozkrojte granátové jablko a přidejte lahodná semínka do směsi, kterou pomalu zahřívejte na sporáku. Nepřiveďte však k varu! Když je směs horká, můžete do ní přidat gin. Před podáváním přidejte do každého hrnku plátek čerstvého pomeranče. Užijte si to!

Svařený gin
Svařený gin | Zdroj: Shutterstock

Hot Toddy

Budete potřebovat:

  • vroucí voda (1 hrnek)
  • 50 ml irské whisky
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 citron (vymačkaná šťáva, asi 7 ml)
  • 1 lžička medu
  • celá skořice

Jde o tradiční zimní dobrotu z britských ostrovů, která má dokonce i několik léčivých účinků. Naplňte hrnek vroucí vodou a nechte 2 minuty odstát, aby se zahřál, a následně vodu vylijte. Zahřátý hrnek naplňte asi do poloviny opět čerstvou vroucí vodou, přidejte lžičku medu, citronovou šťávu s plátkem citronu, hřebíčky a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte whisky a opět promíchejte. Pokud nemáte rádi whisky, můžete ji nahradit rumem nebo brandy.

Hot Toddy
Hot Toddy | Zdroj: Shutterstock

Převařené pivo

Budete potřebovat:

  • 0,5 l piva
  • 2 lžíce medu
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého badyánu
  • hřebíček
  • pomeranč nebo citron

Do hrnce nalijte pivo, ochuťte ho skořicí, hřebíčkem a badyánem a nápoj přiveďte k varu. Pozor, nenechte ho úplně vařit. Horké ochucené pivo promíchejte a nalévejte do ohřátých sklenic. Před podáváním přidejte do sklenice lžičku medu a kolečka pomeranče či citronu.

Převařené pivo
Převařené pivo | Zdroj: Shutterstock

Text: Jana Komadelová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů