Kromě těchto bylinných sirupů skvělých na ochucení čaje nebo k přípravě limonád jsou tu i recepty na sirupy do kávy. Nepijete kávu? Přelijte s nimi lívance nebo palačinky. Určitě pro ně ještě nějaké využití najdete, protože se sirupem je všechno lepší.
Levandulový sirup
Už jste někdy pili zelený čaj s levandulovým sirupem? Je to něco jedinečného. Ty chutě k sobě perfektně ladí. Jelikož je v sirupu cukr, není nutné již čaj dále sladit.
Budete potřebovat:
- 1 litr vody
- 1 kg krupicového cukru
- 3 citrony bez chemického ošetření
- 2 skořice vcelku
- 40 ks větviček levandule (čerstvé nebo sušené), asi 30 gramů
Z větviček levandule odstřihněte stonky na délku květu.
Do hrnce nalijte vodu a vymačkejte do ní šťávu ze 2 citronů. Třetí citron přepulte. Jednu půlku zbavte kůry i bílé dužiny a nakrájejte ji na kolečka. Druhou část nechte na později.
Do vody vložte připravené plátky citronu, také skořici a levanduli. Hrnec pak položte na plotnu a vařte zhruba 10 minut. Odstavte a nechte přikryté poklicí vychladnout.
Po vychladnutí směsi nakrájejte na kolečka zbylý citron i s kůrou a dejte do hrnce. Nechte stát 24 hodin.
Vylouhovanou směs sceďte přes jemné síto nebo plátýnko a následně květy a citrony dobře vymačkejte. Výluh musí být zcela čistý.
Lahve na sirup dobře vymyjte a nejlépe sterilizujte při 100 stupních v troubě.
Výluh zahřejte, přidejte cukr a 5 minut mírně povařte. Přelijte do ještě teplých lahví.
Vanilkový sirup do kávy
Sirupy do kávy přidejte do samotné horké nebo ledové kávy anebo do mléka na přípravu mléčné pěny. Kromě ochucení slouží zároveň k oslazení kávy, tudíž další cukr už není nutné přidávat.
Budete potřebovat:
- ½ hrnku cukru
- 1/3 hrnku vody
- 1 vanilkový lusk
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Cukr, vodu a vyškrábaný vanilkový lusk i extrakt smíchejte ve vodní lázni. Ohřívejte na mírném ohni. Stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté snižte teplotu a ještě 1-2 minuty míchejte. Směs nechte vychladnout a přelijte do čisté lahve.
Ostružinový sirup do kávy
Sirup z ostružin můžete použít nejen do kávy, ale také přidat do horké čokolády, na přípravu limonád a také na lívance a palačinky. Je vynikající.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky čerstvých ostružin
- 1/3 hrnku vody
- 1/3 hrnku cukru
Ostružiny přidejte do mixéru s vodou. Rozmixujte dohladka. Poté vložte do síta a přepasírujte. Získáte tak čistou ostružinovou šťávu. Přelijte jí do kastrůlku a společně s cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak teplotu snižte a ještě 1-2 minuty míchejte.
Po vychladnutí přelijte do čisté lahve.
Mandlový sirup
Budete potřebovat:
- ½ hrnku cukru
- 1/3 hrnku vody
- 1 čajová lžička mandlového extraktu
Smíchejte cukr, mandlový extrakt a vodu. Vařte na mírném ohni ve vodní lázni. Stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu a ještě 1-2 minuty míchejte.
Po vychladnutí přelijte do čisté lahve.
Čokoládový sirup
- 2 hrnky cukru
- Necelé 2 hrnky vody
- Špetka soli
- Rozpuštěná čokoláda (20 gramů na každých 150 ml sirupu)
Vodu, cukr a špetku soli smíchejte v hrnci se silným dnem. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a nechte pár minut probublávat
Meduňkový sirup
Osvěžující domácí sirup z meduňky. Stačí smíchat s vodou, přidat plátek citrónu a lahodný nápoj je hotový.
Budete potřebovat:
- 50 stonků meduňky s lístky
- 2 litry převařené zchladlé vody
- 2 citrony
- 30 g kyseliny citronové
- 2 kg krupicového cukru
Stonky meduňky propláchněte a vložte do velkého hrnce. Přisypte kyselinu citronovou, na plátky nakrájené citrony i s kůrou a zalijte převařenou vodou.
Přiklopte a nechte 24 hodin stát (nejlépe na chladnějším místě, ne v lednici).
Po 24 hodinách sceďte přes utěrku a dobře vymačkejte. Přelijte do hrnce, přidejte cukr a dejte na sporák. Zahřívejte do rozpuštění cukru, nevařte.
Hotovou šťávu přelijte do čistých lahví
Mátový sirup: recept je úplně stejný, jen vyměníte meduňku za mátu😊
Zdroj: www.neplechanaplechu.cz, www.lazenskakava.cz, www.rebarboraskitchen.cz www.kristinabubu.cz
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock