Svařený gin
Budete potřebovat:
- 1 l jablečné šťávy
- 3 bio pomeranče
- 1 ks zázvoru (asi 5 cm)
- 4 tyčinky skořice
- 5 hvězdiček badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 1 granátové jablko
- 300 ml ginu
Do hrnce nalijte jablečnou šťávu. Umyjte dva pomeranče, oloupejte kůru, nakrájejte ji na tenké proužky a přidejte do jablečné šťávy. Stejně tak přidejte i vymačkanou šťávu z pomerančů. Následně nakrájejte zázvor na malé kousky a vložte je do hrnce spolu se skořicí, badyánem a hřebíčky. Potom rozkrojte granátové jablko a přidejte lahodná semínka do směsi, kterou pomalu zahřívejte na sporáku. Nepřiveďte však k varu! Když je směs horká, můžete do ní přidat gin. Před podáváním přidejte do každého hrnku plátek čerstvého pomeranče. Užijte si to!
Hot Toddy
Budete potřebovat:
- vroucí voda (1 hrnek)
- 50 ml irské whisky
- 4 ks hřebíčku
- 1 citron (vymačkaná šťáva, asi 7 ml)
- 1 lžička medu
- celá skořice
Jde o tradiční zimní dobrotu z britských ostrovů, která má dokonce i několik léčivých účinků. Naplňte hrnek vroucí vodou a nechte 2 minuty odstát, aby se zahřál, a následně vodu vylijte. Zahřátý hrnek naplňte asi do poloviny opět čerstvou vroucí vodou, přidejte lžičku medu, citronovou šťávu s plátkem citronu, hřebíčky a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte whisky a opět promíchejte. Pokud nemáte rádi whisky, můžete ji nahradit rumem nebo brandy.
Převařené pivo
Budete potřebovat:
- 0,5 l piva
- 2 lžíce medu
- špetka mleté skořice
- špetka mletého badyánu
- hřebíček
- pomeranč nebo citron
Do hrnce nalijte pivo, ochuťte ho skořicí, hřebíčkem a badyánem a nápoj přiveďte k varu. Pozor, nenechte ho úplně vařit. Horké ochucené pivo promíchejte a nalévejte do ohřátých sklenic. Před podáváním přidejte do sklenice lžičku medu a kolečka pomeranče či citronu.
Text: Jana Komadelová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů